Under sandet skal kæmpe om en Oscar-nominering

Efterkrigsfilmen er blevet udvalgt
Under krigen
(© Nordisk Film / Christian Geisnæs)

Hvert år sender Danmark en film af sted til det amerikanske filmakademi, AMPAS, som skal dyste i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film. Og i år er valget faldet på efterkrigsfilmen Under sandet.

Komitéen, bestående af repræsentanter fra filmbranchen, mødtes den 19. september for at vælge, hvilken af de tre indstillede film - Kollektivet, De standhaftige eller 'Under sandet' - der skulle være dansk repræsentant ved den prestigefyldte Oscar-uddeling i Los Angeles.

Komitéen indstillede enstemmigt Martin Zandvliets 'Under sandet', og fungerende formand for komitéen, vicedirektør ved Det Danske Filminstitut, Claus Ladegaard, udtaler i en pressemeddelelse:

- Alle tre film, som komitéen pegede på i første omgang, demonstrerer dansk films høje niveau og tager samtidig fat i hjørner af den danske historie og kultur, som vi får lyst til at kende mere til.

- Det har været en spændende opgave for komitéen at vurdere og tage stilling til, hvilken af de tre film der har størst potentiale til at friste Oscar-akademiets medlemmer.

'Under sandet' har en pæn chance for at blive nomineret. For det første har AMPAS en forkærlighed for historiske film til nomineringerne i kategorien Bedste ikke-engelsksprogede film, og for det andet har Danmark de seneste 10 år fået fem nomineringer, hvoraf Susanne Bier vandt for Hævnen.

Martin Zandvliets film har ydermere markeret sig stærkt med hovedpriserne ved både Robert- og Bodil-uddelingerne herhjemme.

Vejen til en statuette er dog lang. Først skal filmen udvælges af AMPAS som en af ni shortlistede, udenlandske film. Det sker i december. Derefter indskærpes feltet til de fem nominerede, hvilket bliver offentliggjort den 24. januar næste år.

Oscar-uddelingen finder sted den 26. februar 2017.