Cookie- og Privatlivspolitik
Når film og kunst mødes

Når film og kunst mødes

Film der inspirerer

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)

Selvom en film i sig selv er et afgrænset værk, er den som kunstform også inspirationskilde for anden kunstnerisk praksis. Ofte får populære spillefilm, eller karaktererne herfra, et rigt efterliv i andre mediale udtryk, som tager udgangspunkt i filmens univers og således i et eller andet omfang "udvider" den oprindelige film.

Vi ser det i mange afskygninger. I kommerciel henseende kaster de store franchises alverdens merchandise af sig. Og blandt filmelskere er fan fiction en måde, hvorpå man kan udvide filmenes universer med nye handlingstråde.

Også blandt etablerede kunstnere, finder man værker, der læner sig op ad en film, karakter, instruktør eller skuespiller og som anlægger nye perspektiver på den enkelte film med deres alternative tilgange.

Internettet bugner af sådanne kreative udtryk, der forener film og kunst. Nedenfor har jeg samlet nogle af mine personlige favoritter.

I 'Movie Barcode' benyttes et simpelt, men virkningsfuldt greb, hvor alle filmens enkeltscener er reduceret til en farvestribe og lagt på række, sådan at hele filmen vises i ét enkelt billede. Det er overraskende, hvor tydeligt man kan genkende de forskellige film gennem deres farveskala og billederne understreger, hvor meget filmens stilistiske udtryk betyder.


Movie Barcode
'2001: A Space Odyssey'

Movie Barcode
'Blade Runner'

Se flere stregkoder her.

Den texanske kunstner Mike Mitchell udstiller i øjeblikket sine fantastiske portrætter af filmkarakterer og instruktører på Mondo Gallery i Austin, Texas. Billederne findes både i en almindelig og en bastard-version, hvor den øvre og nedre ansigtsdel fra to forskellige portrætter kombineres. Nedenfor ses hhv. Lloyd (Jim Carrey) fra Dumb & Dumber og Max Fischer (Jason Schwartzman) fra Rushmore.


Mike Mitchell
Mike Mitchell/ The Portrait Show

Mike Mitchell
Mike Mitchell/ The Portrait Show

Se alle portrætterne her.

Nogle slutninger kan sidde i én længe efter filmens ophør, og det kan være smerteligt, ja næsten utåleligt nogle gange, at være vidne til de grusomme eller ulykkelige af slagsen, som man ved ikke kan gøres om. Netop dette faktum, at slutninger er definitive, råder det New York-baserede galleri, Bottleneck, bod på. I udstillingen 'Alternate Ending' behandler en række kunstnere hver især en film, som de ønskede sluttede anderledes. Det er der kommet nogle meget fine billeder ud af.

Fx udmunder gyseren Se7en i en festlig forløsning i Andres Lozano Martins værk 'What's in the box?'. Og Rosemary, fra Rosemary's Baby, synes selv at blive besat og tage sit dæmoniske barn til sig på Jack Hughes' Madonna og barn-inspirerede print.


Andres Lozano Martin
Andres Lozano Martin/ Alternate Ending

Jack Hughes
Jack Hughes/ Alternate Ending

Se alle de alternative slutninger her.

I samme boldgade har vi designeren Nick Tassones minimalistiske filmplakater, som efter min mening, har formået at indfange Stephen King-filmatiseringernes essens i smukke og enkle billeder.


Nick Tassone
Nick Tassone

Se alle her.

Bevæger man sig ud i virkeligheden, nærmere betegnet i New York og Los Angeles' gader, kan man støde på gadekunstneren Hanksys fjollede værker - ej at forveksle med den mere kendte Banksy. Hanksy tager udgangspunkt i (og pis på) populærkulturelle fænomener som bl.a. TV-serier og film. Særligt er det skuespilleren Tom Hanks, der står for skud i kunstnerens værker (se bare Bansky-pastichen nedenfor), men også andre filmpersonligheder får en tur. Længere nede er det Nicolas Cage i mash-up med ED 209 fra Robocop.


Hanksy
Hanksy

Hanksy
Hanksy

Se Hanksys hjemmeside her.

Sidst men ikke mindst skal nævnes Gallery 1988s aktuelle udstilling 'Say Hi to the Bad Guy', der sætter fokus på filmskurke og badass-karakterer fra kultfilm. Nedenfor ses de hårdtslående 80er-actionstjerner, Sylvester Stallone og Dolph Lundgren, afbilledet i bastant sovjetpropaganda-lignende grafisk design inspireret af Lundgrens gennembrudsfilm, 'Rocky IV', hvor han spiller en russisk bokser, der udfordrer Stallones karakter.


'Say Hi To The bad Guy'
Anthony Petrie, 'Constructivist Pugilist Manifest No. 4'

Her er galleriets hjemmeside.

 

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

We are all equal - i den Gamle By i Aarhus;

http://www.dengamleby.dk/we-are-all-equal/

Se flere af plakaterne her, der er mange rigtig fede imellem;

http://www.finnnygaard.com/news/we_are_all_equal.aspx

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter