76 bud på en international Oscar-vinder

75 film 'Jagten' skal slå
Billede
(© AMPAS)

Listen over alle de internationale film der er blevet indstillet til en Oscar for "bedste fremmedsprogede film", er klar og eftersom Michael Haneke ikke har en film med i år, har andre faktisk en chance for at vinde.

Sidste års rekord med 71 indstillede film fra lige så mange lande, bliver slået igen i år. Intet mindre end 76 forskellige film er med i det omfattende opløb. Ud af disse udvælges ni til den såkaldte shortlist i januar, og ud af dem nomineres fem til en Oscar.

Der er med andre ord lang vej endnu, for de mange håbefulde film, men allerede nu er det muligt at spotte hvilke af dem, der har mere vind i sejlene end andre. Ikke mindst fordi flere af de indstillede film, har formået at skabe bølgegang, på diverse festivaler verden over.

Først og fremmest er der jo vores eget Oscar-bud, i form af Thomas Vinterbergs Jagten. Indtil flere eksperter tror i hvert fald på en nominering til 'Jagten', blandt andet baseret på Mads Mikkelsens pris for bedste skuespil, ved sidste års filmfestival i Cannes. Mange mener endda, at det er den film der har størst chance for at vinde.

Instruktøren Asghar Farhadi scorede en guldmand for sin iranske film Nader og Simin - en separation i 2011, og nu ser han ud til at sigte efter endnu en, med filmen The Past. Franske Berenice Bejo (hende fra The Artist) har hovedrollen, som hun på linje med Mads Mikkelsen scorede en pris for i Cannes.

Italien byder ind med Den store skønhed af Paolo Sorrentino og inden du fejer den af vejen, fordi den ikke har vundet så mange priser, så skal du ikke undervurdere effekten af filmens über-charmerende hovedrolleskuespiller og dens rene og ufortyndede livsglæde. Akademiet ELSKER sådan noget.

Hvad akademiet derimod nok ikke falder for, er 'The Missing Picture' fra Cambodia. De Røde Khmer's nedslagtning af deres landsmænd fra 1975 til 1979, dramatiseret ved hjælp af modellervoksfigurer? Muligvis en lidt for kunstnerisk fortælleteknik, men hvem ved. Akademiet overrasker jo gerne.

Mexico er også klart med i opløbet, med den mørke 'Heli' om kærligheden mellem en ung pige og en ældre politimand, der hver især har narkotika inde på livet. Filmens instruktør Amat Escalante vandt en pris for bedste instruktør i Cannes, og filmens visuelle side skulle efter sigende være absurd flot.

Ud af 76 film gemmer der sig naturligvis mindst én overraskelse, så tiden vil vise, om Danmark endnu engang kommer i betragtning. Årets Oscar-nomineringer afsløres d. 16. januar, 2014, kl. 14.30 (dansk tid) og du kan se listen over alle 76 indstillede film her på Los Angeles Times' hjemmeside.

Tror I at 'Jagten' vinder? Eller bliver den overhalet indenom af en af de andre film? Kom med dine bud i kommentarfeltet og gæt med.