Hollywoods vildeste comeback: Sådan gik Robert Downey Jr. fra fængselsdom til Oscar-sejr

Verdens bedst betalte skuespiller tre år i træk
Robert Downey Jr.
(© A.M.P.A.S.)

Natten mellem den 10. og 11. marts dansk tid løb den prestigefyldte Oscar-uddeling af stablen, hvor Hollywood-stjernen Robert Downey Jr. modtog den første statuette i sin karriere til et stående bifald.

Men selvom vi i dag bedst kender Downey Jr. for sine karismatiske præstationer som bl.a. Tony Stark i hele ni Marvel-superheltefilm og Sherlock Holmes, så har vejen til toppen af Hollywood været både barsk og snørklet for skuespilleren. 

Stofmisbrug, en hård barndom og fængselstid har nemlig haft stor indflydelse på stjernens karriere, hvor flere hjælpende hænder endte med at få Robert Downey Jr. på rette vej efter hans helt store nedtur.

I dag sidder skuespilleren på toppen af Hollywood med en Oscar-sejr i hus for sin præstation i Oppenheimer, mens han flere gange har toppet listen over de bedst betalte skuespillere i verden.

Vi gennemgår her de væsentligste milepæle i Robert Downey Jr.'s vilde comeback.

Pound
(© Pound (1970) / United Artists)

"Jeg vil gerne takke min forfærdelige barndom"

Efter Robert Downey Jr. gik på scenen for at modtage sin Oscar med løftede arme, startede han sin takketale med sætningen: "Jeg vil gerne takke min forfærdelige barndom."

Skuespilleren har i den grad haft en barndom ud over det sædvanlige. Han blev født i 1965 til faren Robert Downey Sr., som var instruktør og lavede undergrundsfilm, og moren Elsie Ann, der var skuespiller.

Downey Jr. medvirkede i sin første film som fem-årig i farens 'Pound', og der gik ikke mere end et par år, før han delte sin første joint med sin far.

Stofferne var altså en del af skuespillerens liv fra en meget tidlig alder, og han har beskrevet, hvordan de lå og flød både i barndomshjemmet og alle vegne gennem starten af hans karriere i 80’erne.

Chaplin
(© Chaplin (1992) / TriStar Pictures)

Den første Oscar-nominering

I 1993 modtog Downey Jr. sin første Oscar-nominering i kategorien Bedste mandlige hovedrolle for sin præstation i den biografiske film Chaplin, hvor han spillede den ikoniske stumfilmsstjerne Charlie Chaplin. 

Filmen fik blandede modtagelser, men alle var enige om, at Robert Downey Jr. var fænomenal i hovedrollen. Skuespilleren tabte dog til Al Pachino og hans rolle i 'Scent of a Woman'.

På trods af efterfølgende roste præstationer i bl.a. 'Short Cuts' og 'Natural Born Killers' var Robert Downey Jr. på det her tidspunkt på ingen måde ensbetydende med kommerciel succes, og hans Oscar-nominering gav ikke det udbytte, man kunne have håbet.

90’erne markerede også en eskalering i Downey Jr.'s stofmisbrug, og efter flere anholdelser og besiddelse af bl.a. kokain og heroin endte skuespilleren endelig i fængsel i 1999.

Forsikringshelvede

Efter et års fængselstid blev Downey Jr. løsladt og tv-serien 'Ally McBeal' inviterede ham med ombord i 2000, hvilket sikrede stigende seertal og en Golden Globe til skuespilleren. Men efter igen at komme i problemer med loven pga stoffer, skrev manuskriptforfatterne Downey Jr. ud af serien allerede efter en sæson.

Forsikringer er nødvendige for producenter i Hollywood som sikring for bl.a. udeblivende skuespillere og forsinkelser. Og da Robert Downey Jr. på dette tidspunkt på ingen måde havde bevist, at han var til at regne med, var det nærmest umuligt for ham at få forsikringer, og skuespilleren blev persona non grata i Hollywood.

Hjælpen endte med at komme udefra, da hans ven Mel Gibson valgte at caste Robert Downey Jr. som hovedrollen i The Singing Detective fra 2003 og betale forsikringen ud af egen lomme. Også selvom Gibson selv var sat i stilling til rollen.

Filmen blev igen ingen kommerciel succes, men dørene begyndte igen så småt at åbne sig. Og samme år blev Downey Jr. castet i Gothika overfor Halle Berry, hvor han mødte Susan Levin, som han blev gift med to år senere.

Susan Levin, i dag Susan Downey, gav Robert Downey Jr. et ultimativ: Hende eller stofferne. Og efter deres møde begyndte hans liv og karriere for alvor at gå i en ny retning.

Iron Man / Walt Disney Pictures
(© Iron Man (2008) / Walt Disney Pictures)

"Jeg er Iron Man"

Da instruktør Jon Favreau skulle finde hovedrollen til superheltefilmen Iron Man, var navne som Tom Cruise og Sam Rockwell på tale. 

Men ligheden mellem Iron Man-/Tony Stark-karakteren og Robert Downey Jr. er ikke til at overse, og det er næsten som om, at rollen som intelligent, overkæk, narcissistisk men dog charmerende milliardær med indre dæmoner er skrevet til Downey Jr. Og da Robert Downey Jr. endelig fik mulighed for at lave en såkaldt screen test, var der ingen vej tilbage. 

Så på trods af skuespillerens manglende erfaring med kommercielle hits og forsikringsskepsis, valgte Marvel at tage en chance med den uimodståeligt charmerende Downey Jr.

Chancen viste sig i den grad at give pote, og Robert Downey Jr. endte med at være den måske vigtigste brik i den enorme succes, Marvels superhelteunivers efterfølgende har opnået.

Med i alt ni Marvel-film i bagagen fra 2008 til 2019 og en førsteplads på listen over verdens bedst betalte skuespillere i både 2013, 2014 og 2015 er Iron Man-rollen uden tvivl den mest betydningsfulde i Downey Jr.'s karriere.

Oppenheimer
(© Oppenheimer (2023) / UIP)

Den tredje æra af Robert Downey Jr.

Efter skuespillerens Marvel-exit i 2019 følte han, at han kunne gå på vandet. Den teori blev dog hurtigt skudt ned med filmen Dolittle fra 2020, der blev haglet ned af anmelderne og sikrede ham sin første Razzie-nominering, der udpeger årets dårligste film og præstationer.

Derefter tog Downey Jr. sig tid til endelig at konfrontere sine ar fra barndommen gennem dokumentarfilmen 'Sr' fra 2022, som følger tiden lige før og efter farens død.

Den tredje æra i Downey Jr.'s karriere er dog nu for alvor blevet skudt i gang med rollen i Christopher Nolans syvdobbelte Oscar-vinder 'Oppenheimer', der endelig sikrede ham en statuette til prisfesten efter to tidligere nomineringer for førnævnte 'Chaplin' og 'Tropic Thunder' fra 2008.

Downey Jr. nævnte selv i sin takketale, at han havde mere brug for rollen, end filmen havde brug for ham. Og efter 40 års hæsblæsende karriere og privatliv markerer hans Oscar-sejr da også kulminationen på Hollywoods største comeback nogensinde.