Christopher Nolan: Dunkirk er ikke en krigsfilm

Instruktøren om filmens aldersgrænse
Billede
(© Warner Bros.)

Til sommer er Christopher Nolan aktuel med Dunkirk, der er mere en spændingsfilm end en krigsfilm. Det fortæller instruktøren til Associated Press med udgangspunkt i filmens censur.

Nutidens krigsfilm lægger ikke fingre imellem, når der kommer til at skildre slagmarkens rædsler. Mel Gibsons Hacksaw Ridge var (ikke overraskende) en blodig affære, og sådan har det været, siden Steven Spielberg satte nye standarder for realistisk krigsførelse med Saving Private Ryan.

Du skal dog ikke forvente samme stil i Christopher Nolans imødesete 'Dunkirk', der ellers handler om den storstilede evakuering af de allierede soldater.

Filmen har fået en PG-13-rating i USA, der ofte svarer til den danske 11 års-vurdering fra Medierådet. Vurderingen fra MPAA skyldes "intense krigsscener" men altså ikke "intense, realistiske, grafiske og blodige billeder", som beskrivelsen bl.a. lyder af 'Hacksaw Ridge'.

- Alle mine blockbusters har været PG-13, og jeg har det godt med at arbejde indenfor den ramme. 'Dunkirk' er ikke en krigsfilm. Det er en overlevelseshistorie og først og fremmest en spændingsfilm, fortæller instruktøren og fortsætter.

- Selvom der er et højt intensitetsniveau, beskæftiger filmen sig ikke nødvendigvis med de blodige sider af kamp, der er blevet så godt skildret i mange andre film.

Når navnet er Christopher Nolan, er det da heller ikke svært at forestille sig en intens filmoplevelse, som ikke satser på detaljeret vold og blodige scener.

To af hans film, The Dark Knight og Inception, har dog fået en 15 års-vurdering herhjemme til trods for en PG-13-rating i USA. Det vides endnu ikke, hvor den danske vurdering lander.

Christopher Nolan beskriver desuden 'Dunkirk' som hans hidtil mest menneskelige film, fordi den handler om overlevelse. Historien vil eftersigende portrættere evakueringen fra tre forskellige perspektiver.

Dunkirk får dansk biografpremiere den 20. juli.