Bliver kraften svag hos 'Star Wars'?

'Star Wars' skal laves om til en 3D-version. For tredje gang kommer serien under kniven, men er de konstante ændringer ved at tage Kraften fra vores elskede trilogi?
Yoda, snart i 3D
(© FOX)
Af Karsten Jepsen

Skylden ligger faktisk hos Avatar. For 'Avatar' tog flere folk end der er i verden med ind i sit 3D neonunivers, hvor vi sammen med en fire meter høj blå kattemand oplevede 3D som aldrig før.

Med 'Avatars' succes så resten af Hollywood, og ikke mindst George Lucas, en gylden mulighed for at snige sig med i 3D-optoget.

Alle seks Star Wars film kommer derfor i biografen i 2012 i digital 3D, hvor vi begynder med historien om den lille Anakin og hans Ronaldinho-lignende ven, Jar Jar Binks. Men det er ikke første gang, at 'Star Wars' får en digital makeover.

I 1997 kom Luke Skywalker og Darth Vader igen i biograferne i en ny udgave. Billedet var blevet skarpere, lyden var forbedret, og der var desuden også blevet ændret i nogle scener. Den største ændring af dem alle var i scenen med Han Solo og Greedo i baren på Mos Eisley. Lige pludselig skød Han Solo ikke længere først mod Greedo, men ventede på at Greedo affyrede sin laserpistol. En noget mærkværdig ændring, der endte med at tage Kraften ud af Han og alle os andre.

George Lucas havde så i 2004 sine små fingre nede i filmrullerne igen. 'Star Wars' skulle re-releases på dvd og fik dermed igen et par kontroversielle opgraderinger. Boba Fetts stemme blev ændret, så han nu lød ligesom Jango Fett fra de nyere film, og pludselig så vi en smilende Hayden Christensen dukke op i 'Return of the Jedi' som Anakins force ghost i stedet for Sebastian Shaw. Ændringer, der tog Kraften ud af både Boba Fett, Sebastian Shaw og igen alle os andre.

'Star Wars' skal så nu igen under kniven, og det er måske heller ikke svært at forstå, hvorfor man ser en mulighed i at gøre 'Star Wars'-universet tredimensionelt.

Bare tænk på, hvordan åbningsscenen fra 'A New Hope' med den almægtige destroyer, der langsomt kommer svævende ind over skærmen må føles med briller på. Det kunne godt blive den største oplevelse i universet nogensinde. Alligevel stiller denne tredje ændring et par spørgsmål, nu hvor Kraften er blevet stærkere hos "The Dark Side".

Kan serien i sidste ende blive en tom kamæleon, der konstant skal tilpasses tidens mode? Kunne 'Star Wars' godt have overlevet uden de digitale ansigtsløftninger? Burde film som Rumrejsen: 2001, Blade Runner og Matrix også konverteres til 3D?