James Horner 1953-2015

Komponist omkommet i flystyrt
Billede
(© Sean Gallup)

James Horner, den Oscar-vindende komponist bag musikken til bl.a. TitanicAvatar, Apollo 13Braveheart og flere Star Trek-film, er død i en alder af 61 år.

Komponisten, der var en ivrig pilot, omkom i et flystyrt i det sydlige Californien. Han styrede selv flyet.

James Roy Horner blev født i Los Angeles i 1953 som søn af produktionsdesigneren Harry. Allerede som femårig begyndte sønnen at tage klavertimer, og i en periode boede han i London og fik undervisning på Royal College of Music.

Efter at have opnået en Ph.D.-grad fra UCLA begyndte Horner at komponere musik til mindre film, inden han slog igennem med Star Trek II: The Wrath of Khan i 1982. Instruktører som James Cameron, Ron Howard og Mel Gibson brugte ham flittigt, og nogle af filmhistoriens mest berømte værker har musik af Horner.

Musikalsk bevæger Horner sig i flere retninger, der naturligvis afspejler den filmgenre, han akkompagnerer. Til science fiction-film som 'Battle Beyond the Stars' (1980) og Aliens lægger han sig op ad 2001: A Space Odyssey for at skabe en fornemmelse af tomhed i det store verdensrum.

I 'Cocoon' (1985) og '*batteries not included' (1987) anvender han Glenn Miller-inspirerede temaer for at repræsentere den ældre generation, mens der er søde og sentimentale toner at finde i familiefilmene 'The Land Before Time' (1988) og 'Casper' (1995).

Blandt de mest signifikante særpræg er den keltiske inspiration, som hurtigt afkodes i 'Braveheart', 'Legends of the Fall' (1994), 'Titanic' og 'Avatar', hvoraf de to sidstnævnte er historiens mest indtjenende film.

Men der har også været kritik af Horners musik blandt de mere finkulturelle, der mener, at han har skelet lidt for meget til klassiske komponister som Sjostakovitj, Prokofiev og Schumann, og at han genbruger for mange af sine egne temaer.

Uanset enkelte kritiske røster modtog James Horner to Oscars for sit bidrag til 'Titanic', og i alt blev det til ikke færre end 48 priser i løbet af den glorværdige karriere.

Du kan høre Horners sidste score, når Southpaw får premiere den 20. august.