Guide til faktionerne i 'Divergent'

Få styr på kategorierne
Billede
(© Red Wagon Entertainment)

Veronica Roths romanserie om den unge modige Beatrice 'Tris' Prior har en solid fanbase verden over, som kender bøgernes fremtidsunivers i detaljer og som derfor er godt forberedt, når filmatiseringen af trilogiens første bog, Divergent, har premiere den 20. marts næste år.

Men hvis du er en af dem, der ikke har læst bøgerne og gerne vil introduceres til universet, har vi lavet en lille guide til de fem faktioner, som det dystopiske samfunds indbyggere er opdelt i.

Inddelingen er lavet på baggrund af fem menneskelige karaktertræk, og i hver faktion dyrkes de enkelte egenskaber som en dyd for at opretholde stabilitet og fred i samfundet.

En dag om året skal alle 16-årige vælge, om de vil forblive i den faktion, som de er vokset op i eller skifte til en anden. Valget er bindende og gælder resten af livet. Det er denne beslutning Beatrice Prior står til at træffe, da vi møder hende i 'Divergent'.

Nedenfor er en beskrivelse af hver faktion samt billeder af deres symboler.

Abnegation (De uselviske)
Divergent

De mennesker der lever i Abnegation-faktionen er gode til at samarbejde og hjælpe hinanden.  Her tror man på, at selviskhed er kilden til verdens problemer og derfor opfører man sig behersket og udviser ikke selvoptagethed. Pga. det stærke sammenhold, er det de færreste, der vælger at forlade denne faktion, når de bliver 16 år. Og hvis man gør, vil det blive husket…

Amity (De fredelige)
Divergent
Tillid, venlighed, selvstændighed og tilgivelse er nøgleord i denne faktion, hvor menneskene lever i harmoni og opdyrker stærke relationer til hinanden. Aggression er ifølge ’de fredelige’ roden til krig og vold i verden.

Candor (De ærlige)
Divergent

Ærlighed betragtes som den vigtigste dyd hos Candor-faktionen og de mener at tvetydighed skaber problemer for verden. Høflighed anses for værende bedrag og hvis der er nogen de ikke bryder sig om, kan man være sikker på at ’de ærlige’ serverer deres holdning råt for usødet.

Dauntless (De frygtløse)
Divergent

De modigste tilhører Dauntless-faktionen, hvis mål bl.a. er at beskytte og forsvare de, som ikke kan forsvare sig selv. De betragter fejhed som den største grund til verdens problemer. Ligegyldigt hvilke farer disse mennesker udsættes for, vover de sig hovedkulds ud i alle typer af udfordringer. ’De frygtløse’ er i god fysisk form, da de skal være beredt på hvad som helst.

Erudite (De intelligente)
Divergent

I denne faktion finder man de mest intelligente mennesker. Her mener man, at uvidenhed er kilden til stridigheder. De vidende mennesker der tilhører denne faktion er konstant på jagt efter ny viden og ynder at læse og diskutere bøger og aviser med hinanden.

Til sidst skal nævnes den gruppe af mennesker, der er ikke tilhører en faktion - de såkaldte 'faktionsløse', som er udstødt og lever på bunden af samfundet.

Og så er der de mennesker, som passer ind i flere faktioner. Sådanne mennesker er afvigere, såkaldte 'divergents', og de befinder sig i en ekstremt farlig position, da statsmagten ikke tolererer folk der er anderledes.

Læs mere om 'Divergent' på temasiden. Klik på ikonet i højre side.