"Medhjælperne er de bedste figurer, jeg har været med til at lave..."

Instruktøren af 'Grusomme Mig' om tegnefilmsvåben og uduelige medhjælpere
Verdens bedste medhjælpere?
(© UIP)
Kino.dk har mødt Chris Renaud, instruktøren af 'Grusomme Mig', i Paris.

Hvordan laver man en familiefilm om en superskurk, der kunne være med i en James Bond-film?
Gru er ond uden rigtig at være det. Han prikker hul på børns balloner, og alligevel holder man med ham. Men det er en hårfin balance. Der er fx mange våben i filmen, men det er tegnefilmsvåben, ligesom i de gamle Warner Bros.-tegnefilm med Snurre Snup, hvor våben egentlig ikke har nogen effekt.

Gru har han en masse grønne medhjælpere - hvad er historien om dem?
”Inspirationen til undersåtterne kom både fra japansklegetøj, Oompa-Loompaerne fra ’Charlie og Chokoladefabrikken’ og ’Star Wars’. I starten skulle de være store og stærke, ligesom stormtroppere, men vi endte med det helt modsatte. De laver stadig alt muligt forkert, imens de slås indbyrdes, skændes og farer vild. Haha, faktisk minder de allermest om børn. Medhjælperne er de bedste figurer, jeg har været med til at lave sammen med Scrat fra Ice Age.

Var det hele tiden planen at filmen skulle være i 3D?

Filmen skulle være i 3D. Vi tvivlede måske på det i ca. ét minut. Men den skulle først og fremmest fungere i 2D. Derfor har vi enkelte store øjeblikke i 3D, men vi kaster ikke hele tiden noget i hovedet på publikum. 3D-effekter må aldrig overskygge handlingen. De skal bruges, hvor det giver mening - klipper man for hurtigt mellem effekterne, kan det faktisk gøre ondt på publikum! 3D-teknologien er mere et ekstra plus, men den må ikke afgøre om en film er god eller dårlig.

Er filmen kun for børn?
Den er for både børn og voksne. Forældre skal også synes filmen er sjov i stedet for at kede sig. Chuck Jones, der lavede Snurre Snup-film, sagde at de hverken lavede tegnefilm for børn eller de voksne - de lavede dem for dem selv. Det samme gør vi, og håber det kan overføres til så mange mennesker som muligt.

Grusomme Mig er aktuel i biografen - også i 3D.