33 ting du (måske) ikke vidste om Hobbitten

Tolkien-trivia
Billede
(© New Line Cinema)

Du ved sikkert det meste om Hobbitten-universet - fra Herredet i vest til Det ensomme bjerg mod øst.

Alligevel har vi samlet en omgang trivia, så du kan genopfriske, alt det du havde glemt, lære noget nyt og selvfølgelig være bedrevidende over for din familie og dine venner.

Hobbitten: En uventet rejse
- Daniel Radcliffe, Shia LaBeouf, James McAvoy og Tobey Maguire var på tale til rollen som Bilbo, men Martin Freeman var fra starten Peter Jacksons førstevalg.

- Troldmanden Radagast bliver kun nævnt ved navn i Hobbitten-bogen. Til gengæld møder man ham i Tolkiens 'Ringenes Herre'. I filmene forholder det sig lige omvendt. Radagast er med i Hobbitten-filmene men ikke i filmene baseret på 'Ringenes Herre'.

- Sylvester McCoy, der spiller Radagast, var under overvejelse til rollen som Bilbo i 'Ringenes Herre'.

- Richard Armitage, der spiller Thorin, fik sin skuespillerdebut som elver i et teaterstykke baseret på 'Hobbitten'.

© New Line Cinema
- Orken Bolg spilles af Lawrence Makoare. I Ringenes Herre-filmene spillede han både Uruk-Hai-lederen Lurtz, lederorken Gothmog og Witch-King of Angmar.

- Peter Jackson kan ses som en flygtende dværg, da Smaug angriber Erebor.

- Ian Holm (Bilbo i den ældre version) og Christopher Lee indspillede deres scener i Pinewood Studios uden for London for at undgå flyveturen til New Zealand af helbredsmæssige årsager.

Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark
- Romancen mellem Kili og Tauriel var ikke en del af de første optagelser fra 2011-2012. Scenerne blev først indspillet ved nye optagelser i 2013 for at føje mere historie til trilogiens midterste film.

- Den eneste af Peter Jacksons Tolkien-film uden Hugo Weaving (Elrond).

- Eva Green var til audition til rollen som Tauriel, der endte med at gå til Evangeline Lilly.

- Komikeren Stephen Colbert kan ses som spion med klap for øjet i Lake-town.

- I starten af filmen optræder Peter Jackson som en fuld mand, der spiser en gulerød, i byen Bree.

© Houghton Mifflin Harcourt

- Illustratoren Alan Lee, der står bag de mest kendte visuelle tolkninger af Middle-earth, har en gæsterolle i filmen. Han er én af musikerne, da dværgene og Bilbo forlader Lake-town.

- Legolas blinker kun én gang i filmen (hvor han opdager, at han er blevet såret). I 'Ringenes Herre' blinker han kun, da han bliver overrasket.

- Kilis sten er en såkaldt labradorite opkaldt efter den canadiske halvø, Labrador, hvor den blev fundet første gang i 1700-tallet.

- I fankredse findes en teori om dværgenes Arkenstone. Stenen skulle være en af silmarillerne - tre ædelstene fra Tolkiens posthume værk, Silmarillion.

- 'En uventet rejse' og 'Dragen Smaugs ødemark' indspillede flere penge på verdensplan end 'Eventyret om ringen' og 'De to tårne'. Dog takket været højere billetpriser og 3D-tillæg.

Hobbitten: Femhæreslaget
- 'Femhæreslaget' er eftersigende den dyreste film i trilogien med et budget på 250 mio. dollars. 'En uventet rejse' og 'Dragen Smaugs ødemark' kostede henholdsvis 200 og 225 mio. dollars at producere. Til sammenligning kostede Ringenes Herre-trilogien ca. 94 mio. dollars pr. film.

- Med en spilletid på ”kun” 144 minutter er 'Femhæreslaget' den korteste af Peter Jacksons film om Middle-earth.

© New Line Cinema
- Billy Boyd (der spiller Pippin i Ringenes Herre) har selv været medforfatter på sangen, som han fremfører under rulleteksterne.

- Andy Serkis, der spiller Gollum, har været second unit-instruktør på alle tre Hobbitten-film.

- Dværgen Bombur taler ikke i nogen af Hobbitten-filmene.

- Cate Blanchett (Galadriel) er med i alle tre film, men indspillede alle sine optagelser på kun otte dage.

- Ian McKellen og Cate Blanchett er de eneste skuespillere, der medvirker i alle Peter Jacksons Tolkien-film.

J.R.R. Tolkien (1892-1973)
- Tolkiens fulde navn er John Ronald Reuel Tolkien. Han var professor og ekspert i engelsk sprog og filologi - en sprogvidenskab med særlig vægt på forståelse af et sprogs forbundne historie, litteratur og kultur.

© HarperCollins
- I 1916 deltog han i Slaget ved Somme under Første Verdenskrig. I 1917 blev han sendt hjem med et tilfælde af skyttegravssyge.

- 'The Hobbit' udkom i 1937. Tolkiens bog er siden blevet solgt i mere end 100 mio. eksemplarer.

- En signeret førsteudgave af romanen blev i 2008 solgt for 60.000 britiske pund.

- 'Hobbitten' blev skrevet om flere gange. I den første udgave bruger Gollum ringen som gevinst i væddemålet med Bilbo. Tolkien omskrev senere kapitlet, så det hang bedre sammen med 'Ringenes Herre', og derfor mister Gollum i stedet ringen - stærkt imod hans vilje.

- Da 'Hobbitten' i 1937 skulle udgives i Nazi-Tyskland, spurgte den tyske forlægger, om Tolkien var af arisk oprindelse eller ej. Tolkien svarede "Jeg kan kun formode, at du spørger, om jeg er jøde. Jeg må beklageligvis svare, at jeg ikke har nogen forfædre blandt det begavede folk." På baggrund af svaret blev 'Hobbitten' ikke udgivet i Tyskland før 1945.

- J.J.R. Tolkien var ven med forfatterkollegaen C.S. Lewis, der skabte Narnia-bøgerne. De underviste begge på Oxford University.

© ABC Video Enterprises

- Tolkien mente, at hans bøger ville være umulige at filmatisere. Selvom han solgte filmrettighederne før sin død, havde han ingen forventninger om, at bøgerne kunne blive succesfulde film. I første omgang fik han mere eller mindre ret. 

- I 1977 blev der produceret en halvtarvelig animationsfilm til tv baseret på 'Hobbitten'. Filmen er 77 minutter lang og fyldt med sange.  I 1978 udkom Ralph Bakshis ambitiøse animationsfilm baseret på 'Ringenes Herre'. Handlingen stopper dog ved Slaget om Helm's kløft, og trods kommerciel succes opnåede filmen ikke bred anerkendelse.

Hobbitten: Femhæreslaget er aktuel i biografen.