Top 10 - Bankrøverier

Stem på din favorit bankrøveri-scene
The Town: "Nuns with guns"
(© Sandrew Metronome)

Pengene eller livet! Filmhistorien er fyldt med kup, som i sin mest klassiske form er bankrøveriet. Vi kårer de 10 bedste af slagsen i forbindelse med den aktuelle thriller, The Town, der har flere bankrøverier som omdrejningspunkt.

1. En skæv eftermiddag / Dog Day Afternoon (1975)
Instruktion: Sidney Lumet
“Attica! Attica! Attica!” Al Pacino råber sig igennem den autentiske film om bankrøveren Sonny, der forsøger at skaffe penge til sin mandlige kærestes kønsskifteoperation. Ikke bare det bedste og mest komplekse gidseldrama nogensinde, men også én af 70ernes bedste film.

2. Heat (1995)
Instruktion: Michael Mann
Det ultimative bankrøveri med overflod af kolde ståloverflader, minimalistisk score og tungt artilleri. Det efterfølgende møde mellem Al Pacino og Robert De Niro på åben gade i downtown Los Angeles er legendarisk, men hele sekvensen er et eksempel på sublim iscenesættelse.

3. The Dark Knight (2008)
Instruktion: Christopher Nolan
Batman og Inception-instruktøren er efter eget udsagn stærkt inspireret af Michael Mann, og det kommer tydeligst til udtryk i begyndelsen af ’The Dark Knight’. Jokerens ondskabsfulde bankrøveri har detaljerne til fælles med ’Heat’ uden at mangle opfindsomhed og originalitet.

4. Point Break (1991)
Instruktion: Kathryn Bigelow
27 banker på tre år. Bodhi (Patrick Swayze) er filmhistoriens mest energiske surferforbryder, og filmens bedste kup har det hele fra overmodige sikkerhedsvagter til overgearede bankrøvere iført præsidentmasker.

5. Inside Man (2006)
Instruktion: Spike Lee
Blandt filmhistoriens snedigste og længste bankrøverier, selvom rammen næppe kunne være mere klassisk med snigskytter og gidselforhandlinger i hobetal. Spike Lee måtte gerne instruere flere deciderede mainstream-film som denne.

6. Lola / Lola rennt (1998)
Instruktion: Tom Tykwer
Lola løber og løber og løber, og undervejs røver hun sin fars bank. Filmens ustoppelige energi er et forfriskende pust i en ellers skabelonpræget genre, selvom den alternative fortællestil er mere interessant end selve historien.

7. Bonnie & Clyde (1967)
Instruktion: Arthur Hill
Den romantiserede udgave af den stærkt ulovlige levevej. Filmens force er dog det pludselige skift i tonen fra hygge til henrettelse, da Clyde (Warren Beatty) skyder en bankdirektør i ansigtet. Et fremragende eksempel på point of no return for det dødsdømte par.

8. Killing Zoe (1993)
Instruktion: Roger Avary
Et godt råd. Begå ikke et bankrøveri når du er på herion og har relationer til én af bankens kvindelige ansatte. Resultatet bliver filmhistoriens mest voldelige og uden tvivl blodigste bankrøveri.

9. The Bank Job (2008)
Instruktion: Roger Donaldson
Jason Statham kan også være med i seriøse film, og han fører an i den autentiske historie om et spektakulært bankkup i London. Filmen er desværre urimeligt overset til trods for gode anmeldelser og originalt plot.

10. The Getaway (1972)
Instruktion: Sam Peckinpah
Steve McQueen tvinges til at stå i spidsen for et bankrøveri sammen med sin kone, to voldspsykopater og en god portion dynamit. Genindspillet 19 år senere (af instruktøren bag ’The Bank Job’) med Alec Baldwin og Kim Basinger i hovedrollerne.

Sådan gjorde vi: Redaktionen nominerede i fællesskab de relevante film til afstemningen. Hver især lavede deres personlige top 10-liste ud fra de nominerede, som i sidste ende resulterede i kino.dk’s endelige top 10.