Hobbitten-karaktererne: Bedst til værst

30 karakterer rangeret
Billede
(© New Line Cinema)

I dag udkommer Hobbitten: Dragen Smaugs ødemark på DVD og Blu-ray, og i den forbindelse har vi rangeret 30 af de vigtigste karakterer fra de to første film i Peter Jacksons trilogi.

Rangeringen sker kun på baggrund af de respektive karakterers optrædener i Hobbitten-filmene, hvilket forklarer, hvorfor Elrond fx er forholdsvis langt nede på listen. Vi har valgt ikke at inkludere Frodo, da han nærmest bare er til stede for at lytte til Bilbos historie.

Er du enig i vores rangering? Skriv i kommentarfeltet forneden.

1. Gandalf
Når man ikke kun er filmhistories bedste troldmænd, men én af filmhistoriens bedste karakterer overhovedet, er man svær at slå af troldmandsstaven. Også selvom Gandalf den Grå i flere perioder befinder sig i periferien af historien.

Gandalf

2. Bilbo
Udviklingen fra flink, men lettere hysterisk hobbit, til handlekraftig helt er forrygende, og Martin Freeman er perfekt som den hårdtprøvede Bilbo Baggins, der må bære store dele af begivenhederne på sine skuldre.

Bilbo

3. Balin
Der findes irriterende dværge, og der findes usandsynligt behagelige dværge. Balin er det ultimative eksempel i den sidste kategori og formentlig den mest sympatiske karakter i hele fortællingen. "His name is Bilbo!"

Balin

4. Thorin
'Hobbitten's svar på Aragorn mangler en del charme, men det er også, hvad der gør den skræmmende ambitiøse og målrettede dværg til en imponerende, og ganske kompleks, lederfigur.

Thorin

5. Gollum
Gåderne i mørket og mødet med Bilbo hører hjemme blandt de filmiske øjeblikke, hvor Hobbitten rent faktisk overgår Ringenes Herre-trilogien. Opskriften er den samme, men den transformerede Sméagol leverer en perfekt blanding af uhygge, raseri og manisk selvmedlidenhed.

Gollum

6. Saruman
I princippet hører han ikke hjemme i 'Hobbitten', men Peter Jacksons tilføjede rådsmøde i Kløvedal er ligefrem med til at udvide troldmandens psykologi og gøre karakteren endnu mere interessant, end det i forvejen var tilfældet.

Saruman

7. Thranduil
Når en elver er et decideret røvhul, er det en forfriskende udvikling fra de noget ferske af slagsen, man blev introduceret for i 'Ringenes Herre'. Thranduil er led, utilregnelig og tilhænger af tortur...

Thranduil

8. Smaug
Indrømmet, vi havde måske større forventninger til den mægtigste af alle drager, men selvom Bilbo og Smaugs mundhuggeri fortsætter i det uendelige, er mødet stadig en udsøgt fornøjelse at være tilskuer til.

Smaug

9. Galadriel
Det samlede råd i Kløvedal er igen med til at løfte karakterer fra 'Ringenes Herre' op på et niveau, der mere end forsvarer deres tilstedeværelse i 'Hobbitten'. Særligt forbindelsen mellem hende og Gandalf er prisværdig.

Galadriel

10. Bard
Elendigheden lyser ud af buemandens øjne, og hans kamp for at holde sin familie i live på bekostning af alt andet, er et grundlæggende argument i diskussionen om et nødvendigt eller unødvendigt opgør med en gigantisk drage.

Bard

11. Azog
Igen en karakter, som Peter Jackson har hentet andetsteds i Tolkiens verden, men ikke desto mindre en ubegribeligt ubehagelig albino-ork med en klo på hånden og et ætsende had til Thorin. Og vice versa.

Azog

12. Søbys hersker
Vi elsker Stephen Fry, og hans portrættering af den ækle hersker over Søby leder tankerne hen på en slags Christian IV uden klap for øjet.

