Jacques Audiard vinder Guldpalmen

Priserne uddelt i Cannes
Billede
(© Dheepan/Why Not Productions)

Årets priser er her til aften blevet uddelt på filmfestivalen i Cannes. Guldpalmen gik til 'Dheepan' instrueret af franskmanden Jacques Audiard, der tidligere har stået bag Profeten og Smagen af rust og ben.

Vinderen er i den overraskende ende af skalaen. Filmen, om en srilankansk kriger, der rejser til en parisisk forstad blot for at blive rodet ind i en bandekrig, fik måske kritikernes respekt men ikke deres deciderede kærlighed.

Audiard vandt dog festivalens næststørste pris for 'Profeten' i 2009, og på den måde var fundamentet for Guldpalmen allerede støbt.

Andenpladsen, den såkaldte Grand Prix, gik til 'Son of Saul'. Det ungarske Holocaust-drama fik stort set alles dybeste respekt på festivalen og var den største favorit til én af de helt store priser. 

Instruktørprisen gik til kineseren Hou Hsiao-hsien for den overdådige kampsportsfilm 'The Assassin', imens tredjepladsen, Juryens pris, gik til komediedramaet 'The Lobster'.

Vincent Lindon vandt fuldt fortjent palmen for Bedste mandlige hovedrolle for sit stoiske og nærværende portræt af en mand ramt af finanskrisen i hverdagsdramaet 'La loi du marché' (The Measure of a Man). Emmanuelle Bercot og Rooney Mara delte prisen for Bedste kvindelige hovedrolle for hhv. 'Mon roi' og Carol. Sidstnævnte slog overraskende Cate Blanchett.

Desuden vandt sygeplejerdramaet 'Chronic' for Bedste manuskript, og allerede i går blev den islandske 'Hrútar' udråbt som vinder af sidekonkurrencen Un Certain Regard.

Vinderne - Cannes 2015

Guldpalmen/Bedste film: Dheepan (Jacques Audiard)

Bedste instruktør: Hou Hsiao-hsien (The Assassin)

Grand Prix: Son of Saul (László Nemes)

Juryens pris: The Lobster (Yorgos Lanthimos)

Bedste kvindelige hovedrolle: Emmanuelle Bercot (Mon roi) og Rooney Mara (Carol)

Bedste mandlige hovedrolle: Vincent Lindon (The Measure of a Man)

Bedste manuskript: Chronic (Michel Franco)

Du kan læse mere om filmene på årets festival i artiklens relaterede nyheder.