Årskavalkade 2014 - del 1

Filmåret på godt og ondt
Billede

År 2014 har været et filmår med mange opture og et par nedture. Redaktionen ser tilbage på året der gik og har sammen fundet frem til hele 30 film og øjeblikke, der er værd at huske... eller fuldstændigt glemme.

1. Årets film: Boyhood
Som vi afslørede inden jul, blev årets film på redaktionen ‘Boyhood’, men det kan du læse meget mere om i den tilhørende artikel.

2. Årets trailer: Mad Max: Fury Road
En gang imellem ser du en trailer, der giver dig fornemmelsen af, at din hjerne har kogt to minutter i en mikrobølgeovn på fuld blæs. Sådan en trailer er den for ‘Mad Max: Fury Road’. Se den (igen), og forbered dig på, at der kommer bilos ud af dine ører.

3. Årets værste trailer: Think Like a Man Too
Teknisk og objektivt set er der ikke noget i vejen med traileren for ‘Think Like A Man Too’. Den lugter bare så langt væk af uoriginal, kalkuleret “humor”, at den må og skal få smæk på vej ud af 2014. SMÆK!

4. Årets plakat: Birdman
Okay, filmen får først premiere i 2015, men plakaten udkom i 2014. Den bizarre illustration af Michael Keaton med sit superhelterolle-alter ego oven på hovedet er flot, opsigtsvækkende, anderledes, udfordrende og illustrerer kernen i filmen.

5. Årets tagline: Live. Die. Repeat. fra Edge of Tomorrow
Havde ‘25 Jump Street’ været virkelig, havde den uden tvivl vundet (se længere nede). Det er den ikke endnu, så derfor går æren til en af årets bedste actionfilm i form af ‘Edge of Tomorrow’. Den titel er ikke halvt så god som tagline’en “Live. Die. Repeat.”, der med tre ord fortæller, hvad filmen handler om.

6. Årets filmhelt: Ron Woodroof i Dallas Buyers Club
Vi har haft rumrejsende dusørjægere, tidsloopende PR-koordinatorer og en skæbnesvanger LEGO-mand, men vi synes egentlig, at Ron Woodroofs kamp for ordentlig medicinering til AIDS-ramte i 1980erne er meget mere imponerende. Hurra for Matthew McConaughey og hans portræt af virkelighedens Ron Woodroof!

7. Årets skurk: Koba fra Abernes Planet: Revolutionen
Af alle 2014s filmkarakterer er den traumatiserede, intrigante og ikke mindst bevæbnede abe Koba nok den, som vi mindst har lyst til at møde i en mørk gyde. Han virker ægte, troværdig og sandsynlig, men det værste er nok, at han er så let at forstå, selvom han gør forfærdelige ting.

8. Årets mest gribende film: 12 Years a Slave
Det kom ikke som den store overraskelse, at ‘12 Years a Slave’ gjorde indtryk på biografgængere over hele landet. Den ér forbandet gribende og ofte på ret overraskende måder. Overraskende er det dog også, hvor mange af årets andre film, der også kunne efterlade sit publikum med våde øjne: ‘Interstellar’, ‘En flænge i himlen’, ‘Stille Hjerte’, ‘Min søns familie’ og ‘Dallas Buyers Club’ for at nævne en håndfuld.

9. Årets snakkefilm: Hende
Uh. “Snakkefilm”. Det er sådan nogen ens forældre ser, lige meget hvor gammel man er, men ind fra højre kom Spike Jonze og lavede en helt fantastisk en af slagsen. Historien om en mand, der forelsker sig i et styresystem, lyder måske i første omgang åndssvag, men så vent til du møder ‘Hende’.

10. Årets største skuffelse: A Million Ways to Die In the West
I foråret så vi det første klip fra Seth MacFarlanes westernkomedie, og vi var ødelagte af grin. Lidt senere så vi traileren, og vi grinte igen. Så kom filmen, og så holdt vi op med at grine. Her er virkelig tale om en film, der desværre oversolgte sig selv. Plat på den ufede måde, og på ingen måde den succes, MacFarlane havde brug for efter succesen med Ted.

11. Årets STØØØRSTE skuffelse: Godzilla
Seth MacFarlane er en lille splejs, så selvom ‘A Million Ways to Die in the West’ var en stor skuffelse, så var årets (fysisk) største skuffelse uden tvivl Godzilla. Endnu engang fik vi at se, hvordan man IKKE skal lave en Godzilla-film. Hvor svært kan det være? Så svært, åbenbart.

12. Årets oversete film: Inside Llewyn Davis
Coen-brødrenes folk-drama var på alles læber omkring Oscar-sæsonen, men den blev overset både af Akademiet og publikum. Synd, for det er en virkelig interessant og unik film, selvom du måske sidder med flere spørgsmål end svar, når den er færdig.

13. Årets film der burde have haft dansk biografpremiere: The Babadook
Rottentomatoes.com fortæller at den fik 98 % positive anmeldelser. Metacritic.com fortæller at den fik 87 % positive anmeldelser. Dette gør ‘The Babadook’ til årets bedst anmeldte gyser, uden sammenligning. Vi aner ikke, hvorfor vi danskere ikke fik lov at se den i biografen, men vi ved med sikkerhed, at vi burde have fået lov.

14. Årets rulletekster: 22 Jump Street
‘22 Jump Street’ efterlader sine konkurrenter i grøften med dens rulletekster. I stil med resten af filmen, gør rulleteksterne nemlig godt grin med idéen om, hvordan efterfølgere bare er gammel vin på nye flasker, ved at vise dig plakater for 23 Jump Street og 24, 25, 26 og så videre.

15. Årets moneyshot: Koba til hest i Abernes planet: Revolutionen
Kan også kaldes årets "ORH HVAD-øjeblik”. Et moneyshot er dét billede i en film, der indkapsler hele filmoplevelsen. Det billede du husker fra traileren. Det sejeste billede af alle filmens billeder. I 2014 vinder den vrede og svært bevæbnede abe Koba til hest ridende gennem et flammehav overlegent. 

Følg med den 2. januar hvor vi afslører de sidste 15 udnævnelser i årets filmkavalkade.