Imponerende program til Cannes 2016

Det tunge skyts kørt i stilling
Billede

I går blev filmene, der skal vises på festivalen i Cannes offentliggjort, og holdopstillingen er mildest talt solid. Kampen om Guldpalmen byder på en perlerække af mediets fineste navne.

Den mest garvede del af puljen tæller Ken Loach, Pedro Almodóvar, Dardenne-brødrene, Jim Jarmusch og Paul Verhoeven. Sidstnævnte er efterhånden blevet 77 år gammel, og RoboCop-instruktørens seneste film, med titlen 'Elle', lyder akkurat så verhoevensk, som man turde håbe. I filmen beslutter Isabelle Huppert sig for at opspore den mand, der brød ind i hendes eget hjem.

Xavier Dolan, Jeff Nichols og tyske Maren Ade står for den yngste del af feltet, og der er særligt store forventninger til 27-årige Dolan og hans opfølger til Mommy. Filmen hedder It's Only the End of the World, og handlingen skulle dreje sig om en alvorligt syg poet, der vender hjem til sin familie for at dø.

Som tidligere skrevet deltager Nicholas Winding Refn med The Neon Demon, men den danske instruktør kan forvente hård konkurrence fra Chan-wook Park, Andrea Arnold og Alain Guiraudie - manden bag den ferme Stranger by the Lake. Endelig spiller Rumænien, hvis ikke Østeuropa, sit stærkeste filmkort i form af nye film fra Cristi Puiu og Cristian Mungiu.

Et kig på navnene demonstrerer festivalens status som den mest overlegne af slagsen, men om filmene er gode, er naturligvis en anden sag. Andrea Arnold prøver fx kræfter med den amerikanske midtvest OG Shia LaBeouf i 'American Honey', og det er den slags, der kan gå begge veje. Det samme gælder 'Personal Shopper'. En spøgelsesfortælling fra den parisiske modeverden med Kristen Stewart som måske, måske ikke, har tematiske fællestræk med 'The Neon Demon'.

Tiden vil vise, om maden kan leve op til menukortet. Næsten alle hovedkonkurrencens 20 film har verdenspremiere i Cannes, og uvisheden er naturligvis en stor del af charmen. Inklusiv de uundgåelige skuffelser.

Udenfor konkurrence vises Woody Allens Café Society, Shane Blacks The Nice Guys, Jodie Fosters Money Monster og Steven Spielbergs Den store venlige kæmpe. Det er det, man kalder et godt program.

Festivalen i Cannes finder sted den 11.-22. maj. Du kan følge vores gang på festivalen her på sitet og på Twitter (@kinodk).