De 10 bedste Julia Roberts-film

Skuespillerinden er aktuel i 'Ben is back'
Billede
(© Ben is back / UIP)

Artiklen blev første gang udgivet i november 2010.

Julia Roberts var den første kvindelige skuespiller, der tjente 20 millioner dollars pr. film, hun er Oscar-vinder, og ifølge nogle kollegaer har hun dannet skole indenfor skuespilkunsten med sit kendetegn; et smittende, afvæbnende og meget bredt smil.

Den elskværdige stjerne er lige nu aktuel i de danske biografer med drama Ben is back som opfordrende mor overfor den unge stjernefrø Lucas Hedges. Vi har derfor gjort det umulige og samlet en liste over de 10 bedste film med Julia Roberts.

Titlerne de sidste år har inkluderet det romantiske drama, spis bed elsk, Meryl Streep-dramaet Familien, finans-thrilleren Money Monster og senest tåreperseren Wonder.

Her er vores top 10, som du er velkommen til at kommentere på.

1. Closer
Hollywoods største smil leverede karrieres hidtil mest (og eneste) usympatiske præstation over for Jude Law, Clive Owen og Natalie Portman i det ubehagelige og rystende gennemførte portræt af parforholdets skyggesider. Det modige valg klædte Roberts, og værket fortjener en førsteplads på denne liste.
2004 / Instruktion: Mike Nichols

2. Erin Brockovich
Det velsmurte autentiske drama om en fattig alenemor, der mod alle ods vinder den hidtil største private erstatningssag i USA’s historie, gav Roberts sin tredje Oscar-nominering og en velfortjent sejr. Soderberghs værk er samtidig den ultimative under dog-story.
2000 / Instruktion: Steven Soderbergh

3. Notting Hill
En nyklassiker blandt romantiske komedier, der formår at krydre genren med engelsk humor og charme. Opskriften er gammel, men kemien mellem de to kærlighedsramte hovedkarakter (Roberts og Hugh Grant) retfærdiggør klicheerne i en sådan grad, at ’Notting Hill’ hører blandt højdepunkterne i Roberts karriere.
1999 / Instruktion: Roger Mitchell

4. Pretty Woman
Rollen, der gjorde Roberts til verdens største kvindelige stjerne, er uden tvivl også hendes mest ikoniske. Filmens tema, om en millionær (Richard Gere) der hyrer en luder, er egentlig ganske uhørt, men publikum åd det råt, og Roberts fik en Oscar-nominering for 90ernes udgave af George Bernard Shaws ’Pygmalion’.
1990 / Instruktion: Garry Marshall

5. Conspiracy Theory
Thriller af underholdende kaliber og med manuskript af Brian Helgeland (Mystic River). Handlingen, om en gal teoretiker (Mel Gibson), der ser konspirationer overalt, foregriber på mange måder tematikken i Bourne-filmene, og filmen hører blandt de mere utraditionelle på Julia Roberts’ cv.
1997 / Instruktion: Richard Donner

6. Flatliners 
Samme år som Roberts blev dronningen af romantiske komedier, spillede hun med i den makabre pendant til ’The Breakfast Club’. Fem unge medicinstuderende beslutter sig her for at finde svaret på, hvad der sker, når man dør … naturligvis med fatale konsekvenser.
1990 / Instruktion: Joel Schumacher

7. The Pelican Brief
Bølgen af John Grisham-filmatiseringer startede med to film; ’Firmaets mand’ med Tom Cruise og ’Pelikan notatet’ med Roberts og Denzel Washington. Begge var kæmpe succeser og satte et højt niveau med intens paranoia. Især Roberts og Denzel kæmper sig snildt udenom de største klicheer i deres omgang katten-efter-musen.
1993 / Instruktion: Alan J. Pakula

8. Charlie Wilson’s War
Politisk satirisk og autentisk film med noget på hjerte. Hovedkarakteren Charlie Wilson blev spillet af Tom Hanks, men Philip Seymour Hoffman og Julia Roberts stjal hurtigt showet som to stærke biroller med fed 70er-stil, vanvittigt hår og hver sit kæmpe ego.
2007 / Instruktion: Mike Nichols

9. Sleeping with the Enemy 
Ondskab skildres effektivt af Patrick Bergin som en dæmonisk ægtemand, der korporligt afstraffer sin kone for de mindste ting … indtil hun en dag iscenesætter sin egen død. Filmen, der indtjente over 100 millioner dollars i Amerika, er genremæssigt et barn af sin tid, men de barske thriller-elementer understøttes flot af Roberts sensitivitet.
1991 / Instruktion: Joseph Ruben

10. My Best Friend's Wedding
”Man indser ikke, hvad man har, før man mister det,” lyder visdommen i Roberts store comeback til de romantiske komedier efter fire år med underpræstationer som ’I Love Trouble’ (1994). At Roberts intrigante karakter ukonventionelt ender med at tabe til den bedre rivalinde i form af Cameron Diaz, er en af filmens helt store plusser.
1997 / Instruktion: P.J. Hogan