"Jeg krammede mit lyssværd hele dagen"

Vi mødte Star Wars-skuespilleren John Boyega
Billede
(© Walt Disney Pictures)

Star Wars: The Force Awakens giver stafetten videre til nye ansigter, mens trekløveret Harrison Ford, Carrie Fisher og Mark Hamill umiddelbart holder sig lidt mere i baggrunden.

Blandt de nye skuespillere finder vi den 23-årige John Boyega, der spiller stormtrooperen Finn, som ifølge traileren forsøger at finde en ny mening med tilværelsen.

Kino.dk var sammen med den øvrige verdenspresse taget til London for at møde skuespilleren, der hurtigt indtog det luksuriøse hotelværelse med en kæk blanding af charme, karisma og kvikke bemærkninger. Boyega ligner en stjerne in spe med et glimt i øjet ikke ulig Han Solo, som i øvrigt har en helt særlig plads hos den unge englænder.

Var du ikke totalt rundt på gulvet, da du fik opringningen fra J.J. Abrams (instruktøren, red.), at du nu havde fået rollen i den nye Star Wars-film?

Jeg fik faktisk en e-mail fra J.J. om, at jeg skulle møde op på en café i London. Vi havde en kort samtale, hvor han forsøgte at lede mig igennem audition-processen. På dette tidspunkt havde det stået på i syv måneder. Så jeg følte mig færdig, træt og ville bare gerne have et ja eller et nej. Og så var det et ja! Det var meget at sluge lige i det givne øjeblik, og jeg kunne ikke reagere, som jeg ville, for jeg ville have slået en baglæns saltomortale. Men jeg var på en offentlig café, så jeg forlod stedet rimelig rolig, ringede til min agent og græd i bogstavelig forstand i telefonen.

Hvordan har du det med, at du sandsynligvis kommer til at bruge de næste 10 år på denne rolle?

Jeg tror ikke, at det er gået op for mig endnu, at det er en livslang situation. Lige nu handler det kun om 'The Force Awakens'. Jeg ved, at det er Star Wars, det er en franchise og en del af historien, men for at kunne udføre mit arbejde, blev jeg nødt til at filtrere visse ting fra.

The Force Awakens © Walt Disney Pictures

Hvordan var din første dag på optagelserne?

Det var i Abu Dhabi. Der var ingen replikker – jeg skulle bare vade rundt i sandet hele dagen. Det var helt surrealistisk at rende rundt i sit stormtrooper-kostume i ørkenen. Det føltes som posttraumatisk stress: Var jeg til audition? Var jeg ikke? Er det her virkeligt? Den følelse skulle lige forsvinde, inden vi kunne starte.

Følte du, at George Lucas havde noget med filmen at gøre, eller er det hele overleveret til Disney?

Jeg mødte ikke George. Men jeg ved, at han har fulgt dele af processen. Men det er helt sikkert J.J., der er instruktøren på filmen. Og han har fået ansvaret for at bringe karaktererne, som folk elsker, tilbage, og sammen med Larry (manuskriptforfatteren Lawrence Kasdan, red.) sørge for, at alt er tro mod det, George skabte.

Så du mødte aldrig George?

Nej, jeg prøvede at ringe til ham, men han svarer ikke. Han mødte ikke op på optagelserne. Jeg har læst et sted, at han bare gerne vil opleve filmen som en fan. Og det synes jeg, at han fortjener.

Hvor bizart er det at have sin egen action-figur?

Det er godt. Jeg kan godt lide, at de ramte rigtigt i forhold til ansigtsudtrykkene. Jeg skulle scannes en del. Og jeg skulle bare stå der. Nogle gange tog dele flere dage. Men det er nu ret sjovt.

Kendte du til alt, hvad de skulle bruge scanningerne til?

Ja, helt bestemt. Jeg er født i 1992, så jeg kender til scanninger til videospil, legetøj, spillekort osv. Jeg så faktisk mit ansigt på en ballon i Disneyland, så deeeet...

Hvordan var det at holde et lyssværd for første gang?

Det var godt. Folkene i effektholdet er alle omkring min alder på 22-23 år, og de kom med lyssværdet i en kasse. Gutterne bragte mig sværdet og sagde: Nu er det tid. Jeg holdt det i hænderne, og jeg følte det, som om himlen åbnede sig og hvide duer kom flyvende ned. Jeg krammede det hele dagen og lod ikke andre tage det fra mig.

Hvilke ligheder har du med Finn?

Den eneste ting, jeg kan komme i tanke om, er, at jeg godt kan lide at grine i ellers ret seriøse situationer. Men ud over det kan jeg ikke forholde mig til at flyve rundt i rummet i Millennium Falcon…

The Force Awakens © Walt Disney Pictures

Hvilken af de tre oprindelige film minder 'The Force Awakens' mest om tonemæssigt?

Jeg tror, det er en hyldest til alle tre film. Men det er en god balance, for vi er jo i 2015, så der er også noget moderne over den.

Hvor stor en del af dit liv har Star Wars været indtil nu?

Den første, jeg så, var The Phantom Menace, og så så jeg alle prequel-filmene derfra. Jeg kendte ikke til originalerne til at begynde med. Først da jeg blev lidt ældre, så jeg originalerne.

Foretrækker du prequel-filmene frem for originalerne?

Jeg kan lide dem alle lige meget til en vis grad, men originalerne er nok at foretrække, fordi Han Solo er min yndlingskarakter. Så hvor Han er, der befinder jeg mig også.

Hvorfor er Han din favorit?

Jeg kan bare godt lide, at han egentlig ikke vil være en del af det mytiske halløj. Han vil ikke kæmpe for nogen større sag. Han vil bare gerne hjem og tjene lidt penge samtidig. Det kan jeg godt lide ved ham. Han er meget ægte. Det er, hvad de fleste af os ville gøre. Lad nu være med at lyve. I ville heller ikke udfordre Darth Vader.

Star Wars: The Force Awakens får premiere den 16. december.