Wes Craven er død

1939-2015
Billede
(© New Line Cinema)

Wes Craven er død, 76 år gammel. Familien meddeler, at instruktøren døde i sit hjem i Los Angeles efter en sygdomsperiode med kræft i hjernen.

Gysermesteren, der blev født i Cleveland, startede som underviser men slog derefter et smut forbi pornobranchen, før han debuterede med sin første spillefilm i 1972.

Titlen var 'The Last House on the Left' og trods et mikroskopisk budget, gjorde den indtryk med sin blanding af vold, voldtægt og humoristiske indslag.

Filmen demonstrerede Wes Cravens flair for det foruroligende, og han fortsatte den opsigtsvækkende stil med 'The Hills Have Eyes' i 1977. Det store kommercielle gennembrud blev imidlertid A Nightmare on Elm Street.

Publikum tog imod Freddy Krueger med åbne arme, og kombinationen af splattereffekter, en underliggende humor og målrettet rædsel gik rent ind hos alverdens teenagere. Filmhistorien havde fået et nyt monster, og succesen førte til en række fortsættelser, men først 10 år senere instruerede Wes Craven atter en film om den forbrændte børnemorder i form af den metatekstuelle New Nightmare.

Året efter floppede gyserkomedien, 'Vampire in Brooklyn', men Craven vendte stærkt tilbage i 1995 med Scream, der blev et hovedværk blandt 90ernes gyserfilm. Slasher-filmen dyrkede de velkendte klicheer, som karaktererne selv kommenterede på undervejs, men først og fremmest var der tale om en effektiv film, der redefinerede genren.

Den kommercielle succes førte til tre fortsættelser, der alle var instrueret af Wes Craven. I mellemtiden havde han bl.a. instrueret Meryl Streep i dramaet Music of the Heart og Rachel McAdams i thrilleren Red Eye.

Scream 4 blev Wes Cravens sidste film.