Cookie- og Privatlivspolitik
Hvad nu, superhelt?

Hvad nu, superhelt?

Petrescu om superhelte på film

Stem op!
2
Stem ned!
0
(reset)

Blogindlægget er skrevet af Peter Madsen, som på kino.dk har brugernavnet Petrescu. Indlægget handler om de nyeste superheltefilm og ser nærmere på genrens fremtid.

Hvis du vil skrive blogindlæg på kino.dk, så skriv en mail til line@kino.dk for at høre mere.

Som ivrig læser af tegneserier om superhelte i 80’erne kan jeg næppe være biografgænger på et mere optimalt tidspunkt. Godt nok står filmen om Superman fra 1978 stadig som et af hovedværkerne for mig, men inden for denne genre er der sket voldsomt meget på 35 år. Men hvis man har nået toppen, er den eneste rute så den nedadgående?

Efter The Dark Knight Rises er instruktøren Christopher Nolan kommet videre, efter han afsluttede sin Batman-trilogi i juli 2012. For ham er Batman nu historie og han ønsker at koncentrere sig om andre projekter. Men nok er Batman-mytologien afsluttet for hans vedkommende, men instruktørens fortolkning af superhelterollen har revitaliseret genren i en hidtil uset grad - film om superhelte er ikke længere en omgang kulørt underholdning, der blot skal tilsættes cola, popcorn og blandet slik. Nolan omdefinerede denne genre ved at tilsætte eksistentielle overvejelser og rå realisme (så meget som en urealistisk genre nu kan bære). Sidst, men ikke mindst, så blev farven dæmpet og de flamboyante armbevægelser mindre.

Denne genfødsel startede tilbage i 2005 med Batman Begins, fortsatte med The Dark Knight i 2009, og ringen blev sidste år sluttet med 'The Dark Knight Rises'. Med ét skulle efterfølgende superhelte også være dystre og bære præg af en realisme inden for rammerne af universet. Men meget hvor dyster Nolan blev, så havde man en latent vished om at Batman nok skulle trække sig sejrrigt ud af konflikter med skurke og myndigheder. Der findes masser af tragiske helte, men endnu ingen tragiske superhelte.

Nuvel, tilbage i 1989 præsenterede Tim Burton sin gotiske Batman og igen i 1992 med Batman Returns. Her var heltens indre mørke ligeledes i fokus, men hvad der efterfølgende skete med Batman-karakteren er en pudsig drejning: Joel Schumachers Batman Forever (1995) og Batman & Robin (1997) er en uhyre kulørt Batman, hvor man som tilskuer ikke er i tvivl om at universet er fantastisk. Og unuanceret. Særligt sidstnævnte film var ved at tage livet af Gothams beskytter. Så en tilbagerulning til den hyperkulørte tyggegummi-superhelt burde ikke være et seriøst bud på genrens udvikling.

Post-Nolan
Men hvad gør superhelten i en post-Nolan-tid? Enhver instruktør der vover at iscenesætte en film i dette univers, vil blive holdt op imod Nolan. Og den sammenligning vil sandsynligvis ikke falde ud til den pågældende instruktørs fordel. Det virker i hvert fald til, at publikum, måske foranlediget af finanskrisens helt egen, dystre "realisme", lapper den mørke stemning i sig. Man skulle ellers tro, at publikum ønskede at anvende superheltene til, hvad de er bedst til: En flugt fra hverdagens problematikker om opvask, madlavning, irriterende chefer og umulige børn, og til en verden hvor skurken er nem at udpege, grundet de utraditionelle beklædningsdele, eller mangel på samme, og hvor de gode altid triumferer.

Man of Steel

Om kort tid får vi endnu et dystert og realistisk bud på superhelten over alle superhelte, Superman. Denne DC Comics-helt får vi at se i Man of Steel (2013). Udover et mere eksistentielt perspektiv, har Clark Kent rådført sig med Peter Parkers skrædder. Det bliver uhyre spændende og interessant, at opleve et realistisk bud på en karakter, der i sin essens, fysisk i hvert fald, er så langt fra menneskeracen som det overhovedet er muligt.

Det er på ingen måde givet på forhånd, at superhelten vil fortsætte sin sejrsgang, og en mætning af markedet kunne være på trapperne. Dog vidner modtagelsen af både 'The Dark Knight Rises' og The Avengers om det modsatte. Spørgsmålet er derfor nok nærmere, hvilken drejning genren nu tager. Med tanke på, hvor mangfoldigt og omfangsrigt et univers superheltene befolker, burde der være masser af muligheder for nye instruktører at tage interessante og modige livtag med genren. Og kom så med 'Man of Steel'!

