5 Cannes-favoritter

Filmfestivalen starter i dag
Asghar Farhadis 'The Past'
(© Memento Films Production)

Cannes 2013 starter i dag, og undertegnede besøger fra i morgen den sydfranske filmfestival.

Baz Luhrmanns The Great Gatsby åbner ballet, men filmen deltager ikke i kampen om Guldpalmen eller nogen andre priser, og vises primært for at kaste Hollywood-glamour over begivenhederne. Derefter bliver der plads til hovedkonkurrencens 20 film, hvor der fra den 15.-25. maj vises ca. to film dagligt.

At forskellige årsager ser jeg særligt frem til følgende film:

1. The Past (Asghar Farhadi)
For to år siden var iranske Asghar Farhadi aktuel med Nader & Simin, der både vandt Guldbjørnen i Berlin og en Oscar for Bedste udenlandske film. På fredag får instruktøren sin debut i Cannes med en historie, der inddrager flere af de samme elementer som det sublime drama fra 2011. Er der tale om en film på samme niveau, vil ’The Past’ uundgåeligt ende som en af festivalens storfavoritter til Den gyldne palme.  

2. Only God Forgives (Nicholas Winding Refn)
I 2011 vandt Refn prisen som Bedste instruktør for Drive på selvsamme festival, og det ville ikke være usædvanligt, hvis danskeren i år modtager festivalens hovedpris for filmen med Ryan Gosling, Thailand og formentlig ultravold på dagsordenen. Alt afhænger naturligvis af filmens kvaliteter, og de afsløres onsdag den 22. maj, hvor 'Only God Forgives' vises for den samlede verdenspresse.

3. Jimmy P. (Arnaud Desplechin)
Efter aktiv deltagelse i Anden Verdenskrig indlægges indianeren, Jimmy Picard (Benicio Del Toro), på et militærhospital i Kansas med tegn på skizofreni i mangel af en bedre diagnose. Det interessante ved filmen, er dog ikke plottet men instruktøren, der ikke har lavet en film siden den nærmest formidable 'Un conte de Noël' fra 2008.

4. Inside Llewyn Davis (Ethan & Joel Coen)
Et sorthumoristisk drama om en Bob Dylan-klon i 60ernes Greenwich Village, lyder som oplagt materiale for Coen-brødrene, der allerede er venner af festivalen. Tre gange tidligere har deres film vundet priser i Cannes (Guldpalmen for 'Barton Fink' samt instruktør-priser for 'Fargo' og 'The Man Who Wasn’t There'). Om deres seneste bidrag kan gøre kunsten efter, må tiden vise.

5. Shield of Straw (Takashi Miike)
Der findes bedre bud på en stor filmoplevelse i hovedkonkurrencen (fx de nye film af Jim Jarmusch, Roman Polanski og Alexander Payne eller Mads Mikkelsen som Michael Kohlhaas), men Takashi Miike er med som listens wildcard. Den japanske instruktør er voldsomt produktiv, og selvom både ’Ichi the Killer’ og ’For Love’s Sake’ er ganske forfærdelige, har han haft mere held med film som ’Audition’ og ’13 Assassins’. Denne gang lyder plottet i det mindste underholdende. En mand får uventet en gigantisk dusør på sit hoved, og skal nu transporteres 1.200 km igennem Japan med en horde af dusørjægere i hælene...

Fra i morgen kan du bl.a. læse blog-indlæg fra årets filmfestival i Cannes.