Master of Laketown

13. Dori
Dværgen med de mest feminine træk af dem alle skiller sig ud fra mængden i stil med Balin. Man er ikke nødvendigvis krigerisk og begærlig efter rigdomme, blot fordi man er dværg.

Dori

14. Tauriel
Peter Jacksons egen (lidt spekulative) opfindelse er et faktisk ganske vellykket kvindeligt islæt i det ellers mandsdominerede Tolkien-univers.

Tauriel

15. Legolas
Bueskytte-elveren står der ikke noget om i Hobbitten-bogen, men han hentet ind fra 'Ringenes Herre' for at forbinde Jacksons to trilogier - og for at trække lidt flere til billetlugerne.

Legolas

16. Glóin
Han siger ærligt talt ikke meget, men han er far til Gimli, og den slags tæller en hel del.

Glóin 
17. Bombur
Er han sjov, fordi han er tyk, eller er han tyk, fordi han skal være sjov? Vi er i tvivl, men hans Donkey Kong-inspirerede tønde-spin trick er et højdepunkt.

Bombur

18. Bolg
Søn af Azog, som ikke har vist sit fulde potentiale endnu, men som vi forventer, får en større rolle i den tredje film. Fantastisk karakterdesign er dog med til at hive ham op på listen.

Bolg

19. Elrond
Modsat Saruman og Galadriel har Elrond ikke meget at byde på i 'Hobbitten'. Men han er trods alt værten og nødt til at være til stede.

Elrond

20. Fili
Thorins nevø og bror til Kili. De er de yngste og mindst erfarne dværge, der bringer Bilbo i fedtefadet hos tre trolde. At Fili er ret anonym placerer ham i den lavere ende af skalaen.

Fili

21. Kili
Charmerende score-dværg, som får meget tid på lærredet i 'Dragen Smaugs ødemark', ikke mindst fordi han falder for elveren Tauriels ynde. Det gør, at man husker ham, men vi kan ikke løbe fra, at han til tider er slet og ret irriterende.

Kili

22. Dwalin
Rå muskelstyrke er ikke helt nok, for Dwalin mangler lidt personlighed.

Dwalin

23. Radagast
Den brune troldmand, Radagast, har fået en forholdsvis stor rolle som sparringspartner for Gandalf, men Peter Jackson skulle nok have efterladt den fjollede, naturelskende karakter med Rhosgobel-kanin-slæden i Ringenes Herre-appendikserne, hvor han er hentet fra.

Radagast

24. Bofur
Bofur med den spøjse hue giver Bilbo et par opmuntrende ord med på vejen i Misty Mountains, men ellers er han forholdsvis anonym, og det sender ham ned på listen.

Bofur

25. Great Goblin (Goblin King)
Anonym kan man til gengæld næppe kalde den svært overvægtige Goblin King. Derimod er han lidt for glad for at synge, og som skurk bliver han aldrig rigtig skræmmende - bare lidt latterlig.

Great Goblin

26. Ori
Den mindst kampvante af Thorins slæng er uforståeligt kun udstyret med en slangebøsse (!), men selvom Ori er en af de dværge, man husker, er det primært for hans spøjse udseende.

Ori

27. Beorn
Formskifteren Beorn er ikke en let karakter at realisere på film, men at gå 80er-fantasy-vejen er alligevel overraskende og ikke videre velvalgt.

Beorn

28. Bifur
En økse i hovedet har gjort, at Bifur kun kan tale i dværge-tungemål, og det giver ikke de store point på denne liste.

Bifur

29. Nori
Ud over at han har flettet skæg, kan vi faktisk ikke huske, hvad han ellers har bedrevet i de to første Hobbitten-film. Kan du?

Nori

30. Oin
Som comic relief falder Fru Møghe... undskyld, Oin, igennem, og hans hørerør er bare ikke sjovt. Vi kan i hvert fald ikke huske ham for noget positivt.

Oin