Bille August laver 'Lykke-Per'

Den danske Oscar-vinder følger op på 'Marie Krøyer'.
August instruerer Søren Sætter-Lassen i 'Marie Krøyer'
(© Rolf Konow)

Biografaktuelle Marie Krøyer nærmer sig de 300.000 solgte billetter. Bille Augusts tilbagevenden til den nationale andedam er altså et hit, og denne gang bliver han hjemme.

Hans næste store projekt bliver en filmatisering af Henrik Pontoppidans roman 'Lykke-Per'.

Bogen 'Lykke-Per' er et hovedværk i dansk litteraturhistorie og står ved siden af Johannes V. Jensens 'Kongens fald' og Herman Bangs 'Ved Vejen' i den famøse Kulturkanon.

'Lykke-Per', skrevet 1898-1904, handler om Per Sidenius, som kapper navlestrengen til det strengt religiøse præstehjem i Jylland for at blive ingeniør i København. Men ikke alle forstår hans ideer, og i sin jagt på accept, lykke og succes går Per fra den ene kvindefavn til den anden.

- 'Lykke-Per' har altid stået for mig som det største værk nogensinde skrevet på dansk. Dels som udviklingshistorie, men også som en fortælling om kærlighedens inderste væsen, fortæller Bille August i en pressemeddelelse.

'Lykke-Per' er som skabt til film, fortæller Bille August i pressemeddelelsen. Om bogen, der vandt Nobelprisen i litteratur i 1910, når så langt, er dog ikke sikkert.

Bille August er berygtet for at hoppe af projekter. Hans samarbejde med Regner Grasten om en Karen Blixen-film blev afbrudt på grund af kreative uoverensstemmelser, og en H.C. Andersen-film i forbindelse med den store forfatters runde fødselsdag, blev aldrig til noget.

Efter sit ikke helt vellykkede eventyr som international instruktør lader det dog til, at successen har givet ham fornyet blod på tanden. Som han selv udtrykker det:

- Den fortjener det store publikum. Sådan er det. Jeg har da også længe sværmet om den, men uden egentlig rigtigt at turde. Men nu har jeg endelig modet og overskuddet.

Det er planen, at 'Lykke-Per' skal indspilles i 2014.