"Man skal være sindssyg for at sige nej til Spielberg"

Tom Hanks om Spionernes bro
Billede
(© 20th Century Fox)

I det biografiske koldkrigsdrama Spionernes bro rejser den amerikanske advokat, James Donovan, til Berlin for at foretage en udveksling mellem en russisk og en amerikansk spion.

Den tyske hovedstad dannede derfor meget passende baggrund for en pressekonference tidligere i dag, hvor hovedrolleindehaveren Tom Hanks og birollerne Amy Ryan og Sebastian Koch sammen med instruktøren Steven Spielberg fortalte om deres nye film.

Kino.dk var med blandt de mange fremmødte journalister, da nogle af filmhistoriens største navne foldede sig ud.

Første spørgsmål er til Steven. Hvad fik dig til at kaste dig over denne historie?
Steven Spielberg: Historien blev præsenteret for mig af en britisk forfatter ved navn Matt Charman. Han havde foretaget noget research omkring James Donovans forsøg på at få fanger forhandlet ud af Cuba under krisen. Det hele ledte frem til, hvad Donovan foretog i 1960erne, hvor han fortalte om forsvaret for og udvekslingen af Rudolf Abel. Jeg syntes, historien var ret langt ude, og jeg havde aldrig hørt om den før.

Hvad var den største udfordring ved at lave filmen?
SS: Den største udfordring lå i castingen, fordi jeg vidste, det ville blive et ensemble, jeg skulle bruge. Mit førstevalg til at spille Donovan var Tom Hanks. Men hvem skulle spile Abel? Jeg havde lige set Mark Rylance i et stykke på Broadway, og jeg tænke bare, at han var vores mand. Denne unge kvinde (Amy Ryan, red.) var også mit førstevalg. Jeg var meget heldig at få alle mine førstevalg.

Spionernes bro/20th Century Fox

Kan man overhovedet sige nej til Steven Spielberg?
Tom Hanks: Man kan på ingen måde sige nej til Steven! Jo, måske lige i et øjeblik af vanvid, for man skal være sindssyg for at sige nej. Det er vores fjerde samarbejde, og det er fantastisk, at han tillader os almindelige mennesker at indlemmes i hans måde at tænke på og hans mange idéer. Jeg føler mig heldig at have fået telefonopringningen i første omgang.

Amy Ryan: Det er et privilegium at være skuespiller i det hele taget, og ja, man skal være et fjols for at sige nej til Steven. Og til Tom Hanks for den sags skyld.

James Donovan går i filmen ikke med til at udveksle spionerne, med mindre en ung amerikansk studerende bliver frigivet. Hvor sandfærdig er denne del af historien?
SS: Medgivet... hele historien kunne virke som én, stor Hollywood-hjernerystelse. Men virkelighedens James Donovan risikerede at tabe hele udvekslingsmissionen på gulvet ved at kræve den amerikanske økonomistuderende frigivet. Den unge mand var blevet fanget på den anden side af Muren, og selvom Donovan aldrig havde mødt ham, og CIA bad ham holde sig til missionen, stod han ved sit princip.

Hvordan var det at optage på location i Berlin?
TH: Det var særligt spændende at genskabe historien, der hvor den virkelig blev skabt. Genskabelsen af udvekslingen på broen var noget helt særligt, og jeg ville være taget dertil som turist, selvom jeg ikke skulle optage en film. Det eneste negative var, at det var helt afskyeligt koldt. Filmholdet havde store, tykke jakker på, og vi havde de her bittesmå hatte og tøjlevn fra 1960erne på. Det var meget, meget koldt... men ganske oplagt for en film om den kolde krig.

Spionernes bro/20th Century Fox

Steven, du er tilbage med endnu en historisk film...
SS: Som man kan se med LincolnAmistad, Saving Private Ryan og Schindler's List, har jeg en forkærlighed for historiske aspekter. En af de ting, Tom og jeg fandt ud af ved hinanden, da vi blev venner, var, at vi er historienørder. Vi delte altid biografiske bøger og dokumentarer med hinanden. Det gode ved at være succesrig i filmbranchen er, at jeg indimellem kan fortælle historier, som folk ikke nødvendigvis gider se, men som jeg rigtig gerne vil fortælle. Jeg kommer til at lave flere af denne slags film fremover, men bare rolig, jeg stopper ikke med at lave fantasy, for næste år kommer The BFG.

Tom, på hvilke måder ligner du Donovan?
TH: Fyren har min næse og min stemme, men ellers har jeg ikke noget tilfælles med Donovan. Heldigvis skrev han ekstensivt om at forsvare Rudolf Abel og de seks dage i Berlin, hvor han forhandlede udvekslingen.

Lige nu står Europa over for en flygtningekrise, der splitter landene. Har I et budskab til de europæiske ledere, der lige nu forsøger at finde en løsning?
SS: Det allervigtigste er, at folk agerer med empati over for hinanden. Det gælder situationer over hele verden, hvor humanitære kriser dukker op. Vær opmærksom. Vær empatisk. Og følg dit hjerte.

Spionernes bro får premiere den 26. november.