Top 10: Bruce Willis-film

Stem på din yndlingsfilm med actionstjernen
'A Good Day to Die Hard' får premiere den 14. februar
(© 20th Century Fox)

Når Bruce Willis i denne uge er tilbage i A Good Day to Die Hard, er det ikke bare femte gang som gavflaben John McClane, men ifølge skuespilleren selv også 12. gang han får lov til at redde verden på film. Vi hylder én af filmhistoriens største actionstjerner med en top 10 over de bedste film.  

Stem på din favorit forneden.

1. Pulp Fiction (1994) - Instruktør: Quentin Tarantino
Det kan godt være, at 'Die Hard' er essensen af Willis’ karriere, men Tarantinos banebrydende mesterværk om den kriminelle underverden i Los Angeles er utvivlsomt den stærkeste film på skuespillerens CV. Willis spiller bokseren Butch, der skal tabe en kamp med vilje, men ender med at dræbe modstanderen for derefter at stikke af med pengene. John Travolta fik comeback som gangsteren, der skal finde Butch, mens Uma Thurman og Samuel L. Jackson spillede henholdsvis coke-sniffende femme fatale og Bad Motherfucker med stort B.

2. Die Hard (1988) - Instruktør: John McTiernan
Før 'Die Hard' var Bruce Willis blot en charmerende skuespiller kendt fra TV (De heldige helte, 1985-89) uden synderlig udsigt til at blive actionstjerne i Hollywood. Men dette ændrede sig, da Hans Gruber og hans tyske medsammensvorne indtog Nakatomi-bygningen og ødelagde politimanden John McClanes ferie. Willis’ ubesværede tilgang til rollens fysik og attitude er halvdelen af filmen - den anden halvdel er bare møgfed action.

3. Looper (2012) - Instruktør: Rian Johnson
Willis’ seneste film i de danske biografer var noget så sjældent som en gennemført tidsrejse-film. Her ses Joseph Gordon-Levitt og Bruce Willis som én og samme karakter i en henholdsvis ung og ældre udgave - der desværre også er dødsfjender. Lyder det indviklet? Det er det ikke, for instruktøren Rian Johnson har simpelthen formået at skabe sans og samling i et komplekst og ualmindeligt underholdende plot.

4. Unbreakable (2000) - Instruktør: M. Night Shyamalan
Den eneste superheltefilm i Willis’ ellers omfattende karriere er så alternativ, at nogen ville tøve med overhovedet at kalde den en superheltefilm. 'Unbreakable' handler om en helt almindelig mand (Willis), der opdager sine egne overnaturlige kræfter, da han som den eneste overlever et omfattende toguheld. M. Night Shyamalan (The Sixth Sense) har instrueret en mørk, underspillet og ret overset thriller.

5. Twelve Monkeys (1995) - Instruktør: Terry Gilliam
Terry Gilliam var allerede anerkendt som en del af Monty Python og som instruktør bag værker som ’Brazil’ (1985), men med 'Twelve Monkeys' steg Gilliam til nye højder hos publikum verden over. Science fiction-filmen - der også mestrer tidsrejse-aspektet - har Willis i den bærende rolle som manden, som rejser tilbage i tiden for at standse jordens undergang i samarbejde med Madeleine Stowe og en kuleskør Brad Pitt.

6. The Sixth Sense (1999) - Instruktør: M. Night Shyamalan
“I see dead people” er hurtigt blevet én af filmhistoriens mest citerede replikker. Willis spiller psykologen, der forsøger at hjælpe en lille dreng (Haley Joel Osment) med hans problematiske forhold til døde mennesker. 'The Sixth Sense' var en mindre sensation i sin tid og gjorde instruktøren M. Night Shyamalan til Hollywoods nye kæledægge. At Shyamalan siden ikke bevarede sin status, ændrer ikke ved filmens fremragende kvaliteter.

7. The Fifth Element (1997) - Instruktør: Luc Besson
Endnu en science fiction-film på listen, men modsat de mørke 'Looper' og 'Twelve Monkeys' er Luc Bessons farverige 90er-værk fuld af liv og langt fra selvhøjtideligt. Willis giver den gas som Korben Dallas - en slags ”McClane in space”, der ganske uventet får til opgave at redde menneskeheden. Heldigvis er han i selskab med det helt igennem uskyldige væsen, Leeloo, der præsenteres i Milla Jovovichs særdeles tiltalende kvindeskikkelse.

8. Die Hard: With a Vengeance (1995) - Instruktør: John McTiernan
McClane er tilbage på listen med seriens tredje film. Plottet peger bagud mod etteren, og Willis er veloplagt som altid, men derudover kunne 'Die Hard: With a Vengeance' godt stå selvstændigt som blot en bundsolid og topunderholdende actionfilm. Samuel L. Jackson genforenes med Willis, som den rapkæftede Zeus der tvinges til at hjælpe McClane i et farligt spil katten-efter-musen orkestreret af en gal terrorist (Jeremy Irons).

9. Sin City (2005) - Instruktør: Frank Miller, Robert Rodriguez, Quentin Tarantino
Frank Millers grafiske roman 'Sin City' kom til live med denne visuelt imponerende filmatisering, der på trods af at være i sort/hvid drypper blodrødt på den indre nethinde. Det skadede nok heller ikke, at Miller selv var medinstruktør på filmen, der er opdelt i fire centrale historier. Willis bærer filmens stærkeste del som den barske politimand, der risikerer alt for at redde en pige fra en ækel pædofil.

10. Die Hard 2 (1992) - Instruktør: Renny Harlin
How can the same shit happen to the same guy twice?Sidste film på listen er endnu et kapitel i Die Hard-serien. I denne ombæring når John McClane ikke engang ud af lufthavnen, før en flok terrorister kommer i vejen og tager luftrummet som gidsel. Heldigvis er McClane stadig nede på jorden og klar til kamp. Masser af fed action dækker over et rimelig usammenhængende plot, og McClanes charme og altid velleverede one-liners gør filmen yderst seværdig.

Sådan gjorde vi: Redaktionen nominerede i fællesskab de relevante film til afstemningen. Hver især lavede deres personlige top 10-liste ud fra listen, som i sidste ende resulterede i kino.dk’s endelige top 10.