7,5 dronninger på film

De bedste kvindelige regenter fra filmens verden
Billede
(© Lucasfilm)

I dag fylder Hendes Majestæt Dronning Margrethe II af Danmark 75 år. I dagens anledning kårer vi de bedste dronninger på det store lærred.

For overskuelighedens skyld har vi set bort fra de animerede af slagsen. Dog med en enkelt undtagelse.

Elizabeth: The Golden Age

1.Elizabeth I 
Spillet af Cate Blanchett i Elizabeth og Elizabeth: The Golden Age
Den måske mest velspillende dronning på film og et gennembrud for Blanchett, der betød en Oscar-nominering til skuespillerinden, der senere skulle blive én af Hollywoods største stjerner.

The Queen

2. Elizabeth II 
Spillet af Helen Mirren i The Queen
En anden Elizabeth, den nuværende dronning af England, skildres til UG af Helen Mirren, der fortjent fik en Oscar for sin præstation som Prinsesse Dianas skeptiske og noget bestemte svigermor.

Cleopatra

3. Cleopatra
Spillet af Elizabeth Taylor i Cleopatra
Du finder næppe mere pomp og pragt end i den klassiske storfilm om det antikke Egyptens magtfulde herskerinde. Samtidens måske største kvindelige Hollywood-stjerne blev selve inkarnationen af Cleopatra.

Amidala

4. Padmé Amidala
Spillet Natalie Portman i Star Wars Episode I-III
Både handlekraftig og diplomatisk hersker af Naboo, der udvikler mere og mere interesse i politik, som filmene skrider frem. Mere ikoniske kostumer finder man ikke i prequel-trilogien.

Red Queen

5. Red Queen
Spillet af Helena Bonham Carter i Alice in Wonderland
Manisk, barnlig og magtbegærlig. Den røde dronning med det gigantiske hoved er urkomisk og uden tvivl noget af de bedste ved Tim Burtons eventyrfilmatisering.

White Witch

6. White Witch
Spillet af Tilda Swinton i The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe
Farlig heks og kølig dronning på én og samme tid - totalt overbevisende spillet af androgyne Tilda Swinton, der for alvor trådte ind i mainstreamkulturen med rollen.

Marie Antoinette

7. Marie Antoinette
Spillet af Kirsten Dunst i Marie Antoinette
Kirsten Dunst passede perfekt til rollen som en kvinde fortabt i royale omgivelser i 1700-tallets Frankrig. Overdådigt instrueret af Sofia Coppola og en visuel fornøjelse fra start til slut.

Olsen Banden på de bonede gulve

BONUS: 7½. Dronning Margrethe II
Olsen Banden på de bonede gulve
Dagens fødselar er selvfølgelig også at finde på listen, da Hendes Majestæt optrådte kortvarigt i en animeret udgave i den første af de nye Olsen Banden-film.