Cookie- og Privatlivspolitik
Hvad er der sket med science fiction?

Hvad er der sket med science fiction?

Genren netop nu

Stem op!
3
Stem ned!
0
(reset)

Blogindlægget er skrevet af Adib Schmidt, som på kino.dk har brugernavnet adib. Indlægget handler om, hvor science fiction-gebreb står i dag.

Hvis du vil skrive blogindlæg på kino.dk, så skriv en mail til line@kino.dk for at høre mere.


Science fiction. Den mest kreativt befriende genre, der eksisterer. Frigjort fra nutidens dogmer og begrænsninger kan man opfinde alverdens samfund og opfindsomme liv. Særligt ét element har dog været nærmest synonym med science fiction, og det er filosofi, eller det var det i hvert fald.

Filosofiske mesterværker som Blade RunnerBrazil og The Matrix, der formår at blande eftertænksomhed med spænding, er sværere at finde i det nuværende filmlandskab. Genren, der var et ideal for resten af underholdningsindustrien er nu blevet til en action genre på lige linje med en franchise som Die Hard og superheltefilm.

Superhelte overfor rummænd
Sådan er det imidlertid ikke i dag, hvor det efterhånden er blevet superheltefilmene, som science-fiction skal konkurrere med. Det er ærligt talt meget besynderligt og mærkværdigt, at to så forskellige genrer konkurrerer om det samme publikum, men det er i hvert fald blevet en realitet.

Et af de tydeligste eksempler på denne tendens er den nye Star Trek-film. En serie, der førhen var kendt for at give sig selv god tid til at eksperimentere med forskellige filosofiske ideer, er i dag blevet erstattet med non-stop action og mennesker, der kan tage umenneskelig mange slag i ansigtet. 

Der er selvfølgelig ikke noget i vejen med at have det sjovt, også i science fiction-genren, der helt sikkert kan være et godt grundlag for nogle underholdende scenarier. Problemet bliver imidlertid, når der slet ikke er nogen film, der tør "tænke sig om". Et andet problem er også, at folk faktisk hellere vil se superheltefilm i dag end science fiction. Superheltefilmene har nemlig den fordel, at disse overnaturlige mennesker, der er meget uhåndgribelige, lever og ånder i en verden meget lig vores. Science fiction, derimod, handler om ting, der endnu ikke eksisterer og kræver derfor fra udgangspunktet en større indsats at forstå.

Findes rigtig science-fiction i dag?
For nyligt forsøgte Ridley Scott med sin Prometheus at vende tilbage til tidligere tiders science fiction, hvor det handlede om at udforske universet og sjæle sig til en anden verden - eller det var i hvert fald hvad, der blevet lovet.

Desværre endte 'Prometheus' i virkeligheden med at være en actionfilm, der næsten eksperimenterede med nogle filosofiske tanker. En af årsagerne til denne filosofiske fiasko kunne være, at friheden blev berøvet filmskaberne, bl.a. på grund af det store budget. Det, man imidlertid står tilbage med, er en påmindelse om, at tiden, hvor man kunne kombinere dybde og store historier, hører fortiden til.

Det lykkedes nemlig for skaberne af 'The Matrix' og instruktøren af Lola rennt at få lavet Cloud Atlas, der kombinerer det eftertænksomme med det store. Filmen blev dog kun til en realitet, fordi de kunne få filmstøtte fra forskellige europæiske land. 'Cloud Atlas' ville med andre ord aldrig have været lavet på almindeligvis.

Hvad synes i? Er det et problem, at vi ikke længere får dybsindige og eftertænksomme science fiction-film, eller er det vigtigere, at filmen skal være underholdende, og hvad foretrækker I - superheltefilm eller science fiction?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Ole

Det finnes sterke sci-fi filmer som ikke først og fræmst er action-prægede.
Her bør alle få med seg de geniale Gattaca, Mr.Nobody, Oblivion, A.I. - Artificial Intelligence, Chronicle, mens heller ikke disse bør glemmes: I Robot, Contact, eXistenZ, Code 46, Digital dreams, Equilibrium, Splice, In ascolto (The listening),
Dark City, Hereafter, K-Pax, Frequency blant andre.
Jeg likte også de nevnte Moon, Prometheus, Cloud Atlas and After Earth.
Mange andr har ikke vært fullt så vellykkede.

