Cookie- og Privatlivspolitik
Disney - meget mere end en mus og en and

Disney - meget mere end en mus og en and

Mit forhold til Disney

Stem op!
1
Stem ned!
0
(reset)

Blogindlægget er skrevet af Lars Bergstrøm, som på kino.dk har brugernavnet Wayne. Indlægget er første del af en serie om Disney, hvor Lars dels beskriver sit eget forhold til Disney-film og dels beskriver selskabets tidlige år i en historisk kontekst.

Hvis du vil skrive blogindlæg på kino.dk, så skriv en mail til line@kino.dk for at høre mere.

Så længe jeg kan huske har jeg været grebet af Disneys eventyr og magi. Det startede med Anders And-blade og Jumbobøger som blev slugt med glubende appetit - og de var stærkt medvirkende (mere end skolen) til, at jeg tidligt lærte at læse. Det førte også til en stor interesse for tegneseriemediet, som generelt er i familie med film - da det også er meget visuelt, men også fordi, begge medier har påvirket hinanden gennem årene. Det giver mig straks stof til et blogindlæg om symbiosen mellem film og tegneserier. Det kommer senere...

Det første jeg oplevede med Disney på film, var smagsprøverne i det årlige Disneys juleshow på DR, et af højdepunkterne i julen - og det er det nok stadig for mange børn. Bare det at gense højdepunkterne fra nogle af de bedste film - Askepot, Bambi, Snehvide og de syv dværgeAlice i Eventyrland - og så videre. Og hvert år, selvfølgelig, den nyeste Disney-film. Den første film i biffen, for mig, var Junglebogen. Det fantastiske univers med Baloo, Bagheera, Mowgli og alle de andre tryllebandt mig og gjorde mig til slave af filmindustrien. Tak Disney!

Senere er det gået ud over mine børn, som dog aldrig har klaget over at blive slæbt med til premiere på nye Disney- eller Pixar-film - eller det at de har tilgang til et bibliotek af samtlige film, som selvfølgelig alle står på hylderne hjemme hos mig. Jeg har heller ikke hørt dem klage over at opleve Disneyland - både i Paris og i Californien. Selv om det er mange år siden, Walt døde, så lever ånden videre. Det handler om at underholde på den gode måde. Først skal man så grueligt meget igennem, men så vinder det gode alligevel altid til sidst.

Sådan er alle gode eventyr - og sådan startede Disney vel egentlig selv.

De første år
The Walt Disney Company er i dag verdens største medievirksomhed - ikke dårligt når man tænker på at Walt’s første selskab Laugh-O-Gram Films gik konkurs i 1923. Walt Disney fortsatte dog ufortrødent, med støtte fra hans bror Roy, til Hollywood, hvor først Disney Brothers Cartoon Studio og senere Walt Disney Studio blev grundlagt.

De første animerede film, som fik succes var en række skøre film kaldet Alice's Wonderland og den første selvskabte figur var hverken mus, eller and - men en kanin kaldet Oswald the Lucky Rabbit. Walt havde ikke selv rettighederne til kaninen, så han måtte bare se til at den, og flere af hans medarbejdere blev taget fra ham af Winkler Studios.

Disney gav dog ikke op, og i 1928 kom Mortimer Mus til verden - altså den mus vi i dag kender som Mickey Mouse. Den første film Steamboat Willie blev en kæmpe succes, ikke mindst fordi det var verdens første tegnefilm med synkroniseret lyd. Det blev starten på en hel række af projekter, som kom til at udbrede kendskabet til Disney eksplosivt.  Heriblandt en avisstribe med Mickey Mouse, tegneserien Silly Symphonies samt merchandise. Den store succes gav Disney kapital og overskud til at tænke på det næste store projekt - en animeret film i fuld biograffilms-længde.

Filmen, Disney havde i tankerne, var naturligvis 'Snehvide og de syv dværge'. Det var i sandhed en film, som kom til at revolutionere verden.

Jeg vender tilbage i senere blogs og uddyber, hvad filmen konkret kom til at betyde for filmindustrien, i almindelighed - og for Disney i særdeleshed. Jeg vil også komme ind på resten af Disneys kæmpe produktionsapparat og nogle af de vigtigste film, koncernen har udviklet.

De bedste film er dem, som er alt for korte.

Filmhilsner
Lars Bergstrøm (Wayne).

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Wayne

Denne gang om verdens første helaftens tegnefilm i farver;

Snehvide og de syv dværge.

http://www.kino.dk/blogs/2013/10/blog-snehvide-og-de-syv-dvaerge#comment...

Zulaika

Super godt skrevet, velformuleret plus baggrundsviden gjorde det meget interessant!
- Fedt indlæg :)

Wayne

Tusind tak,

nu venter jeg bare på at næste del bliver sendt. Den har ligget klar i 3 måneder - men jeg har hørt at det sker, snart.

Halberg

Elsker det er brugerne som får lov til at skrive blogindlæggene og ikke en fancy-schmancy anmelder!!
Virkelig god blog, er selv en sucker for Disney film og elsker alt hvad der har med det at gøre, så det var en sand fornøjelse !!
keep going

Wayne

Tak for de flotte roser - der kommer mere Disney, der er masser at tage fat i.

Herligt med respons fra andre brugere, det giver brændstof til at skrive mere.

JegELSKERFilm

Altid spændende at læse om Disney, da jeg er kæmpe fan af dem.

For mig startede det også med Anders And blade og Jumbobøger. Ja jeg blev faktisk så vild med Disney tegneserier, at jeg i dag har en kæmpe samling. Jeg måtte simpelthen have alt. Det er jo mega sjovt og spændende underholdning.

Og ja så er der alle tegnefilmene fra kortfilm til de lange klassikere. Anders And, Mickey Mouse, fra Snehvide til Vilde Rolf (kommer 20/6 på bluray/dvd), de pryder selvfølgelig min tegnefilmssamling på bluray/dvd.

Jeg vil lige komme med en rettelse til din blog ? Der er altså ikke noget Alice I Eventyrland klip i Disney`s Juleshow ?

Nå men jeg ser frem til mere Disney læsning fra dig. Fortsæt det gode arbejde. ;-)

Wayne

Ja, det er fantastisk underholdning.

Alice i Eventyrland? Hun har været med på et tidspunkt - men det er nok mange år siden ;-)

Vilde Rolf - den 20/6, det er på min fødselsdag - gæt hvem der ønsker sig den?

Det er skrevet, men redaktionen vil lige vente et par dage, så det ikke kommer lige oven i hinanden.

Tusind tak ;-)

Martina Holde Sand Jacobsenuser/571881

Tak for et godt indlæg med et fantastisk emne.
Jeg er selv HELT VILD med Disney film, som altid kan få mig til at grine og græde.

Wayne

Tak Martina... :-)

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter