Cookie- og Privatlivspolitik
Hvorfor gider danskerne ikke gyserfilm?

Hvorfor gider danskerne ikke gyserfilm?

Og hvorfor elsker amerikanerne dem?

Stem op!
0
Stem ned!
0
(reset)

Amerikanerne elsker gyserfilm. Gang på gang debuterer film om eksorcisme, paranormale hændelser og sultne zombier på den amerikanske 1. plads for billetsalg. Senest her i weekenden, hvor remaket af Sam Raimis nyklassiske horrorfilm 'Evil Dead' fejede konkurrenter som 'G.I. Joe: Gengældelsen' og 'Croods' til side. Okay, det er sjældent, at en gyser forbliver på den amerikanske 1. plads i mere end én weekend af gangen, men det ændrer ikke på, at filmene ofte har meget stærke åbningsweekender.

Herhjemme er billedet dog et andet. Film som 'Insidious', 'The Possession' og 'The Devil Inside' har svært ved at passere de 10.000 billetter i Danmark, mens de alle indspillede omkring 50 mio. dollars i USA. Når filmindkøberne i Danmark er på udkig efter den næste store salgssucces, er det derfor næppe overraskende, at de ser med skepsis på selv de mest populære amerikanske gysere.

Så hvorfor er der så stor forskel på, hvordan denne uhyggelige, blodige genre klarer sig i USA og Danmark? En af forklaringerne gav den danske instruktør Ole Bornedal, da jeg talte med ham sidste år, og her drejede emnet sig specifikt om religiøse gysere med hans egen 'The Possession' som udgangspunkt. Bornedal fremhævede, at amerikanerne generelt har et stærkere forhold til religion end danskerne, og der er derfor tradition for gysere, der omhandler dæmoniske kræfter og præster, der tvivler på deres tro.

Bornedal oplevede selv, at den danske premiere på hans film var usikker trods to weekender på 1. pladsen i USA og 49,1 mio. dollars i sammenlagt, amerikansk indspilning. Beslutningen om at aflyse filmen var der mange brugere her på kino.dk, som ikke kunne forstå, men da filmens distributør alligevel valgte at sætte 'The Possession' op i de danske biografer, blev det til sølle 11.828 billetter. Og det på trods af en dansk instruktør og for genren udmærkede anmeldelser.

Billedet er ikke helt entydigt, og nogle gange følges billetsalget ang. Gysere som 'Don't Be Afraid of the Dark' og 'Fight Night' havde det både svært i de amerikanske og de danske biografer, ligesom Paranormal Activity-serien har klaret sig fint i Danmark (båret af en verdensomspændende hype). Det ændrer imidlertid ikke ved, at gysergenren måske er den filmtype, vi har det sværest ved herhjemme.

Grundlæggende må det handle om en forskel i folkesjælen, for psykologisk set er det de samme følelser af skræk og efterfølgende katarsis, der er tale om, uanset om man er dansker, amerikaner eller fra ethvert andet sted i verden. Personligt tror jeg, at gysere herhjemme anses som lidt af et kuriosum i det samlede filmudvalg. Noget for fans, ikke for den brede skare. Men genren har sin berettigelse, og jeg prioriterer selv ofte en middelmådig gyser over objektivt set bedre film i andre genrer, simpelthen fordi jeg ikke kan lade være. Horror kan noget med at skabe nysgerrighed omkring sig... Og så kan man diskutere, om biograferne ved at undlade brede premierer, allerede på forhånd dømmer filmene til døden? Men det er jo et spørgsmål om hønen og ægget.

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Kommentarer

SKRIV DIN EGEN ANMELDELSE
MOGENS

Jeg undrer mig ofte over hvor meget USA fylder i folks bevidsthed. Det er som der ikke eksisterer andre film end amerikanske. I andre lande er det ikke sådan og biograferne lever alligevel fint. Her er folk ikke hjernevasket med hollywood og special effekt.

Morten Dahl

Jeg tror det handler rigtig meget om at der i Danmark er væsentligt færre til at se film i biograferne end i USA. En gyserfilm i USA bliver ofte lavet på et meget lille budget og kan derfor hurtigt tjene sine penge ind. Det er ikke ensbetydende med at alle amerikanere gider se dem, men der er et stort nok publikum til at det kan løbe rundt. I Danmark er det helt anderledes. Her skal en gyserfilm kæmpe på ligefod med danske film (som jo ofte trækker mange til sig) plus de store blockbuster/tent pole film. Og i de tilfælde vil en niche genre som gyser genren til dels stadig er (IT værende undtagelsen), have et meget lille dansk publikum, hvilket gør at distributørerne ikke ser stor nok vinding ved at sende dem ud i landets biografer.

