Læs de første anmeldelser af Interstellar

Lever Christopher Nolan op til forventningerne?
Billede
(© Warner Bros.)

Forventningerne til Christopher Nolans science fiction-epos, Interstellar, er skyhøje. Og instruktørens filmiske ambitioner er mindst på samme niveau. De første anmeldelser er netop kommet og afspejler begge dele.

'Interstellar' foregår i en fremtid, hvor menneskets tid på Jorden så småt er ved at ebbe ud. Derfor rejser nogle forskere (bl.a. Matthew McConaughey) ud i rummet i en søgen efter en måde at redde menneskeheden på.

De kritikere, der indtil videre har anmeldt filmen, er enige om, at filmen er fejende flot og hamrende ambitiøs. Men flere hæfter sig ved problemer i manuskriptet og enkelte ved spilletiden på omkring tre timer som værende for lang.

Metacritic er gode til at give et overblik. Sitet samler anmeldelser og giver en gennemsnitlig score ud fra karaktergivningen. Hvis ikke den får en karakter, vurderer Metacritic selv, hvor positiv anmeldelsen er. 'Interstellar' får 77 % baseret på 11 anmeldelser.

Rotten Tomatoes går mere kategorisk til værks. De samler også anmeldelser, men giver en score ud fra, om anmeldelsen er positiv eller negativ. Interstellar får her en samlet score på 69 %.

Interstellar

Hvordan har de hidtidige anmeldelser så været?

Time Out London er meget begejstrede. De giver fuldt hus, fem stjerner, til filmen og kalder den for et dristigt, smukt kosmisk eventyr med surrealistiske og drømmende elementer.

Empire Magazine giver maksimale fem stjerner til filmen og skriver:

- For første gang åbner Nolan sit hjerte såvel som sin hjerne. Han har aldrig været komfortabel med følelser i sine film, men her præsenterer han en følelsesmæssig dybde, som ikke er til stede i hans tidligere værker.

Variety giver ikke stjerner, men er også meget positive. Filmmediet skriver bl.a.:

- En spændende slalom gennem Christopher Nolans store fantasi af ormehuller, som på samme tid er en videnskabsnørds våde drøm og en formidabel overvejelse af, hvad der gør os til mennesker.

Total Film fremhæver Matthew McConaugheys præstation og kvitterer med fire ud af fem stjerner:

- Nolan rækker ud efter stjernerne i spektakulær stil og skaber et hypnotiserende science fiction-epos, som, på trods af en udfordrende spilletid og lidt for mange overfladiske flyveture, bliver jordbunden af formstærke McConaughey.

IndieWire giver karakteren B+ (det er den fjerdebedste karakter på en 14 trins skala). De konkluderer:

 - 'Interstellar' fjerner behovet for åndssvage Hollywood-produkter ved at være klog og spændende på samme tid. Selvom den har problemer, formår filmen at finde en svær balance.

The Hollywood Reporter giver ikke stjerner, men er mestendels positive. Dog savner de, at Christopher Nolan graver endnu dybere i spørgsmålet om det uendelige univers.

- 'Interstellar' flyder i sådan en grad over med idéer, ambitioner, teorier, melodrama, tekniske tryllerier, vidunderlige billeder og kernefølelser, at det næsten var uundgåeligt, at nogle af disse ville [...] falde til jorden.

Blandt de mindre overbeviste anmeldere finder vi The Guardian, der giver filmen tre ud af fem stjerner. Kritikken går bl.a. på, at filmen ikke blot har sorte huller, men også store plothuller og for lidt fokus på karaktererne, som de mener, forsvandt i rummet.

The Playlist giver ikke karakter. De er ikke vildt begejstrede og kritiserer manuskriptet:

- Filmens musik, af Hans Zimmer, er bombastisk og brølende, og den fantastiske teknik kan ikke opveje for manuskriptet.

Hvad de danske anmeldere mener om 'Interstellar', kan du læse om i næste uge på kino.dk.

Interstellar får dansk premiere den 6. november.