80er-fænomener på film

Cowabunga!
Billede
(© Teenage Mutant Ninja Turtles/Mirage Studios)

Denne uges premiere på Teenage Mutant Ninja Turtles 2 er ikke kun en tilbagevenden til et velkendt univers fra 2014-forgængeren. Action-eventyret er samtidig nyeste film over en franchise fra 1980erne.

Her er et udpluk af andre fænomener, der må fremkalde en vis grad af nostalgi for alle, der var børn dengang.

G.I. Joe/Marvel Productions
G.I. Joe
Det militærinspirerede legetøj blev, ligesom Transformers, til en serie af tegnefilm og en enkelt animeret produktion af spillefilmslængde, inden den massive popularitet dalede midt i 1990erne. Hollywood var dog ikke færdig med G.I. Joe, og i 2009 havde The Rise of Cobra biografpremiere. Channing Tatum, Marlon Waynes og Joseph Gordon-Levitt var blandt de skuespillere, der levendegjorde de ellers hidtil kun tegnede action-figurer, og filmen blev så succesrig, at der kom en efterfølger med bl.a. Dwayne Johnson på rollelisten.

Inspector Gadget/DIC Entertainment
Inspector Gadget
Tegnefilmserien 'Inspector Gadget' kørte to sæsoner fra 1983 og kombinerede elementer fra James Bond med Den lyserøde panters Inspector Clouseau. En filmatisering med Matthew Broderick fik biografpremiere i 1999 og blev indbegrebet af en mislykket transformation fra kort tegnefilm til spillefilm med rigtige mennesker. En endnu værre efterfølger blev produceret direkte til dvd fire år senere uden Broderick i hovedrollen, og siden har det været småt med spalteplads til den klodsede cyborg-kommissær.

He-Man and the Masters of the Universe/Filmation Associates
Masters of the Universe
He-Man, Skeletor, Teela, Man-At-Arms og Battle Cat blev første gang introduceret som action-figurer i 1982 af det amerikanske legetøjsfirma Mattel, og hurtigt blev universet udbygget gennem tegneserier og en populær tegnefilmserie. Da filmversionen med Dolph Lundgren ramte biograferne i 1987, viste unverset for første gang svaghedstegn, og action-eventyret virkede som en andenrangsudgave af Star Wars. 'Masters of the Universe' er siden forsøgt genoplevet gennem både nye tegnefilm og figurer, men populariteten fra 1980erne er aldrig siden blevet tangeret. Alligevel har en ny film været på tegnebrættet længe, og ud fra hvad vi ved, er Thor-manuskriptforfatteren Christopher Yost ved at skrive et udkast til drejebogen.

My Little Pony/Sunbow Productions
My Little Pony
Legetøjsfirmaet Hasbro sendte deres første udgave af de nuttede ponyer på gaden i 1981 som 'My Pretty Pony', og to år senere blev legetøjet relanceret i deres mere kendte form. Fænomenet blev for alvor udbredt med flere animerede tv-serier, tegnefilm, logoer på skoletasker, penalhuse og madkasser. De unge heste har gennemgået flere forvandlinger i årenes løb, men trods svingende popularitet, har der altid været et publikum. Til næste år er der premiere på den første biografspillefilm siden 1986, hvor Twilight Sparkle, Applejack, Fluttershy, Pinkie Pie, Rainbow Dash og Rarity skal stoppe en trussel mod deres hjemby. Emily Blunt, Michael Peña og Liev Schreiber er at finde blandt de originale stemmer.

Teenage Mutant Ninja Turtles/Mirage Studios
Teenage Mutant Ninja Turtles
Skildpadderne startede egentlig som en ret mørk tegneserie i 1984 af Kevin Eastman og Peter Laird, men det var tegnefilmene og den massive mængde merchandise (legetøj, videospil osv.), der gjorde de muterede helte til verdensomspændende fænomener. Den første filmatisering så dagens lys i 1990 og fik to efterfølgere, men siden har ninjapaddernes popularitet været dalende. Michael Bay genoplivede universet ved at producere en moderne fortolkning i 2014, og 'Out of the Shadows' er den direkte efterfølger.

Transformers/Sunbow Productions
Transformers
Michael Bay står også bag filmatiseringerne af det populære legetøj, der fra 1984 tog verden med storm. Kombinationen af biler og robotter var et hit for især drenge, og at alle karaktererne fik yderligere liv gennem tegnefilmserier, spil og tegneserier, gjorde universet ekstra spændende. Fire storladne film er det allerede blevet til siden 2007, hvoraf den første - der gjorde Megan Fox til stjerne - er den bedste, og der er mindst tre styks mere på vej.

Teenage Mutant Ninja Turtles 2: Out of the Shadows får premiere den 2. juni.