Freakerz

Godt nok er det et år siden artiklen her er skrevet, men jeg faldt sku lige over den, og kunne ikke lade være med at besvare den :)

Til dig der læser videre, skal jeg lige bemærke det er min personlige mening. Hvis du vil være med i en "diskussion", så lad være med at besvare den hvis du ikke er enig eller har noget "godt" at sige.

Og hvorfor gider vi ikke den slags film? Det kan jeg nok ikke med præcision svare på. Men det er da virkelig den værste omgang useriøse lort. Hvad sker der lige for folk og med idéer til den slags? Er man syg eller har man intet liv? Det er hverken underholdende, sjovt, seriøst eller på nogen måde noget der i sin helhed giver mening. Alt i den stil, er totalt latterligt og til at brække sig over, og jeg må nok indrømme at jeg synes man ikke er rigtig rask udover det normale hvis man kan lide den slags film og vil bruge sin tid på det.
Jeg har da selv set et par stykker og vil ærligt indrømme den tid kunne jeg fandme have brugt på noget andet fornuftigt og mere seriøst. Stod det til mig, så hvis man afskaffede den genre herhjemme helt så ville det være så mange gange bedre. Og det kan et hvis sted måske have noget at gøre med vi har så mange drab, skyderier osv. der sker. Mit bud er det er folk der ser den slags film og får lyst til at være syge og prøve det i virkeligheden. Forestiller man sig at gyser-genren slet ikke var opdaget i DK så tror jeg heller ikke vi havde alle de problemer med skyderier osv., i den virkelige verden.

Så efter min mening ville jeg nok ønske noget som ikke kunne lade sig gøre: Afskaf genren og filmene helt i DK og gør landet til et bedre og tryggere sted at færdes.

Til sidst vil jeg da gerne høre hvad du siger. Er du enig eller uenig? Jeg starter med glæde en debat om det, dog forbeholdt det kører en ordentlig tone :)

Sofie Kodal

Jeg savner gode gys, og mangler dem i stor stil. Jeg er vild med dem når de har en gennemført handling, med gode overraskelser. "Bag of Bones" har gjort indtryk på mig, og håber at se flere af den kaliber.

Hvorfor danskerne er så pivede, og mener "scream" er slem forstår jeg heller ikke.

Men igen tomme gysere med plat ugennemført handling ser vi mange af, og dem forstår jeg godt folk ikke vil se i biografen. Der skal være kød på.

Signe

Hvorfor sender i altid sådanne film så sent? Den eneste biograf jeg er tæt på er i Herning, hvor det stadig tager en time at komme hen. Når så jeres film bliver vist klokken halv 10, gider man bare ikke tage så langt for at være hjemme efter 12 på en hverdag, hvor man skal i skole dagen efter.
Jeg ved der er rigtig mange her i Vestjyllands området som jeg kender der er rigtig træt af det, når man personligt ville dø for at se disse gysere!
Hvis i ikke sendte dem så sent, ville det uden tvivl give bonus og sælge langt flere billetter!

Hilsen Signe fra Vestjylland.

Daniel Bentien

Tak for din kommentar.

Det er filmdistributørerne, der dels beslutter, hvilke film der skal have premiere i Danmark, og dels beslutter hvornår. Derefter er det biograferne, der lægger spilleplanen for de film, de viser.

I forhold til gysere handler den sene spilletid nok om, at filmene er forbudt for børn, og de derfor passer til de sene pladser i programmet. Ligesom familiefilm ofte har spilletider om formiddagen.

Hilsen Daniel - kino.dk

Signe

Hej Daniel.

Tak for dit svar, synes dog stadig det spiller en stor rolle om den bliver vist utrolig sent. Kan godt se det smarte i at sende familiefilm om dagen og ''gysere'' sent om aftenen, men så skal der bestemt heller ikke klages over at det ikke kommer nok til filmpremiere og i det hel taget bare når filmene bliver sendt ugerne efter.

Men tusinde tak for dit svar, håber i fremtiden der kan ændres på det eftersom jeg gerne ville se gysere uden at skulle hjem halv 12.

Hilsen Signe.

Hanne Dalgaard

Tja jeg tror det muligvis er fordi der sker nok uhyggelige ting omkring een selv og ude i verden - så hvis man skal have lov til at komme lidt væk fra hverdagen - netop det filmen gør muligt er det nok alt andet en gys man har behov for.
Dog kan jeg selvfølgelig kun svare for mig selv !!!

Hilsen Hanne fra Odense.

Sider

Anonymuser/0
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse.