10 ting du skal vide om 'Noa'

- både om den nye film og historien bag
Noa bruger røgelse til at bedøve dyrene på arken
(© Paramount Pictures)

I dag får Darren Aronofskys storfilm Noa premiere. Derfor har vi samlet ti facts om både filmen og Bibelhistorien, som er gode at kende, inden man begiver sig ind i biografens mørke.

Pst… Den sidste er særlig relevant for danskere.

1 - Den oprindelige historie
Fortællingen om Noas ark står i det gamle testamente, 1. Mosebog kapitel 6-9. Der står blandt andet de eksakte mål på arken: 300x50x30 alen, dvs. 150 meter lang, 25 meter bred og 15 meter høj. Der står desuden, at arken har en dør i siden samt tre dæk.

2 - Tidsregning
Historien finder sted ti generationer efter de første mennesker, Adam og Eva. Noa er 600 år gammel under syndfloden. Hans farfar, Metusalem (spillet af Anthony Hopkins), levede 969 år og er dermed Biblens ældste personlighed.

3 - Arken var mere en kasse end et skib
Ifølge Christian Information Ministries er filmens fremstilling af arken som en stor trækasse et godt bud på, hvordan den kunne have set ud. I og med Noa ikke skulle sejle noget sted hen, var der ingen grund til at bygge en køl, et ror, en mast og andre navigationsdele af arken. Den skulle bare kunne flyde. Desuden er en kasse sværere at kæntre i stormvejr end et skib.

Noas ark

4 - Filmens instruktør er agnostisk jøde
Darren Aronofsky er vokset op i en jødisk familie, men praktiserer ikke religion. Han forklarede i et interview med Twitch: ”Jeg er ikke særlig vild med organiseret religion. Hvad der interesserer mig er, at der er en spirituel sandhed, der forbinder alle religioner. En hylde, de alle står på.”

5 - Aronofsky har skrevet en Noa-tegneserie
Aronofsky skrev sammen med Ari Handel et udkast til et filmmanuskript om Noas Ark. Da det ikke fangede an, udviklede de i stedet manuskriptet til en graphic novel. Senere tog de film-idéen op igen og skrev et nyt udkast. Filmen er altså ikke baseret på tegneserien, men kommer fra samme kilde, skriver Comic Book Resources.

6 - Der er ingen rigtige dyr med i 'Noa'
Alle filmens dyr er computeranimerede. Dette skyldes dels, at det ville være for svært og farligt at samle så mange dyr på ét sted, og dels fordi de ikke skal ligne de dyr, der findes i dag. Historien finder sted for mange tusinde år siden, og derfor minder filmens væsner om nutidens dyr, men er "en anelse ændret", som Aronofsky fortalte Directors Guild of America. Det forklarer også, hvordan der kan være plads til dem alle sammen: Arkens dyr har senere udviklet sig til de ca. 2 mio. forskellige dyrearter, som findes i dag.

7 - En stor del af filmen er optaget på Island
Nærmere bestemt Reynisfjara-stranden på øens sydkyst, ifølge Go Iceland. Islands usædvanlige landskab har lagt baggrund til en hel del film og TV-serier, fx Oblivion med Tom Cruise og HBO-serien 'Game of Thrones'. De dele af filmen, som ikke foregår udendørs, er filmet i et studie i New York.

8 - Filmen forbydes i flere muslimske lande
Den nye 'Noa' film er blevet forbudt i Indonesien, De Forenede Arabiske Emirater, Qatar og Bahrain, fordi Noa er en profet og derfor ikke må portrætteres ifølge islam. Filmen forventes også forbudt i Egypten, Jordan og Kuwait, skriver Hollywood Reporter.

Noa Emma Watson

9 - Bale, Fassbender og Fanning kunne have været med
Ifølge IMDb blev både Christian Bale og Michael Fassbender tilbudt rollen som Noa, men havde ikke tid, så rollen gik til Russell Crowe. Dakota Fanning havde heller ikke tid, så hun blev erstattet af Emma Watson som Noas datter Ila.

10 - Noas Ark ligger i Køge
Skibet er et fireetagers flydende Bibelmuseum, som er på turné i store danske havnebyer. Den er bygget af millionæren Johan Huibers og er halvt så stor som den bibelske ark. Han har også bygget en ark i fuld størrelse. Den ligger til kaj i den hollandske by Dordrecht.

Bonusfact
Noa betyder ’hvile’ på hebraisk.