Likevel, det problematiske er jo at de ofte ikke settes opp på kino. De havner i glemsel på DVD.

Antaeus

Jeg synes at mange superhelte film også kan klassificeres som sci-fi og det ses bl.a. også på imdb for nogle af filmene, ellers får de fantasy, adventure eller action genren klistret på sig.

Hvad er rigtig science fiction (et spørgsmål i bloggen). Sci-fi er meget og skal man kunne svare på dette bør man starte med at definere sci-fi. Det lyder som om det ikke må være de actionprægede - som jeg ser det så er det bare en anden art inden for genren.

Nogle af de bedste film vi har set er fra sci-fi genren. Star Wars, Terminator, Matrix, Aliens, Abernes planet 1968 m.fl. er nogle af de film som bør nævnes.

Bl.a. fungerer flere af de helt gamle glimrende og spiller mindre på action end de nyere udgaver.

En sci-fi behøver ikke være filosofisk for at være god. En film skal først og fremmest være underholdende og en ting der bidrager til dette kunne være at der var filosofisk etc. Det kan både være vellykket og knap så vellykket. Abernes Planet fra 1968 er særdeles vellykket og jeg fandt personligt District 9 var knap så vellykket, selv om jeg ved mange her er uenige.

Cloud Atlas fungerer rimeligt, men heller ikke mere, men jeg ser gerne flere film der prøver noget mere og er nyskabende.

Surya

Generalt nogle rigtige gode film folk har nævnt, men genren er nok ikke så sort/hvid som den var tidligere.

En af mine ynglings sci-fi er f.eks. Det Femte Element som også kan kaldes som action.

Af nyere film overraskede The Adjustment Bureau mig meget positivt, det samme galt Looper, som jeg troede bare var en gang hjernedødt action, vidste sig faktisk at være eftertænksom, In Time var også en rigtig go Film.
The Jacket & Moon er rigtig gode film, som få mennesker har hørt om, da de kan blive forvirrende for nogle mennesker.

District 9 var superfed og håber at Blomkamp formår at lave et mesterværk med Elysium.

Suneuser/810605

Det er et ganske interessant emne der her tages op, men det bliver også ret hurtigt paradoksalt i sig selv.
Genren science fiction er jo, som mange påpeger, netop så bred at den kan rumme mere eller mindre alt, hvilket jo gør det lidt paradoksalt at tale om at genren har ændret sig - for hvordan kan noget der kan være alt ændre sig?

Derudover synes jeg også det bør være på sin plads at påpege at det med at genren bruges til ren action og underholdning ikke er en "ny ting". Tag nu bare de gamle sci-fi film fra 50'erne såsom Ed Woods - der var ikke meget dybsindigt over dem.

Men når det så er sagt, så kan jeg kun være enig i at man indimellem godt kan savne at se flere af de vedkommende science fictions i de danske biografer. Ramasjang-filmene har dog også deres berettigelse, men man kunne godt ønske sig lidt mere ligevægt.

Udover de film der allerede er nævnt synes jeg også det er på sin plads at fremhæve: AI - Artificial Intelligence, Children of Men, 2001: A Space Oddesey, A Scanner Darkly, Source Code.
Og så kommer Spike Jonze snart med filmen "her" der bestemt ikke er action sci-fi. Og Alonso Cuaron kommer med "Gravity" der også ser meget spændende ud.

Så alt håb er ikke ud for os der gerne vil tænke lidt mere over tilværelsen.

Wayne

at der efterhånden har været så mange science-fiction film - at det netop er blevet en genre, mere end en base for nytænkning.

Vi har efterhånden været alle tænkelige fremtidsscenarier igennem, og der er ikke mange ting som kan overraske os længere - og for at vi virkelig skal føle at vi får noget med hjem, så skal det være nyt.

Der bliver stadig produceret science-fiction, som ikke er set før - men så bliver de sjældent vist i biograferne herhjemme, for de sælger ikke billetter nok.

Reelt er det publikum som bestemmer hvad der bliver vist i biografen.

DJT

er - i hvert fald for det danske publikum - at de gode sci-fi film ikke kommer op herhjemme. Én længere oppe nævnte Moon, men så vidt jeg husker, havde den en begrænset tid. Gik Sunshine i biografen herhjemme? Kan ikke huske det, så der har i hvert fald ikke været reklameret meget for den. District 9 er en af de senere års bedste sci-fi film, men nu er jeg heller ikke til hverken Star Trek eller Transformers, så ved ikke hvordan de vægter i forhold.
MEN... for 1½ års tid siden udkom filmen Another Earth på dvd herhjemme og det er en FANTASTISK film, hvad enten man ser dem som sci-fi eller drama. Jeg forstår ikke hvorfor den ikke kom op herhjemme - måske var den på en festival? Har i hvert fald læst en anmeldelse af den i Politiken og anmelderen var også ret begejstret for den.
Og ja, selv om der også skal være plads til sci-fi/action, så savner eg også de mere eksistentielle sci-fi'er. Måske man bare skulle holde en Moon-Another Earth-Silent Running-District 9-Sunshine-marathon ;)

Anders

er problemet egentlig ikke primært, at man husker de gamle klassikere, og sætter dem på en pedestal, for hvad de bragte til film verdenen dengang, hvis de blev udgivet i 2013, tror jeg ikke de ville have samme effekt, og være gode klassikere i 2033.

men når det er sagt, så skal man også lige huske at stille sig selv spørgsmålet.. hvad betyder Sci-Fiction for en selv.. for nogle er det rum kampe, og udforskning af universet, for andre er det ting som dommedagsfilm, eller film som Deja Vu, der bringer ny teknologi til verden.

personligt så sci-fi film jeg primært husker fra 80'erne er ting som Dune, og Star Trek.. og hvis jeg skulle sammenligne nogle nyere film i de kategorier, så ville det være bl.a. John Carter, og After Earth.

går der længere tid imellem den type sci-fi film... der er meget forskelligt hvad trendet er i hollywood, f.eks er det lidt lavvande på hvor mange western film der bliver lavet for tiden, men der bliver arbejdet meget, med den meget populære komedie genre, og i disse år, kommer der også en hel del forskellige sci-fi film, men derfor kan vi sagtens opleve at om et par år, så går de væk fra sci-fi. og skifter over til at lave en masse dramaer og krimi film.

men derfor kan man jo godt efterspørge en bestemt lille niche af en film genre, som man godt kunne tænke sig at se mere til.

FilmBloggeren.dk

Casperuser/136002

WALL-E er en af de mest eftertænksomme film, som befinder indenfor sci-fi genren. En fremtidige dystopisk verden hvor menneskeden har forladt jorden, fordi ressourcerne er opbrugt og vi er blevet mere "forbruger" end "menneske" - et wake up call, til os små forbrugere.

S. Rico

Var det ikke mest i "gamle dage", at sciene fiction primært var dybsindig og uden ret meget action? Dengang da action - og især action i et fremtidssamfund - var dyrt og svært at lave. Star Trek fra 60'erne er et godt eksempel. De havde et lavt budget, hvilket var en af grundene til, at der blev fokuseret på den gode historie og menneskelige værdier frem for action.

Allerede i 80'erne så vi en række science fiction film, som mest var actionfilm. Aliens er action med stort A. Predator må også siges at være mere action end eftertænksom. Og der kan nævnes mange flere.

Men det er da nok rigtigt, at der bliver længere og længere mellem sci-fi med dybde og indhold. Dog synes jeg Prometheus gjorde et godt forsøg.

Og udover de nævnte Cloud Atlas og Looper har vi også haft film som District 9, Inception, The Fountain, The Butterfly Effect, Sunshine, Evigt Solskin i et Pletfrit Sind, The Truman Show, Contact og The Jacket. For nu at nævne nogle. Så helt galt fat synes jeg ikke det er.

Simon

Idag har vi Blomkamp, som om nogen har givet Science-Fiction genren en vitaminindsprøjtning. 'District 9' var, ud over at indholde fed action film, en kritik af den adskillelse der kan ske mellem skabninger, som f.eks. ved apartheid.

Hans kommende film 'Elysium' virker på samme måde som en kritik af 'kaste-systemet' altså adskillelse mellem mennesker pga. rigdom og status. Det er så også pakket ind i fed fremtidig teknologi, seje skurke og vild action - men det er vel også okay at have i Science-Fiction genren, efter min mening.

Jeg vil sige, at der er håb forude, når man kigger på Blomkamp, men er enig i at en del film inden for genren har bejlet mere over til action-genren. Men altså, let fordøjelig underholdning er penge - og action er let fordøjelig underholdning - så forstår godt hvorfor Hollywood gør som de gør.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter