Verdens bedste film fylder 20 år

Men er 'The Shawshank Redemption' et amerikansk fænomen?
Billede
(© Warner Bros.)

Det er i dag 20 år siden, at Frank Darabonts The Shawshank Redemption (En verden udenfor) fik amerikansk premiere.

Fængselsdramaet er elsket af filmfans verden over og ligger lige nu øverst på IMDb’s Top 250-liste, men ved premieren i 1994 gik filmen fuldstændig under radaren og åbnede på en sølle 9. plads.

Oscar-akademiet nominerede 'Shawshank' til syv priser - inklusiv Bedste film og Bedste mandlige skuespiller, men filmen gik tomhændet hjem fra uddelingen og blev betragtet som et flop.

Warner Bros. troede dog på sit produkt og valgte at udgive 320.000 VHS-kopier i USA. Satsningen betalte sig, da publikum tog Tim Robbins og ikke mindst Morgan Freeman til sig. Filmen blev den mest udlejede film i 1995.

Da kanalen TNT købte tv-rettighederne i 1997 blev Stephen King-filmatiseringen til et vaskeægte fænomen og hyldet som en nyklassiker, der altid vises på amerikansk tv på Fars Dag.

'Shawshank' fik dansk premiere i april 1995 i kølvandet på Oscar-uddelingen og blev set af 45.114 biografgængere. På listen over kino-brugernes Top 100-film ligger filmen også højt, men dog på en mere sober 10. plads.

Spørgsmålet er så, om 'The Shawshank Redemption' er et mere amerikansk fænomen end dansk?

Lad os høre din mening – er du enig med IMDb's placering som verdens bedste film? Eller er du enig i kino-brugernes dom?