5 essentielle 2Pac-sange

- du skal høre inden du ser All Eyez on Me
Billede
(© SF Studios)

I dag er der premiere på filmen om hiphopikonet 2Pac. Den amerikanske rapper, født Tupac Shakur, er med sine 75 mio. solgte album blandt de bedst sælgende i genren, men hans liv fik en brat slutning, da han blev myrdet i 1996.

Vi har i forbindelse med premieren på All Eyez on Me kigget i 2Pacs bagkatalog og fundet fem sange, som indkapsler rapperens stil, temaer og gudsbenådede talent.

Changes
Samfundskritikken er ætsende, men Tupac udviser med 'Changes' en vilje til at ændre de tilsyneladende uoverkommelige problemer for sorte amerikanere i ghettoen. Frygten for, at racismen og jerngrebet aldrig vil blive bedre er der dog også, og bl.a. nævner Pac, at landet ikke er klar til en sort præsident. Barack Obamas vælgere modbeviste rapperen i 2008.

Dear Mama
Rappere har en tradition for at dedikere sange til deres mødre. Nas hylder sin mor i 'God's Son', Eminem bruger selvbevidst grovfilen i 'Cleaning up my Closet', og Tupac viste sin følsomme side i 'Dear Mama', hvor hans allerkæreste familiemedlem får lutter roser med på vejen. Modsat faren (en kujon) der aldrig var der. Sangen er frygtelig ærlig og nævner bl.a. morens afhængighed af kokain og familiens fattigdom, men udviser samtidig stor respekt over for hendes vilje til at overkomme udfordringerne.

Hit 'Em Up
Den mest kendte beef i hiphophistorien er mellem Tupac og The Notorious B.I.G., og striden får formentlig en fremtrædende placering i 'All Eyez on Me', idet konsekvenserne var fatale. Nummeret 'Hit 'Em Up' er skabt, mens bøffen var på sit højeste og skildrer de tidligere venners eskalerende kontroverser. Tupac var sikker på, at et mordforsøg på ham var iscenesat af Biggie, og newyorker-rapperen får hårde ord med på vejen i den aggressive sviner-sang. Især afslutningen er et manisk angreb på stort set alle samtidens østkystrappere. 

Hail Mary
"I ain't a killer, but don't push me." Sådan starter et af Tupacs hårdeste tracks, der skildrer det ubarmhjertige miljø i Los Angeles. Et sted præget af narkosalg og bandeproblemer, der kan forvandle alle til afstumpede mordere, og hvor døden lurer lige om hjørnet. Nummeret, der blev udsendt posthumt i 1997, er et klokkeklart eksempel på Pacs evner som historiefortæller, der om noget hensætter lytteren til det kriminelle L.A.

California Love
Alt, hvad Dr. Dre rørte ved i 1990erne, blev til guld, og sådan var det også med 'California Love'. Genistregen ligger i brugen af Joe Cocker-klassikeren 'Woman to Woman', der leverer et let genkendeligt beat fuld af vitalitet og eviggyldig groove. Det feststemte nummer oser af solnedgange, grillaftener og poolparties. 'California Love' breder sig langt ud over hiphoppens kultur, og blev med en førsteplads på Bilboards hitliste i to uger Tupacs mest populære sang. 

All Eyez on Me er aktuel i biografen.