Årets bedste film 2016

Årets bedste film 2016

Redaktionens Top 10

19

Med vores øjne har 2016 ikke ligefrem været det bedste filmår i mands minde. Heldigvis har årets absolut bedste film været fremragende.

De største oplevelser har været mindre produktioner. Den eneste undtagelse er 'The Revenant' (den kostede trods alt 135 mio. dollars at producere), men de resterende film er lavet på relativt små budgetter, og det er i bund og grund en sejr for selve mediet.

De store mainstream blockbusters har stået for de største skuffelser. Ikke fordi de var dårlige, mere fordi de ikke levede op til forventningerne og efterlod en fornemmelse af uforløst potentiale. Desuden glimrer dansk film ved sit fravær til trods for flere interessante titler fra særligt nye talenter.

Som altid indstillede hver redaktionelle medarbejder sin personlige Top 20, og kun film med dansk biografpremiere i 2016 kunne deltage. Det løber op i over 250 titler. Nedenfor følger de 10 bedste af slagsen.

Redaktionens Top 10 - 2016:

1. Sauls søn
Det er svært at hamle op med en af historiens bedste film om Holocaust. Dramaet, om en jødes umenneskelige arbejde i Auschwitz, er et nådesløst portræt af helvede på jord, som hverken gør under- eller overdreven brug af sine klaustrofobiske virkemidler. At den ungarske Oscar-vinder samtidig formår at være en dybt menneskelig fortælling, er måske dens største triumf.

2. Spotlight
Afstanden til Hollywoods storhedstid i 1970erne blev markant mindre med det autentiske portræt af en gruppe undersøgende journalister på overarbejde. Instruktionen, manuskriptet og skuespillet udgør tilsammen en perfekt orkestreret film. Sidney Lumet og Alan J. Pakula har ikke levet forgæves.

3. Min far Toni Erdmann
Kritikerne i Cannes troede, de skulle se et drama men oplevede en komedie. Publikum forventede en komedie men fik et drama. Under alle omstændig-heder er Maren Ades portræt af et far/datter-forhold en usædvanlig oplevelse. Også selvom den i sidste ende handler om noget så simpelt som at kende sig selv.

4. The Revenant
Leonardo DiCaprios uheldige pelsjæger trækkes igennem en odyssé af hypervoldelig elendighed på en baggrund af årets flotteste billeder. Nogen gange må en film gerne overdrive sine virkemidler. ’The Revenant’ beviser hvorfor.

5. The Big Short
Få film, med store stjerner på rollelisten, er drevet af samme indignerede harme, som 'The Big Short' lægger for dagen. Filmen går direkte efter struben, og resultatet er en stærkt underholdende film, der ligeså godt kunne være en sang af Bruce Springsteen. Finanskrisen er ingen spøg, men en af årets vredeste film er alligevel en sort komedie.

6. Carol
Dramaet om et lesbisk kærlighedsforhold i 1950ernes USA er en perfektionistisk stiløvelse, hvor tidsbilledet er ligeså overlegent som skuespillet. Det følelsesmæssige engagementet lader måske vente på sig, men sidste akt leverer til gengæld årets bedste slutscene.

7. Room
Historien om en kidnappet mor og hendes søn bevæger sig på en knivsæg mellem sadisme og rendyrket kærlighed, og at balancen lykkes, endda ofte på samme tid, er en forbløffende bedrift. Også selvom filmens første halvdel er bedre end den sidste.

8. Jeg, Daniel Blake
   
Titelkarakterens møde med systemet er hjerteligt, firkantet og fyldt til bristepunktet med forurettet harme. Årets Guldpalmevinder er ikke subtil, men det er netop dens styrke. "Denne film bør hustandsomdeles", har en bruger skrevet på kino.dk. Vi kan kun erklære os enige.

9. 10 Cloverfield Lane
Et suverænt bevis på, at Hollywood ikke behøver fylde lærredet med flere og flere effekter, superhelte eller monstre. Enkelte effektive scener er rigeligt, så længe man har en god, spændende historie. Fx den om tre mennesker i en underjordisk bunker.

10. Eye in the Sky
Ingen går fri i den uhyre effektive film om moderne krigsførelse. Sjældent har en krigsfilm fokuseret så meget på skyld og ansvar, uden at blive moraliserende, og samtidig efterlade plads til rendyrket spænding.

Youth, Arrival og Captain Fantastic endte lige udenfor det allerbedste selskab.

Hvordan ser din topliste over årets film ud?

Kunne du lide nyheden? Giv den noget kærlighed!

Relaterede nyheder

Filmelskeren picture
Filmelskeren 8 uger siden

Forstår ikke førstepladsen?

Pga. sindssyg meget god omtale og hype fra mediernes side, så havde jeg visse forventninger til Sauls søn, som desværre var en kæmpe stor skuffelse.. en af de kedeligste og mindst indtryksfulde film, jeg nogensinde har set!
Det er selvfølgelig smag og behag, men jeg sætter normalt stor pris på filmkunst, men det er der da ikke tale om her.. Schindlers liste, dét var filmkunst!

Niels E. picture
Niels E. 10 uger siden

TJah

...er der få, der har set filmene, kunne det jo være på grund af dårlig omtale fra de, som allerede har set filmene....

Men ja, jeg syntes også, at 2016 skuffede fælt. Og ikke mindst hvad angår Star Wars - Rogue One, som blot beviser, at Disney-imperiets overtagelse af SW-føljetonen, var en klar fejltagelse. Jeg er færdig med SW.

Synd, at man er overgået til alt alt for mange asiatiske klip.
Man burde, set med mine øjne, have fastholdt SW´s 3 første "ånd" og bygget videre herpå.

Niels

Julie picture
Julie 12 uger siden

Min top 10

1. Room
2. The Danish Girl
3. Deadpool
4. Spotlight
5. Doctor Strange
6. The Big Short
7. Our Kind of Traitor
8. Zootopia
9. Star Wars: Rouge One
10. Alice in Wonderland: Through the looking glass

Mangler stadig at se 10-15 film ca., så kan jo være den ændre sig med tiden :)

Jacob picture
Jacob 12 uger siden

Min top 10 blandt årets blockbusters

1. Rogue One: A Star Wars Story

2. Fantastiske Skabninger og Hvor De Findes

3. Captain America: Civil War

4. Batman v Superman: Dawn of Justice

5. Deadpool

6. Star Trek Beyond

7. Doctor Strange

8. X-Men: Apocalypse

9. Independence Day: Resurgence

10. Suicide Squad

Billetdamen picture
Billetdamen 13 uger siden

Hacksaw?

Jeg mangler lidt Hacksaw Ridge :)

Den var jeg glad for, selvom de andre også er gode.

Martin picture
Martin 13 uger siden

Gaab

Kedelig liste! Dejlige film, men lidt variation gør altid sådan en liste mere spændende, og overbeviser læseren om at dem der har set listen har bred smag.

malene picture
malene 13 uger siden

Meget enig

fantastiske film, selvom Room ville være min nummer et efterfulgt af The revenant.

Mangler kun at se Son of Saul og Jeg, Daniel Blake og glæder mig til begge.

Min far Toni Erdman kommer jeg nok ikke til at se, men hvem ved :)

Erik picture
Erik 13 uger siden

En selektiv top 10

Gik alt for lidt i biografen i 2016. Derfor er mit bedømmelsesgrundlag en anelse spinkelt. Et par håndfulde fik jeg da set, blandt andet to fantastiske islandske film, som topper min liste. Hvad det er, de kan oppe på Vulkanøen, har jeg svært at sætte ord på - noget med en ægte og upoleret fortælleglæde, som dansk film i øvrigt kunne lære noget af. Så har jeg fået smag for dokumentarfilm - hele to dokumentarer er mede i opløbet, og endelig har en enkelt dansk film: Vinterbergs "Kollektivet" sneget sig ind på listen, mest på grund af Trine Dyrholms suveræne præstation

1. Blandt mænd og får (Island)
2. Virgin Mountain (Island)
3. Carol (USA)
4. Spotlight (USA)
5. Min far Toni Erdmann (Tyskland)
6. Heart of a Dog (Dokumentar.USA)
7. Brooklyn (England/Irland/Canada)
8. Bjerget (Israel)
9. Mapplethorpe (Dokumentar.USA)
10.Kollektivet. (Danmark)

johnny picture
johnny 13 uger siden

ejrup@yahoo.dk

Hvad er det for en liste i har lavet jeg har ikke set en eneste af dem og har heller ingen planer om at gøre det. Det er som om at der overhovedet ikke er blevet set til hvor mange der har været inde og se filmene.

Emil Malte picture
Emil Malte   →   johnny 12 uger siden

Top 10

Det er alligevel overraskende at du ikke har set nogle af filmene overhovedet. 6 af filmene var nomineret til Oscars sidste år og to mange priser hjem heriblandt Bedste Film og Bedste Mandlige Hovedrolle. Så det er skam ikke fordi at det er små film, men blot dig som ikke har været opmærksom på dem.

Din kommentar

Glemt‌ adgangskode?
Har du ikke en profil? Opret en profil.
Anonym picture
Du skal være logget ind for at skrive en anmeldelse

Mest ventede Film