Nye filmtendenser: 1980’erne er tilbage

Synthesizere og svenskergarn
Billede
(© Warner Bros.)

Vi må virkeligt savne de glade 80’erne. Det er der i hvert fald noget, som tyder på, når man kigger på en række film, der har ramt os de senere år.

Tænk blot på Casper Christensen og Franks Hvams komedie Dan-Dream eller den biografaktuelle klovnegyser It, hvor der hænger Gremlins-plakater på drengeværelset, videre til den premiereaktuelle Gud taler ud, der har synthesizer-pop som musikalsk bagtæppe.

Var folk bare gladere i 1980’erne? Nok ikke. Men det stopper bestemt ikke filmskabere fra både at lade deres fortællinger udspille sig i, referere til eller nostalgisk at glorificere det farverige årti.

Gud taler ud

Forude kan man således se frem til eksempelvis det biografiske drama Nico, 1988, hvor Trine Dyrholm portrætterer den tyske sangerinde Nico, som bl.a. sang med The Velvet Underground og var en af Andy Warhols muser.

Den annoncerede solofilm med Jokeren i hovedrollen og Martin Scorsese i producerstolen vil, hvis rygterne taler sandt, også komme til at have 80’erne som bagtæppe, mens den kommende Wonder Woman 2 efter sigende skal udspille sig i samme periode.

Det er dog ikke kun i filmens verden, at 80’erne har en renæssance. Kigger man på seriernes verden, står eksempelvis den overnaturlige ’Stranger Things’ som et tydeligt eksempel på en ubetinget kærlighed til det synth-tunge årti.

En generation af 80’er-børn
Men hvordan kan det egentlig være, at man ser denne opblomstring i brugen af 1980erne? Det er der uden tvivl flere grunde til.

En kan være, at den generation, som er vokset op i 1980’erne nu selv er blevet instruktører, producenter og manuskriptforfattere. En generation, der måske endda savner det neon-belyste årti, hvorfor 80’erne nu genoplives på det store lærred.

Det at være fascineret og nostalgisk draget af 1980’erne, er ikke kun noget, man finder bag kameraet, men også i biografsæderne. For der er ligeledes et biografpublikum, som har 80’erne med i bagagen, og som nu har både overskud og ikke mindst penge mellem hænderne til at bruge ved biograflugerne.

Det er dog ikke kun børn af 80’erne, der går i biografen for at se årtiet genoplivet. Det viser, at der altså er noget ved årtiet, som også drager en yngre generation af biografgængere. 80’erne er ganske enkelt en tendens i filmlandskabet, der er svært at komme udenom lige nu.

Kærligheden til 80’erne gælder også film, der ikke foregår i det høje hårs årti. Her finder man bl.a. de farverige ’Guardians of Galaxy’-film, mens man forude kan se frem til en 80-er genoplivning med Top Gun: Maverick. Den tilsyneladende spraglede Thor: Ragnarok har endda fået sig en (passende) og kulørt 80'er-overhaling komplet med VHS-støj.

Her er 10 nyere film, der foregår i 1980’erne: