Censur til 'Breaking Dawn' omstødt

Ny aldersgrænse til den fjerde Twilight-film
Edward og Bella kan ånde lettet op
(© Nordisk Film)

Da Medierådet tildelte den kommende Twilight-film censuren 15 år, kom det som en overraskelse for de fleste.

For det første fik de foregående tre film i serien censuren 11 år, og for det andet tildeles stort set alle mørkere film med et ungt publikum tildelt samme censur. Det gælder fx Harry Potter-serien, der trods drab og tortur aldrig har modtaget en 15-års censur herhjemme.

Og nu har Medierådet altså ændret 15-års censuren til 11 år, og begrundelsen er følgende:

(OBS: kan indeholde spoilers):

Filmen har en dramatisk og i perioder angstfyldt stemning, der blandt andet opleves i længerevarende passager, hvor en kvinde gradvist nedbrydes af et vampyrfoster der vokser i hende, og som hun føder uden bedøvelse ved kejsersnit.

Fødslen skildres kaotisk, angstfyldt og relativt blodigt, men forløses i en roligere passage, hvor der tages vare på mor og barn. Senere mister kvinden bevidstheden og forsøges genoplivet og i genoplivningsforsøget krydsklippes der til dramatiske billeder, der skal illustrere den indre kamp i kvindens krop.

Filmen foregår imidlertid i et delvist fantasy-baseret univers befolket af vampyrer og varulve, som er velkendt af mange store børn. Endvidere får man forud for den dramatiske fødsel at vide, at det lille barn er godt, hvilken er med til at reducere skræmmevirkningen af den dramatiske fødselsscene. På den baggrund vurderes det, at filmen kun vil virke skræmmende på børn under 11 år.


Er det den korrekte beslutning, eller er Twilight: Breaking Dawn slet ikke egnet til børn?