5 store spørgsmål efter Disney har købt Fox

Hvad skal der ske med X-Men, Deadpool og Avatar?
Billede
(© 20th Century Fox)

Det er officielt: Walt Disney Company har købt 20th Century Fox. I hvert fald de væsentligste afdelinger som inkluderer alle film og tv-serier.

Dette betyder, at Disney nu ejer rettighederne til helt store franchises som X-Men, Alien, Predator, Avatar, Die Hard, Abernes planet, Kingsman og Fantastic Four.

Den originale Star Wars var også ejet af Fox, så nu kontrollerer Disney alle rettigheder til hele Stjernekrigs-sagaen.

Men hvad betyder det for fremtiden af alle disse store filmuniverser? Vi stiller fem centrale spørgsmål.

Kommer The Avengers til at møde X-Men?
Disney ejer allerede rettighederne til størstedelen af Marvel Comics-karakterne, men X-Men og Fantastic Four har tidligere været ejet af Fox og har derfor ikke været en del af MCU. Nu er der endelig mulighed for at stille The Avengers og X-Men overfor hinanden, som det tidligere er set i Marvels tegneserier. Og hvem vil ikke gerne se Hulk vs. Wolverine? Eller Deadpool vs. Spider-Man?

Vil Deadpool og Kingsman stadig være R-rated?
Deadpool-filmen er især kendt for karakterens morbide vittigheder og de blodige action-sekvenser. Det samme gør sig gældende for Kingsman-filmene, som er meget eksplicitte og ikke er bange for fx at vise hvordan det ser ud, når en mand ryger i kødhakkeren.

Alle disse film har en R-rating, hvilket på dansk betyder, at de er tilladt for børn over 15 år. Men Disney er kendt for børnevenlighed og film for hele familien. Derfor udsendte Deadpool-skuespilleren Ryan Reynolds et tweet, hvori han via nedenstående billede kraftigt indikerer, at hans elskede "Merc with a mouth" bliver irettesat af Mickey Mouse-skaberne.

Efterfølgende har Disneys direktør, Bob Iger, beroliget fans med en udtalelse om, at Deadpool kan forblive R-rated, når blot selskabet tydeligt kommunikerer til publikum, hvilken type underholdning, de er på vej ind for at se. Puha.

Ryan Reynolds' Twitter-profil

Får vi endelig en god Fantastic Four-film?
Fox har stået bag de tre filmatiseringer af superhelte-firkløveren: Fantastic Four, Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer og senest en reboot med Fantastic Four. Det endelige resultat blev alle gange kritiseret hårdt af både anmeldere og fans, og Fox har aldrig fundet den helt rigtige formel til en god filmatisering af karaktererne, der bl.a. har The Thing på holdet.

Nu kan vi håbe på, at Disney og Marvel Studios kan bruge noget af deres ”magi”, så De fantastiske fire kan få deres første fantastiske filmatisering.

Hvad betyder opkøbet for James Cameron og Avatar?
James Cameron har planlagt fire nye Avatar-film med premiere fra 2020 til 2025. Fox har givet Cameron frie tøjler til det enormt store projekt, der føles som om det har været trukket ud i en uendelighed siden den første i 2009. Spørgsmålet er derfor nu om Disney ønsker mere kontrol over filmene og eventuelt ønsker at effektivisere processen på den ene eller anden måde.

Efter Disney købte rettighederne til Star Wars har de fået det meste ud af universet og er begyndt at lave spinoff-film som Rogue One og Solo: A Star Wars Story. Mon vi ser samme tendens i Avatar-universet, hvis efterfølgerne høster lige så stor succes som den første?

Skal Ridley Scott lave flere Alien-film?
Den første Alien-film revolutionerede science-fiction genren. I maj fik vi det seneste kapitel, Alien: Covenant, og skaberen Ridley Scott har tidligere udtalt, at han stadig er interesseret i franchisen. Instruktøren har bl.a. sagt, at der ikke behøver at være monstre med i de kommende film og antydet, at han i højere grad ønsker at berøre kunstig intelligens.

Kunstig intelligens i stedet for frygtindgydende monstre virker også som et bedre match med Disneys målgruppe, så et samarbejde mellem Scott og Disney kunne være lovende. Men kan Alien opretholde sin oprindelige DNA?

Hvad tror og håber du, Disneys opkøb af Fox kommer til at betyde?