De største film i 2017?

Vi vover pelsen
Billede
(© Fast & Furious 8/UIP)

Vi gættede halvdelen af de mest sete film i 2016 korrekt. Det er færre end normalt, men det skal ikke forhindre os i at prøve igen.

Vi undervurderede et par animationsfilm, som kunne mere end 'Ice Age 5' (årets 12. mest sete film), og ikke mindst 'Deadpool' og 'The Revenant'. Til gengæld overvurderede vi to danske film, men 'Der kommer en dag' blev trods alt årets 14. mest sete film. Her kan du se listen over sidste års Top 10.

I 2017 består favoritfeltet endnu engang af store filmserier tilsat et par originale titler. Her følger vores bud på årets 10 bedst sælgende premierefilm i de danske biografer.

1. Star Wars: Episode VIII
Med næsten 750.000 billetter til 'Episode VII', og ingen James Bond eller Carl Mørck til at udfordre førstepladsen, ligner fortsættelsen en sikker vinder. Nyhedsværdien er naturligvis aftagende, men når et spin-off som Rogue One nærmer sig 450.000 billetter, bør Luke Skywalker og Co. have relativt let ved at sikre sejren. 

2. Alle for tre
Den danske folkekomedie lever i bedste velgående, og sidste år solgte Klassefesten 3 over en ½ mio. billetter. Den moderne udgave af Olsen Banden når måske ikke samme højder, men Alle for to solgte immervæk 384.000 billetter, og 3’eren er vores bud på årets største danske film. Dan Dream er en potentiel udfordrer, hvis Casper Christensen og Frank Hvam leverer en succesfuld spillefilm udenfor Klovn-universet.

3. Pirates of the Caribbean: Salazar’s Revenge
Johnny Depps popularitet er nedadgående, og de fleste var utilfredse med sørøverseriens seneste kapitel fra 2011. On Stranger Tides solgte alligevel 409.000 billetter, og vores nyheder om filmserien ender stadig blandt de mest læste. Med andre ord, der er stadig liv i Jack Sparrow. 

4. Fifty Shades – I mørket
Den første film sendte 378.000 danskere i biografen, men spørgsmålet er, hvor mange der primært dukkede op for at se giraffen. Under alle omstændigheder er det erotiske drama, der denne gang ligner en erotisk thriller, blandt årets største film.

5. Fast & Furious 8
Serien er et sjældent fænomen, hvor hvert kapitel (undtagen Tokyo Drift) har solgt flere billetter end det foregående. Fast & Furious 7 endte således på 362.000 billetter, men tendensen stopper sandsynligvis her, og Paul Walker vil være savnet. 8’eren kan nu sagtens blive den næstmest sete film i den populære franchise.
 
6. Grusomme mig 3
De gule håndlangere er den egentlige hemmelighed bag den venlige superskurks succes.  Deres solofilm, Minions, fik 444.000 danskere i biografen, hvilket er flere end Grusomme mig 2, der solgte 261.000 billetter. Vi satser på et sted midt imellem de to film.

7. Du forsvinder
En film med Trine Dyrholm og Nikolaj Lie Kaas baseret på en roman af Christian Jungersen har alle muligheder for succes. Dramaet er instrueret af Peter Schønau Fog, der ikke har stået bag kameraet siden Kunsten at græde i kor fra 2006, men det bliver næppe et problem.

8. Skønheden og Udyret
Herhjemme har Disney haft svingende kommerciel succes med deres live action-filmatiseringer. Maleficent (76.000 billetter) og Eventyret om Askepot (93.000 billetter) klarede sig i bedste fald hæderligt, men det gik derimod strålende for Alice i Eventyrland (308.000 billetter) og Junglebogen (205.000 billetter). Vi tror på Belle og Udyret. Det håndgribelige eventyr virker mere oplagt at genindspille end så meget andet.

9. Guardians of the Galaxy Vol. 2
Superheltefilm er blevet en mere uforudsigelig størrelse. Det længe ventede møde mellem Batman og Superman skuffede med 162.000 billetter, imens Deadpool jordede spandexfeltet med 334.000 billetter. I 2017 ligner Justice League og Spider-Man: Homecoming de største favoritter i selskab med Star-Lord og venner. Vi har valgt at pege på sidstnævnte. Den første film fik 173.000 danskere i biografen, og denne gang tager målgruppen alle vennerne med.

10. Dunkirk
Vi håber indrømmet mere, end vi tror. Christopher Nolan-film er en stor begivenhed, men det er stadig en historisk krigsfilm, og den slags sælger bedst, hvis de er danske, eller hedder Saving Private Ryan (314.000 billetter). Listen burde måske være afsluttet med en af årets mange familiefilm (eller Dræberne fra Nibe, der er kommet godt fra start), men hvad er en liste uden en dark horse, og en sådan er 'Dunkirk'.