'Jagten' vinder Nordisk Råds filmpris

Storfavoritten sejrede
Billede
(© Magnus Froderberg/norden.org)

I aftes vandt Jagten Nordisk Råds fIlmpris foran 'Open Up to Me' (Finland), Dybet (Island), 'Som du ser meg' (Norge) og Spise sove dø (Sverige).

Bedømmelsesudvalget gav følgende begrundelse:

- Ved første blik er Thomas Vinterbergs 'Jagten' et ligetil drama, som både de gamle grækere og det moderne Hollywood kunne fortælle. Men under den tilsyneladende enkle historie [...] ligger flere komplekse dramaer, som tvinger publikum til at analysere og diskutere.

-  Gennem allegorien om "jagten" undersøger Vinterbergs film hvordan individet pludselig kan blive forfulgt et velmenende og velfungerende samfund. Historien er utrolig i sig selv, men den får ekstra styrke af Mads Mikkelsens kraftfulde skuespil, den dragende musik og de stemningsskabende billeder.

Thomas Vinterberg, Tobias Lindholm og producenten Morten Kaufmann har tidligere vundet prisen med Submarino.

Nordisk Råds filmpris er på 350.000 danske kroner og blev overrakt af sidste års vinder, Ruben Östlund, ved en gallafest i Operaen i Oslo.

Nu er det blot at se frem til årets Oscar-uddeling, hvor vi godt tør garantere, at Vinterbergs drama vil være blandt de nominerede til Bedste udenlandske film.