Guide - Påskens film 2014

Hvad skal du se i ferien?
Billede
(© Fjerkongens rige/Copenhagen Bombay)

I næste uge er det påske! Vi guider til påskens udvalg.

For børn og barnlige sjæle
Påsken er særligt en højtid for børnefamilierne, og det afspejler filmene i biograferne også. Der er talende fugle i animationsefterfølgeren Rio 2 (10/04), og talende kaniner i den animerede Fjerkongens rige (10/04). I førstnævnte går turen til Amazonas' jungle, og i den anden film til den frygtede fjerkonges verden. Detektiverne (10/04) er en dansk spændingsfilm for større børn om tre unge, der slår sig sammen for at danne et detektivbureau, og i animationsfilmen Hr. Peabody & Sherman tager verdens klogeste hund og hans adoptivsøn på en tidsrejse af dimensioner.

Divergent

Superhelte og science fiction
To af fyrtårnene blandt Marvels tegneseriesuperhelte står klar til at bekæmpe alverdens ondskab i påsken. I The Amazing Spider-Man 2 (17/04) bliver superhelten konfronteret med en række fjender, bl.a. den højspændte Electro, og i den allerede aktuelle Captain America: The Winter Soldier bekæmper kaptajnen en fjende fra fortiden. Er man mere til fremtidsuniverser, er Divergent (10/04) måske sagen med sin stærke kvindelige hovedperson, Tris, der sætter sig op imod et elitært styre.

Action og syndflod
Er man til rendyrket action, kan man tage med Liam Neeson ombord på et fly i Non-Stop (10/04), hvor der hurtigt sker en række mord, som alle passagerer er under mistanke for, inklusiv ham selv. Flyvemaskiner er udskiftet med hurtige biler i spilfilmatiseringen Need for Speed, hvor Breaking Bad-stjernen Aaron Paul skal køre om kap med tiden og andre racerkørere. Tiden er også en faktor i Bibel-filmen Noa, hvor Russell Crowe skal bygge en ark til sin familie, inden Gud sender syndfloden for at reboote menneskeheden. Stadig aktuelle 300: Rise of an Empire byder på blodige kampe i det antikke Grækenland tilsat lidt moderne tegneserieæstetik.
 Det store stilehæfte
Anden Verdenskrig
Den eviggyldige krig er rigt repræsenteret i biografudbuddet i påsken. Det store stilehæfte - Krigsdagbogen (16/04) er en bestsellerfilmatisering om to søskende, der kæmper for overlevelse i Ungarn, hvor Ulrich Thomsen kan findes på rollelisten. Bogtyven er også baseret på en bestseller og handler om en pige, der holdes skjult for nazisterne i Tyskland. Den japanske animator Hayao Miyazaki slutter en gloværdig karriere af med Når vinden rejser sig (16/04) - en animeret hyldest til flydesigneren Jiro Horikoshi, der stod bag nogle af den japanske hærs kampfly under Anden Verdenskrig. D-dag: Normandiet 1944 skildrer via forskellige filmteknikker som CGI, reelle optagelser og animation den allierede invasion i 1944.

Drama, biografier og kærlighed på film
Mig ejer ingen (10/04) har Mikael Persbrandt i hovedrollen som en arbejderfar, der alene skal forsørge sin datter i 1970ernes Sverige. Filmen er baseret på en roman af Åsa Linderborg. Vådområder (10/04) er også en litteraturfilmatisering, men det svenske betonbyggeri er udskiftet med en grænsesøgende tysk pige, der udforsker sin egen krop og dens forskellige funktioner. Tysk er også western-dramaet Guld, der var i konkurrence om Guldbjørnen ved sidste års Berlinale.

Mig ejer ingen

Rykker vi tilbage til Sverige, finder vi den biografiske skildring af jazzsangerinden Monica Zetterlund, fortalt af Per Fly i filmen Monica Z. Yves Saint Laurent skildrer den ikoniske modeskaber af samme navn, og i The Grand Budapest Hotel vender Wes Anderson op og ned på historiske begivenheder i sit eget, skæve univers. Den fransk-iranske Fortiden er instrueret Asghar Farhadi, som vandt en Oscar for Nader og Simin - en separation.

Romantikken vækkes til live i vampyrfilmen Only Lovers Left Alive af den amerikanske independent-instruktør Jim Jarmusch, og i den indiske The Lunchbox skildrer et kærligt pennevens-forhold mellem en kedelig kontormus og en hjemmegående husmor.

Det var det store udvalg i biografen - god påske!