7 film inspireret af Mad Max

Postapokalyptiske ødemarker
Billede
(© Universal Pictures)

Den første af snart fire Mad Max-film udkom i 1979, og selvom George Millers science fiction-film fik en blandet modtagelse, banede den vejen for en hel række lignende titler.

Efterligningerne inkorporerede det postapokalyptiske univers, hvor autoriteter og ressourcer er en mangelvare, og de foregår i en støvet ødemark befolket af mere eller mindre vanvittige sjæle.

Punk-beklædning, selvkonstruerede våben og heftigt modificerede biler er også faste ingredienser.

Nogle af filmene er direkte kopivarer, mens andre implementerer elementer fra den oprindelige trilogi og mikser dem med deres egen stil. Resultatet er en masse B-film i 1980erne, forsøg på storhed i 1990erne og stilistisk gennemførte værker i 00erne. Vi bringer her et udvalg af film inspireret af Mel Gibson-klassikerne.

Mad Max: Fury Road får premiere den 14. maj.

Megaforce

Megaforce (1982)
En af de mange 80er-film, der henter sin inspiration i Mad Max-universet handler om en elitestyrke i fremtidens anarkistiske verden. Kampvogne og specialkonstruerede motorcykler udkæmper drabelige slag i denne ufrivilligt komiske, billigt producerede actionfilm, hvor især kostumerne hører en anden tid til.

1990: The Bronx Warrors

1990: The Bronx Warriors (1982)
Mad Max-serien inspirerede en række italienske filmskabere til selv at prøve kræfter med den postapokalyptiske punkgenre. En af de mest kendte er '1990: The Bronx Warriors', der fik den danske titel 'Krigerne på hjul', da den (måske lidt overraskende) fik premiere herhjemme i 1984.

The Blood of Heroes

The Blood of Heroes (1989)
Manuskriptforfatteren bag Blade Runner, David Peoples, spillefilmsdebuterer som instruktør af fremtidsfortællingen, der har Rutger Hauer i hovedrollen. Filmen, der fik den danske titel 'Sallows helte', introducerer en brutal sportsgren kaldet jugger og synes mest inspireret af den tredje Mad Max-film, Beyond Thunderdome.

Waterworld

Waterworld (1995)
Storfilmen føles som Mad Max 2 på vandet, hvor en altødelæggende krig blev skiftet ud med smeltede poler, og hvor motorcykler nu var vandscootere. Tidligere Mad Max-efterligninger havde minimale budgetter, men 'Waterworld' gik i den totalt modsatte grøft med et rekordstort budget på 175 mio. dollars. Kevin Costner-filmen blev anset som et flop, som ganske vist spillede sig selv hjem, men aldrig nåede de massive marketingudgifter, hvilket nok var med til at begrænse antallet af postapokalyptiske Hollywood-produktioner de følgende år.

Doomsday

Doomsday (2008)
Særligt 'Mad Max 2' og 'Mad Max: Beyond Thunderdome' bliver tydeligt refereret i Neil Marshalls hyldestfilm om et postpandemisk Skotland, hvor de overlevende har dannet nye grupperinger. Kannibalisme, arenadyste og motorkøretøjer går hånd i hånd i den brutale science fiction-thriller.

The Road

The Road (2009)
Filmatiseringen af Cormac McCarthys mesterlige roman fra 2006 om en far og hans lille søn, der forsøger at overleve i et goldt, fremtidigt USA, er mere afdæmpet og rørende end typiske film i genren, men omverdenens galskab er som direkte pillet ud af Mad Max' verden. Viggo Mortensen og Kodi Smit-McPhee har de hårdt prøvede hovedroller.

Book of Eli

Book of Eli (2010)
Religiøsitet spiller en større rolle i 'Book of Eli' sammenlignet med typiske Mad Max-efterkommere, og der er samtidig en vis inspiration fra japanske samuraifilm at spore. Intet ændrer dog på, at ødemarken, de utilregnelige omgivelser, rivaliserende bander og den evige søgen efter sparsomme ressourcer er hentet fra 80er-forbillederne.