Vinderne af Svend-prisen 2017

Danmarks største publikumspris
Billede
(© kino.dk)

Underverden er blevet kåret som Årets danske film. Det skete i Svendborg, hvor den årlige publikumspris, SVEND, blev uddelt her til aften.

Afstemningen har i år fundet sted på kino.dk og TV2 hen over sommeren, og det hele kulminerede i et stort show, hvor Ditte Hansen og Louise Mieritz var værter.

Nikolaj Lie Kaas modtog prisen for Årets mandlige skuespiller for dramaet Du forsvinder, og hans kvindelige modstykke i filmen, Trine Dyrholm, løb med den kvindelige version af prisen. Ingen af de folkekære skuespillere var til stede, men Kaas var med direkte fra en Skype-transmission.

Men hovedprisen gik altså til 'Underverden', der er noget så sjældent som en velfungerende, dansk actionfilm, der foregår i det kriminelle miljø i København. Filmens instruktør, Fenar Ahmad, talte bagefter med kino.dk og var tydeligt glad:

- Jeg laver film, for at publikum skal se dem, og derfor er en publikumspris det største. Jeg var ikke særlig god i skolen, så hvis folk kan bruge én til noget, bliver man glad.

Udover prisen til selve filmen blev skuespilleren Ali Sivandi, der har skurkerollen, hædret med særprisen Juryens håb.

- At Ali vinder en pris i dag, varmer mit hjerte næsten endnu mere. Vi er ikke kollegaer, vi er venner, fortæller Ahmad åbenhjertigt om sin skuespiller.

Blandt børnefilmene var instruktøren Oliver Zahle på podiet for at modtage prisen for Iqbal & superchippen. Til at uddele prisen var Brian Lykke og otteårige Luca Reichardt Ben Coker fra Bjarne Reuters Kidnapning, der stod for aftenens mest nuttede indslag.

SVEND-priserne 2017:

Årets danske film
Underverden (instruktør Fenar Ahmad)

Årets danske børnefilm
Iqbal & superchippen (instruktør Oliver Zahle)

Årets udenlandske børnefilm
Ice Age: Den vildeste rejse

Årets udenlandske film
Skønheden og Udyret

Årets kvindelige skuespiller
Trine Dyrholm (Du forsvinder)

Årets mandlige skuespiller
Nikolaj Lie Kaas (Du forsvinder)

Årets håb – Juryens særpris
Ali Sivandi (Underverden)

Årets danske TV-dramaserie
Badehotellet, sæson 4, TV 2

Årets danske skuespiller i en TV-dramaserie
Rosalinde Mynster (Badehotellet)

TV 2 Manuskriptstøtte
Instruktør Henrik Ruben Genz og manuskriptforfatter Bo hr. Hansen