Han var med til at redde den sidste Olsen-Banden: "Måske skulle man aldrig have begyndt på den"

Kendt skuespiller overtog Kjelds stemme
Olsen-Bandens sidste stik
(© Nordisk Film)

Kurt Ravn er nok bedst kendt for sin rolle som Lauritz ”Røde” Jensen fra Matador. Men det er ikke det eneste store danske kulturklenodie, som skuespilleren har medvirket i.

Kurt Ravn har nemlig optrådt af flere omgange i Olsen-Bandens univers. Første gang i 1981 var han nemlig med i Olsen-bandens flugt over plankeværket i en meget kort optræden som lastvognschauffør.

Om det var samarbejdet med Erik Balling på ’Matador’, som skaffede Kurt Ravn den lille birolle, ved han ikke, da vi for nylig talte med ham i vores podcast. Derimod er hans næste rolle i Olsen-Banden langt vigtigere – og mere sørgelig.

Da man i 1998 lavede Olsen-Bandens sidste stik var det ikke uden ofre. Flere fra holdet døde, herunder instruktør Tom Hedegaard, fast birolleindehaver Benny Hansen og sidst, men ikke mindst, så gik Poul Bundgaard, som spillede Kjeld, bort midt under optagelserne.

Og det var her, at Kurt Ravn fik et opkald. Han blev bedt om at speake Bundgaards replikker. Mens Tommy Kenter blev stand-in under de manglede optagelser, så blev Kurt Ravn simpelthen Kjelds stemme i den sidste film.

Skuespilleren husker ikke det første opkald, hvor han blev spurgte om at være med, men han fortæller i vores podcast:

- Det husker jeg ikke rigtig tydeligt. Men jeg meget gerne sørge for, at de blev færdige... Måske skulle man aldrig have begyndt på den film, men sådan er det jo.

Kurt Ravn var den rette mand til opgaven:

- Jeg ville ikke kalde mig specialist, men jeg havde jo en lys stemme dengang, så det faldt mig egentlig ikke svært at kopiere den, og jeg er jo også vant til at lave satire og lytte og efterligne folks stemmer, så det faldt mig egentlig ikke så svært. 

Faktisk gentog Kurt Ravn rollen som Kjeld i animationsfilmen i Olsen-banden på dybt vand fra 2013, og han forklarer, at det selvfølgelig krævede noget øvelse, men: ”Jeg kendte dem jo godt og lyttede til dem. Han er rimelig let at efterligne”.

Kurt Ravn kan lige nu ses i 5. sæson af 'Sommerdahl' på TV2 Play.

Hør mere om den aktuelle krimiserie og Kurt Ravns karriere i podcasten herunder – eller din foretrukne app (søg blot på ”kino.dk podcast”)