7 dødsspil på film

- og novellen der startede det hele
Billede
(© Mockingjay - Part 2/Lionsgate)

Forrige år kiggede vi nærmere på film, der havde jagten på menneskeliv, som et avanceret spil, i centrum. Med den nye thriller Nerve genoplever Hollywood igen dødsspillet, der denne gang er baseret på "Sandhed eller konsekvens", og derfor har vi opdateret listen over film, der omhandler dødsspil.

Emnet er ikke et moderne underholdningsfænomen (Colosseum har bl.a. haft sin andel), men som fiktiv underholdning fik genren et stort gennembrud med Richard Connells fortælling ’Most Dangerous Game’ fra 1924.

Novellen handler kort fortalt om en storjæger, der efter et skibbrud havner på en ø i Carribien, hvor han møder en aristokratisk rigmand. Den skibbrudne inviteres på en overdådig middag, men kun for at samle kræfter til dagen efter, hvor han bliver bytte i en desperat jagt gennem junglen.

Som den excentriske General Zaroff forklarer sit nye offer i novellen: ”No animal had a chance with me any more. Instinct is no match for reason […] I had to invent a new animal to hunt.

Siden 1924 har Richard Connells historie været inspiration for en lang række film og romaner. Vi kigger nærmere på seks mere eller mindre toneangivende eksempler.

The Most Dangerous Game (1932)
King Kong-instruktøren Ernest B. Schoedsack var den første til at kaste sig over den populære og makabre novelle. Selvom Connells historie er uden kvinder, formåede man alligevel at finde plads til Fay Wray og placere hende som endnu et bytte i junglen. I 1945 blev filmen genindspillet af Robert Wise med titlen ‘A Game of Death’.

Deadly Prey (1987)
En række B-film baseret på den dødelige menneskejagt fra 1924 resulterede i 80er-titler som 'Turkey Shoot’ (1982), ’Avenging Force’ (1986) og ’Slave Girls from Beyond Infinity’ (1987), men ’Deadly Prey’ tog prisen som den ultimative video nasty. Tilfældige mennesker kidnappes i Los Angeles’ gader for at blive jagtet af lejesoldater i en træningslejr. En dag kidnapper de den tidligere marinesoldat Mike Danton... I 2013 kom fortsættelsen ’Deadliest Prey’.

The Running Man (1987)
Fremtidsfilm har været en særligt oplagt genre til at fremstille menneskehedens hang til sygelig underholdning, ofte som en kynisk satire over civilisationens videre udvikling. Før det stort anlagte game show med Arnold Schwarzenegger som jaget vildt, var ’Death Race 2000’ (1975) inde på noget af det samme. ’The Running Man’ er baseret på en roman af Stephen King.

Surviving the Game (1994)
Budgettet blev hævet, da en række Hollywood-navne (Rutger Hauer, Gary Busey og F. Murray Abraham) slog sig sammen for at jagte en uskyldig hjemløs mand (Ice-T) i en noget mere actionfyldt og befolket variation over temaet, der også var blevet afsøgt i 'Hard Target' året forinden. Instruktøren Ernest R. Dickerson har senere stået bag flere afsnit af tv-serier som ’The Wire’ og ’The Walking Dead’.

Battle Royale (2000)
Den japanske thriller har efterhånden udviklet sig til et hovedværk indenfor nichegenren. Brutaliteten er overrumplende ved første møde, men filmen gemmer (heldigvis) på sin egen sære, syge form for humor. Trods satiren kommer man ikke udenom det voldsomme plot, hvor 42 elever fra en 9. klasse tvinges til at slå hinanden ihjel på en øde ø. Koushun Takami, der skrev romanen bag filmen, har ikke været ubekendt med Richard Connells oprindelige novelle.

The Hunger Games (2012)
Det kan undre, at Hollywood ikke var hurtigere til at skabe deres egen bud på 'Battle Royale', der ellers hurtigt blev et kulthit i den vestlige verden. Forsøgene var i bedste fald spæde (som 'Series 7' fra 2001, Renny Harlins Mindhunters fra 2004 og Gamer fra 2009), men det hjalp, da Suzanne Collins’ romanserie om Katniss Everdeen blev en international bestseller. Forfatteren er tilsyneladende stor kender af både Takami og Connelll, og universet formår at balancere mellem egne ideer og stort set alle ovennævnte titler.

The Maze Runner (2014)
En gurppe unge med hukommelsestab er fanget i en labyrint, der er fyldt med livsfarlige fælder og glubske væsner. Vejen igennem labyrinten er dog ikke det eneste problem, for der opstår samtidig interne stridigheder mellem de tilfangetagne teenagere. Filmen er baseret på ungdomsbøgerne af James Dashner, og en efterfølger fik premiere året efter, men den tredje film er blevet udskudt pga. hovedrolleindehaveren Dylan O'TBriens skade under optagelserne.

Nerve er aktuel i biografen.