Alt du skal vide om sexskandalen i Hollywood

Filmbyens største stjerner er involveret
Billede
(© A.M.P.A.S.)

En af den nyere tids største skandaler har ramt Hollywood! Vi samler her op på sagen om stormogul-produceren Harvey Weinstein, der står anklaget for sexchikane, voldtægt og magtmisbrug overfor flere prominente kvinder. En skandale som kun synes at vokse i omfang for hver dag der går.

Hvem er Harvey Weinstein? Den 65-årige producer har en lang og frugtbar karriere i Hollywood, hvor han som buisnessman med stort b, har banet vejen for flere kæmpe talenter som tæller instruktør Quentin Tarantino og skuespillerne Matt Damon og Ben Affleck.

Weinstein, hvis film-cv indeholder kæmpe titler, har også været en flittig gæst ved diverse prisuddelinger og filmfestivaller. Således har han, først med produktionsselskabet Miramax og senere i The Weinstein Company, været involveret i et utal af Oscar-vindere fra Good Will Hunting over Shakespeare in Love til The Artist. Men komedier som Bad Santa og gysere som Scream har også været forbi den magtfulde producents skrivebord. 

Derfor er Harvey Weinstein blevet et synonym med Hollywood og ikke mindst the Oscars.

Hvordan begyndte det hele? Sagen begyndte for alvor at rulle sidste fredag, da New York Times berettede om hvordan Harvey Weinstein gennem de sidste 30 år har fået dysset adskellige sager om sexchikane ned med penge og magt.

En af de mange kvinder, som trådte frem var Divergent-skuespillerinden Ashley Judd, der fortalte om hvordan Weinstein under optagelserne til filmen Samleren inviterede hende op til sit hotelværelse, hvor han tog imod Judd i badekåbe, bad hende om en massage og tvang hende til at se ham gå i bad.

Efterfølgende stod bl.a. tv-journalisten Lauren Sivan frem i Huffington Post og fortalte, at Harvey Weinstein for 10 år siden havde onaneret foran hende. 

Hvordan forholder Weinstein sig? Efter anklagerne så dagens lys, trak Hollywood-manden hurtigt følehornene til sig og gik på orlov. I en pressemeddelelse erkendte producenten, at hans opførsel havde været utilstedelig og undskyldte.

Men lige lidt hjalp det, for om søndagen fik Harvey Weinstein en fyrreseddel fra sit eget produktionsselskab The Weinstein Company, hvor bestyrelsen, hvor bl.a. hans bror Bob Weinstein sidder, smed den garvede producent på porten. 

Hvordan blev Matt Damon og Ben Affleck involveret? Flere kendte navne er blevet nævnt i sagen, og mens flere, herunder Leonardo DiCaprio, tog afstand på bl.a. twitter, blev Matt Damon og Russell Crowe navne i nye anklager, som fortalte at Hollywood-skuespillerne angiveligt tilbage i 2004 skulle have dækket over Weinstein, da en journalist forsøgte at grave noget skidt frem på den magtfulde herre.

Damon dementerede dog anklagerne med, at han ikke havde henvendt sig til den pågældende journalist med henblik på at hvidvaske Weinstein, hvis handlinger han tager afstand fra, og forsat afviser at have været vidende om.

Hårdere gik det ud over Ben Affleck, der efter offentligt at have taget afstand fra sin tidligere kollegas handlinger, måtte krybe til korset onsdag på twitter og undskylde for en episode tilbage i 2001, hvor Affleck under optagelserne til et MTV-program befamlede skuespillerinden Hilarie Burton.

Anklager om voldtægt. Da katten for alvor var ude af sækken, dukkede flere forfærdelige historier op, og bl.a. har tre kvinder, herunder den italienske skuespillerinde Asia Argento (xXx), anklaget Harvey Weinstein for voldtægt.

De nye anklager var dråben for Weinsteins kone igennem 13 år, Georgina Chapman, som i kølvandet på de friske historier forlod sin mand - grundet hans "utilgivelige handlinger". Det tyder på, at det har været for meget for produceren, for ifølge flere medier har husstanden haft besøg af politiet pga. en "familie stridighed", og efter datterens udsagn har Weinstein "selvmordstanker".

Lindsey Lohan forsvarer, mens Jolie, Paltrow, Delevigne og mange flere kommer med nye anklager. Midt i al turmulten har skuespillerinden Lindsay Lohan, nærmest som eneste person, været ude og forsvare den 65-årige producent, som hun bl.a. har arbejdet sammen med på Scary Movie 5. Næsten som modsvar har uhyggeligt mange kendte skuespillerinder trådt frem og fortalt deres historie. 

Den lange liste tæller bl.a. Angelina Jolie, som havde en episode med Weinstein i sin ungdom og sidenhen undgik ham, Gwyneth Paltrow, der som 22-årige i forbindelse med filmen 'Emma' også blev inviteret op på producentens hotelværelse, model Cara Delevigne, som blev tvunget til at kysse en anden pige, Heather Graham og Lea Seydoux.

Er Weinstein kun toppen af isbjerget? Et billede af en usund kultur er ved at tegne sig i Hollywood, og i et nyt interview med BBC fortæller den dobbelte Oscar-vinder, skuespillerinden Emma Thompson, at hun mener, at Weinstein kun er toppen af isbjerget, og et symbol på et magtliderligt system af chikane og nedgørelse af kvinder. 

Skuespiller Terry Crews (White Chicks) fortæller dog også, at han som mand har været udsat for sexchikane af en unavngiven producent. Men frygten for at miste sit job, gjorde at Crews holdt det hemmeligt. 

Ifølge flere medier er de nye historier om Weinstein måske kun starten på, hvad der kan dreje sig om flere hundrede chikane sager. Weinsteins magtmisbrug har ifølge journalist Josh Dickey været en offentlig hemmelighed længe i Hollywood, og der er mange flere af "ham".

Hvordan ser fremtiden ud? Fremtiden for Harvey Weinstein i Hollywood er slut, navnet er simpelthen blevet giftigt. Det kan også betyde, at den Oscar-interessante The Current War med Benedict Cumberbatch, som er produceret af The Weinstein Company, kan blive ramt i det kommende pris-ræs. 

En større og tilsyneladende tiltrængt oprydning i Hollywood og dens magtbalance er formentlig også på vej, og som sagen udvikler sig, bliver man kun mere chokeret for hver ny historie, som ser dagens lys.

 

Her er et udvalg af film, som Harvey Weinstein har været involveret i: