Cookie- og Privatlivspolitik
Er 3D kommet igen for at blive?

Er 3D kommet igen for at blive?

Brugeren FilmMarken argumenterer for 3D

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)

Blogindlægget er skrevet af brugeren Mark the FilmFan. FilmMarken er 16 år gammel og går i 9. klasse. Selvom hans nuværende profil er forholdsvist ny, har han været aktiv bruger på kino.dk siden starten af 2009. Han bruger sitet til at skrive anmeldelser, bedømme film, tjekke filmnyheder og -debatter samt til at se de nyeste trailers.

Hvis du vil skrive blogindlæg på kino.dk, så skriv en mail til line@kino.dk for at høre mere.

3D er én af de mest populære tiltag indenfor filmmediet nu til dags, og det var 20th Century Fox  og James Camerons Avatar, der i slutningen af 2009 gav det at se film med de smarte 3D-briller i biograferne et stort comeback verden over. Men 3D er langt fra noget nyt!

At vise billeder i 3D blev opfundet i det 19. århundrede. To ens billeder ved siden af hinanden set med begge øjne gav ét livligt billede med en fornemmelse af dybde. Det blev meget populært, og dengang blev der lavet mange tredimensionelle billeder, som man så i sit stereoskop.

Men 3D-film kom først rigtigt til live i starten af 1950erne, og få år efter kom der talrige 3D-film i forskellige genrer, som folk skyndte sig i biffen for at se. Ideen med 3D-film var, at folk skulle få fornemmelsen af at få diverse objekter fra filmlærredet smidt i hovedet, og det blev hurtigt meget populært. Men film, der skulle ses i 3D, uddøde hurtigt og blev oven i købet næsten glemt. Indtil i dag. Grunden, til en ny populær bølge af 3D-film, kan skyldes, at de digitale effekter har gjort det muligt at gøre 3D-effekten mere overbevisende end nogensinde før.

Jeg er selv en stor fan af 3D. Men grunden til, jeg er så vild med formatet, er dets måde at lade sine tilskuere være en stor del af oplevelsen. Og så er jeg vild med følelsen - hvordan jeg virkeligt kan føle underholdningen via de fabelagtige og livlige effekter fra de flotte animationer i diverse 3D film. Selvom prisen er noget af en mundfuld, så synes jeg alligevel, at det er værd at give 3D én eller flere chancer. 

Min største 3D-oplevelse var i forbindelse med to af de største 3D-film, der nogensinde er lavet. Den ene var i 2009, hvor jeg var inde og se James Camerons længe ventede 'Avatar' (hvilket også var den første film i 3D, jeg har set i biografen). Jeg synes faktisk, at det visuelle i filmen virkelig gav kvaliteten af nutidens 3D en betydning, og det medførte, at jeg begyndte at se flere af de kommende 3D-film i starten af 2010 og frem til nu ('Kung Fu Panda 2' fra 2011 var også noget af en 3D-mundfuld, og det elskede jeg!).

Tre år efter 'Avatar' kom Ang Lees filmatisering af bogen 'Life of Pi', som i den grad overraskede med sin kombination af special effects og 3D. Et festfyrværkeri af uhyggeligt livlige øjeblikke her og der - især i de mange vandmættede scener (bl.a. den springende hval). Men jeg blev især overrasket over, hvor fint filmens billedside beviser, at nutidens og fremtidens filmeffekter bliver flottere og flottere!

I modsætning til det 20. århundrede, ser det faktisk ud til, at 3D vil leve videre i det 21. århundrede. Det skyldes nok også, at flere biografer allerede har teknologien, og at nutidens filmselskaber er blevet MEGET bedre til at producere 3D-oplevelser.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
Brumbassenuser/117960

3D virker i ægte 3D - altså det er filmet i 3D.. eller lavet i 3D som fx. tegnefilm der alle storset laves på computter, der er det jo, bare at bede, computteren om at sætte et extra punkt ind der filmer. og så har man sådan set ægte 3D.

de film der laves om til 3D fra en 2D film virker ikke ordenligt..

Men det er som Wayne skiver Historien, skuespillere, skuespilet osv. der er vigtiger for om det bliver en god film.

Anne Kathrine

Jeg har egentlig ikke så meget fidus til 3D. Jeg synes ofte, at billedet bliver mere sløret og nogle gange så uklart, at det giver mig hovedpine.
I de film, hvor effekterne fungerer og billedet stadig er skarpt kan det dog være meget imponerende. Problemet er så bare, at når jeg ikke aktivt tænker over, at jeg ser en 3D film, går effekterne tabt på mig. Så med mindre filmen "smider ting i hovedet på mig", lægger jeg simpelt hen ikke mærke til dem. Og set fra det synspunkt synes jeg, at det er mange penge at give ekstra for at have et par ubehagelige briller på.

Troels

Muligvis er 3D film i biografen blevet et populært fænomen, men antallet af biografgængere der med vilje fravælger det, og somme tider må se sig skuffet, når film ikke bliver vist i 2D, stiger altså også.

Det er en dille, der desværre er fuldstændig nyttesløs for biografen og filmene, der bliver vist. Biografen har ikke brug for 3D for at drage os ind i filmene - biografen har kun brug for gode film. Avatar, Life of Pi, Hugo, The Avengers - alle ville have modtaget samme applaus, hvis de ikke var lanceret i 3D format. Men uden 3D havde filmene langt fra tjent lige så godt, som de ville med det, og det er derfor vi får skovlet en masse 3D film i hovederne nu til dags. Det er blevet en pengemaskine, der ikke giver slip før publikum siger fra. Man er desuden alt for hurtigt ude, når man, som dig Mark, begynder at snakke om, at 3D er kommet for at blive. Det er ikke mere end 3,5 år siden Avatar bragte det tilbage på banen, og de 3,5 år er alt for lidt tid til at vurdere levetiden af 3D i fremtiden.

Det er desuden et faktum, at 2D versionen af en film udviser langt bedre skarphed, flottere farver og er generelt mindre irriterende for dine øjne/hjerne under forestillingen.

Det er uforskammet og foruroligende, at filmproducenter udsætter release-datoen på biograffilm, fordi de f.eks. skal konverteres til 3D. Meget meget få af disse producenter, instruktører og teknikere tænker på "oplevelsen" ved 3D, men på de 10-30 kroner ekstra billetten vil koste. 10-30 kroner ekstra, der lander direkte i deres lomme.

3D-film er ikke, hvad der skal redde biografindustrien i kampen mod pirateri og online streaming tjenester. Det, som skal redde biograferne, er bedre kundeservice, bedre vedligeholdelse af salene og et bredere udvalg af film.

PS. Når du siger, at Life of Pi gjorde flot brug af special effects, så tror jeg du mener visual effects

Wayne

Det ses af det antal billetter som sælges i formatet, samt ikke mindst af de film, som formatet vises i.

For mig vil det dog aldrig blive den væsentligste årsag til at se en film. Handling, opbygning, forløb, skuespillere - og præstationer, vil altid være mere vigtige i min bog.

Somme tider kan det endda flytte fokus fra at lave en rigtig god film, at 3D teknikken er så vigtig - og det er absolut ikke altid det virker efter hensigten. Nogle gange ser filmen helt forkert og unaturlig ud, og så kan det være et stort minus.

Færre kræfter på 3D, og flere kræfter på at lave gode film, tak.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.

Aktive debatter