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Anonymuser/0

Men aldrig for tegneseriefansene.

Asylum

Jeg tror personligt der kommer et mæthedspunkt og en modreaktion på alt det super der. Det er jo også svimlende beløb der skal pumpes i sådan en franchise. Lige nu vil alle være med på bølgen, men hvis først et par stykker af dem taber penge, så får fløjten nok en anden lyd. Modefænomener kommer og går, men den gode historie består (håber jeg).

Andersuser/41520

Hos DC og Warner går tingene i et lidt langsommere tempo end over hos Marvel og Disney, men de to optrukkede fronter på superheltegenren har begge massere af historier at byde på de næste mange år endnu. Marvel er ved at tage hul på andet kapitel i en roman der startede med den første Iron Man, og Kevin Feige sidder her tungt som producer på samtlige film. Jeg tror (og håber) at DC får den samme slags projektleder skiggelse i form af David S. Goyer, der har skrevet historie og manuskript til Dark Knight trilogien og Man of Steel, og selvfølgelig Mr. Nolan, som selvom han er færdig med at instruere Batman, stadig kan sidde som producer som vi så det med Man Of Steel. I så fald har vi meget at glæde os til, med efterfølgeren til Man of Steel, og en "Team-up"-film, om det så bliver Justice League eller hvad det bliver. Kunne personligt godt tænke mig at se en World's Finest-film med Henry Cavill som Superman og Joseph Gordon Lewitt som Batman. Synes ikke Nolan decideret har ændret gamet (Man of Steel synes jeg ikke var så "mørk" igen) men han har skabt en platform, som Warner kan/må/skal bygge videre på. Og så behøver toppen bestemt ikke at være nået endnu.

Bond

Meget viden og godt indlæg. Jeg er selv stor fan af
superhelte og det er godt at du tog det her store
emne op for Man of steel er jo ikkr du sidste
superheltefilm.

Fedt indlæg!

Carsten Gottliebuser/133896

godt indlæg jeg glæder mig da til de film der kommer fra Marvel/DC Comic og andre tegneserie forlag med superhelte som altså har planer om det

Petrescu

Mange tak for de flotte ord om mit blogindlæg.

Udover min store interesse i denne filmgenre, har jeg også skrevet det for at høre andre bud på hvilken retning som genren kunne tage herefter.

Marvel har alle dage været mindre dystre end DC Comics og ”The Avengers” vidner absolut også om, at der er plads til en fantastisk tilgang til superhelten. Jeg nyder begge tilgange lige meget.

The Joker

Rigtig godt indlæg. :). AWESOME!

Jacob

Kanont godt blogindlæg. Heldigvis har vi to muligheder at vælge imellem. Den ene er Warner Bros. og DC's realistiske kurs, som Nolan indledte med Batman Begins og Zack Snyder fortsætter med Superman: Man of Steel. Den anden er Disney og Marvel's klassiske retning, der kulminerede med The Avengers og fortsætter med Fase 2. Et retningsskifte kunne blive den planlagte Justice League, som er klart mere tegneserievenlig. Ser ingen anden udvej at den nye Supermand skulle blive en del af det, for Man of Steel bliver næppe en enlig svale. Og hvis det stadig er aktuel med Justice League i 2015, så ville vi pludselig have to separate Supermænd. Tror dog ikke længere på det, for en ting er at stille op mod The Avengers 2. Noget andet er også at hamle op mod Star Wars Episode VII.

Jian

Tja, som jeg har sagt i mange andre Kino artikler, så skuffer Nolan jo aldrig!
Og derfor glæder jeg mig nu endnu mere til hans kommende Sci-Fi (Mindfuck med tidsrejser og ormhuller) film Interstellar i 2014!

Marlon Campbell

superhelte, tegneseriehelte med overnaturlige evner, ofte iklædt trikot eller anden form for kostume. Superhelte forekommer især i amerikanske tegneserier. Den første hed Superman og begyndte at udkomme som serie i 1938. Superman-seriens popularitet lagde grunden til en lang række andre figurer som fx Batman (der ikke har overnaturlige, men nok overmenneskelige kræfter), Lynet (Flash, 1940) og Mirakelkvinden (Wonder Woman, 1942), alle fra tegneserieselskabet DC.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.