Feature: At vokse op i dansk film - 1980erne

Erindringer og nuancerede ungdomsskildringer
Billede
(© Marcel Berga)

Filmen 'Kapgang' er nyeste eksempel på en dansk opvæksthistorie. Vi ser tilbage på tidligere film om samme emne, og i dag ser vi nærmere på 1980erne.

Årtiet skulle vise sig at blive forrygende for ungdomsfilm i Danmark. Både kvaliteten og billetsalget tog et kvantespring, og filmene begyndte at behandle emnerne med endnu større præcision og afveksling. Piger kom i centrum i visse fi lm som Malmros’ mesterværk ’Kundskabens træ’ (1981), om accept i en venindegruppe, og fardatter-skildringen ’Skønheden og udyret’.

Tove Ditlevsen-filmatiseringen ’Barndommens gade’ (1986), med en meget ung Sofie Gråbøl i hovedrollen, og ’Skyggen af Emma’ (1988) er begge periodefi lm set fra et kvindeligt synspunkt. I det hele taget begyndte ungdomsfilmen i 80erne at skildre erindringer og perioder i højere grad end de samtidsskildrende 70er-film.

Kundskabens træ

Bille Augusts to storværker ’Zappa’ (1983) og ’Tro, håb og kærlighed’ (1984) er begge baseret på Bjarne Reuters bøger om at vokse op i 1960erne. Filmene skildrede den unge Bjørn i to perioder i hans liv: som folkeskoleelev sammen med to venner fra hver deres ende af samfundet og senere i gymnasiet med forelskelse og alle de problemer, den medfører.

Augusts film, især ’Zappa’ med sin dunkle tone og psykologiske nedpilning af ”klassens tykke dreng”, satte en ny, barsk tone for danske ungdomsfi lm, hvilket han fulgte op med den mesterlige Martin Andersen Nexø-fi lmatisering 'Pelle Erobreren' (1987). Fælles for årtiets udviklingshistorier var også, at de voksnes handlinger tit var direkte tåbelige og næppe forbilleder for vores unge hovedkarakterer, der ofte virkede klogere, eller i hvert fald mere logisk tænkende, end deres foregående generation. 

Kendetegn: Kunstnerne skildrer mere eller mindre direkte deres egen barndom, som bl.a. er kendetegnet ved en betragtelig generationskløft.

Vigtigste film: Kundskabens træ, Skønheden og udyretZappaPelle Erobreren

I morgen fortsætter vi i opvækstens tegn og ser nærmere på 1990erne.

Kapgang får premiere den 28. august - besøg filmprofilen og brug buzz-o-meteret.