Cannes 2012 - fire dage og syv film inde i festivalen

Nuværende Palme-favorit og første reaktioner på 'Lawless'
Tom Hardy - Hjemmebrænderiernes konge
(© Lawless/SF Film)

CANNES. Her på verdens største filmfestival, der startede den 16. maj, går pressen ikke ligefrem jublende rundt med armene over hovedet i begejstring over de første syv film, der er blevet vist i den officielle konkurrence.

Ikke fordi filmene har været dårlige, mere en forventning om at de rigtig gode film på et tidspunkt må komme ind i kampen om De gyldne palmer, og kan man tale om en nuværende favorit, er den fransk og instrueret af Jacques Audiard (Profeten).

Hans 'Rust and Bone' (De rouille et d'os) handler i meget korte træk om en enlig far, der udvikler et forhold til et tidligere kvindeligt bekendtskab, som i mellemtiden har mistet begge ben. Screen International tildelte dramaet tre ud af fire stjerner, og pressen har generelt udvist stor tilfredshed med filmen, også selvom den ikke ligefrem skulle pakke sine budskaber ind i vat.

Tilfredshed har man også kunne spore omkring Wes Andersons Moonrise Kingdom, uden at der skulle være meget nyt under solen fra instruktøren af film som The Royal Tenenbaums og The Darjeeling Limited.

I kategorien "en blandet modtagelse" finder man det fransk-egyptiske drama 'After the Battle' (Baad el Mawkeaa), den tyske 'Paradise: Love' (Paradis: Liebe) og måske lidt overraskende Big Brother-komedien 'Reality' af Matteo Garrone, der i 2008 lavede den realistiske og moderne gangsterfilm 'Gomorra', men som åbenbart ikke mestrer komedie-drama på samme facon.

Rumænske Cristian Mungiu nåede ikke samme højder med 'Beyond the Hills' (Dupa dealuri), som hans Cannes-vinder (4 Months, 3 Weeks and 2 Days) fra 2007, men hans film er den, der indtil videre har delt vandene mest.

I en noget anden boldgade leverede formiddagens Lawless gangster- og westernstemning til overflod pakket ind i hjemmebrænderier og god gammeldages afstumpet vold.

Filmen er ikke ligefrem subtil og har sådan set intet på hjerte, men den er stilfuld og underholdende hele vejen igennem. Manuskriptet (skrevet af Nick Cave) er baseret på en roman om 20ernes forbudstid i USA, og John Hillcoat (The Road) har instrueret Shia LaBeouf, Tom Hardy og en tilpas overspillende Guy Pearce i hovedrollerne.

Noget bud på en Cannes-vinder er der dog ikke tale om. Dertil er ambitionerne for lave, men det ændrer ikke ved filmens underholdningsværdi.

Om få timer er det så endelig blevet tid til første visning af Jagten, som pt. har gode chancer for at lægge sig forrest i feltet. Følg med i reaktionerne på Thomas Vinterbergs film her på siden eller på Twitter.