Preview 2014 - Biografiske film

Livshistorier, skelsættende begivenheder og store personligheder
Rovdyret på Wall Street i skikkelse af Leonardo DiCaprio
(© UIP)

Film der tager udgangspunkt i virkelige personers liv, kendte som ukendte, har de seneste år udgjort en god del af de danske biografers filmudbud. Og næste år bliver ingen undtagelse.

Vi har her samlet ti biografiske film, som har premiere i 2014. Udvalget spænder bredt og indbefatter bl.a. Nelson Mandelas utrolige livshistorie og hele to film om den franske modeskaber, Yves Saint Laurent.
 
Fruitvale Station
Vinderen af Grand Jury Prize på Sundance Film Festivalen følger den 22-årige Oscar Grant på årets sidste dag, hvor hans liv tager en uventet drejning. Filmen er baseret på en sand historie. 
 
The Wolf of Wall Street
Leonardo DiCaprio spiller den pengeglade børsmægler, Jordan Belfort, der op gennem 1990erne herskede på Wall Street i New York. Martin Scorseses film handler om magt, ekstravagant livsstil og korruption og er baseret på selvbiografien skrevet af virkelighedens Belfort.
 
One Chance
Filmen om den generte butiksassistent, Paul Potts, der med sin ukuelige interesse for opera meldte sig til det britiske talentshow Britain's Got Talent og vandt alles hjerter - ikke mindst sejren.
 
Mandela - Vejen til frihed
Den utrolige livshistorie om Sydafrikas folkehelt, der efter en lang fængselsstraf for politisk aktivisme, endte med at blive en højtrespekteret statsmand. Filmen følger Mandela (Idris Elba) fra barneårene frem til hans indsættelse som landets første demokratisk valgte præsident.
 
Saving Mr. Banks
I forbindelse med filmatiseringen af Mary Poppins mødes bogens forfatter, P. L. Travers, og filmskaberen Walt Disney i Hollywood. I hovedrollerne ses Emma Thompson og Tom Hanks.
 
Monica Z
Per Fly har instrueret filmen om den svenske skuespillerinde og sangerinde Monica Zetterlund, der startede sin karriere som telefonoperatør og sidenhen blev en international stjerne.
 
Grace of Monaco
Nicole Kidman spiller den elegante Hollywood-skuespillerinde Grace Kelly, som giftede sig med Monacos fyrst Rainier III og blev ramt af en identitetskrise.
 
Yves Saint Laurent
Filmen beskæftiger sig med den berømte modeskabers karriere, fra den spæde opstart og mødet med partneren Pierre Berge.
 
Idealisten
Den danske thriller handler om journalisten Poul Brinks afsløringer af tilstedeværelsen af amerikanske atomvåben på Thulebasen i Grønland. Filmens rollebesætning består bl.a. af Peter Plaugborg, Søren Malling, Thomas Bo Larsen og Jens Albinus.
 
Saint Laurent
Næste års anden film om den franske modeskaber fokuserer på årene omkring præsentationen af hans berømte, russiske kollektion, der betragtes som en af hans mest indflydelsesrige. Bl.a. Léa Seydoux (Adeles Liv - kapitel 1 & 2) medvirker.
 
Foruden de ti film byder 2014 også på de biografiske titler Walesa og Reykjavik.