Derfor blev ikonisk komedie den bedst sælgende danske film i verden nogensinde

Interview med biografaktuelle Lone Scherfig
'Italiensk for begyndere' / Zentropa
(© Zentropa)

Italiensk for begyndere blev det helt store gennembrud for Lone Scherfig. Dogmefilmen blev et globalt fænomen og åbnede dørene til udlandet for den danske instruktør.

Her 24 år senere er Lone Scherfig rykket fra italiensk til spansk – og er biografaktuel med den chilenske film Pigen der fortalte film.

I den anledning besøgte den danske filmskaber vores podcast til en snak om sin udenlandske karriere og den aktuelle film.

Lone Scherfig havde allerede været aktiv siden starten af 80’er, hvor hun både havde lavet reklamer, tv og serier før, indtil hun i 2000 stod bag 'Italiensk for begyndere', som faktisk var instruktørens tredje spillefilm. Men den succes, som hun oplevede med den, var på et helt andet niveau.

På bundlinjen kunne dens popularitet tydeligt ses. Lone Scherfig fortæller i podcasten:

- Den bedst sælgende skandinaviske film i verden. Jeg tror, at den blev overhalet af 'Mænd der hader kvinder', men i ret mange år stod den der. Den havde været billig at lavet, så det var en god forretning. Det var jeg stolt af, da jeg fik det at vide.

- Men de der tal betyder mindre end, at jeg har haft en genkendelig tone. Dén var der hele tiden, altså den er der også i gamle tv-reklamefilm, men nu forstod folk, hvad det var for et ærinde jeg var ude i, for det er lidt svært at forklare det.

Men hvad er det med 'Italiensk for begyndere' som gør, at filmen kan rejse på tværs af grænser. Over de sidste 24 år har Lone Scherfigs gjort sig visse opdagelser:

- Det der er underligt ved den film er, at folk griner de samme steder. Altså jeg har set den i Moskva, jeg har set den i Bhutan, jeg har set den i Los Angeles og selvfølgelig her, og de ting folk varmer sig ved i den film er de samme. Selv i Italien…

- Det helt banale er jo, at du ser tabere vinde. Den har en eller anden tro på noget medmenneskeligt. Og i øvrigt den der tanke om, at når man tager sydpå, så er folk varmere og sødere og mindre tilknappede og mere kærlige. Den tanke eksisterer i mange kulturer. 

- Det er ikke kun her, at vi tror, at de er sødere, har mere vasketøj hængende ud ad vinduerne, spiller mere opera og spiser bedre mad og sådan noget, når man tager til Italien. Sådan er det også, når du rejser mod sydstaterne i USA, eller mange andre steder i verden. På den sydlige halvkugle er det modsat, når du bevæger dig tættere på ækvator, så er det som om, at folk er bedre mennesker og selvfølgelig er det noget værre vrøvl. Men det er noget af det, som faktisk har ramt mere kulturelt bredt, end jeg havde forestillet mig overhovedet. 

- Måske har den også en ægte uskyld, fordi vi vitterligt ikke havde nogen som helst idé om, at det ville komme til at gå så godt.

Lone Scherfigs nye spansksprogede film ’Pigen der fortalte film’ kan ses i biografen nu.

Hør mere om Lone Scherfigs karriere og oplevelser i udlandet i vores nye podcast herunder – eller i din foretrukne app (søg blot på ”kino.dk filmpodcast”)