'Inception' får flotte anmeldelser

Publikum og de fleste kritikere er begejstrede
Leonardo DiCaprio som Cobb i 'Inception'
(© Sandrew Metronome)
Science-fiction-thrilleren Inception ankommer på en bølge af hype, og det er tilsyneladende lykkedes Christopher Nolan at leve op til de enormt høje forventninger.

'Inception' har således, med over 90.000 stemmer indtil videre, placeret sig som den tredje-bedst brugervurderede film på IMDb.com nogensinde.

Også i flere anmeldelser på kino.dk gives der udtryk for, at Nolans film er et perfekt mesterværk. "[S]å brilliant at det gør helt ondt", mener brugeren Christian.

Mediernes kritikere giver i dag deres besyv med, og både Kim Skotte fra Politiken og Peter Albrechtsen fra Ekstra Bladet kvitterer med seks stjerner.

Ebbe Iversen fra Berlingske Tidende lyder, på trods af sine fem stjerner, også som om, at der ikke er langt op til topkarakteren: "... en af de mest fantastiske historier nogensinde fortalt på film... et stort, sært hovedværk i moderne filmkunst."

Konsensus i disse meget positive anmeldelser er, at Nolans har en fremragende evne til at holde en fin balance mellem sin flotte films komplekse plot og dens underholdende action.

Johs. H. Christensen fra Jyllandsposten og Morten Dürr fra Børsen beklager dog netop filmens kringlethed og afgiver hhv. 3 og 4 stjerner.

'Inception' indfrier således ikke alles drømme. De amerikanske anmeldere var jævnt fordelt over hele skalaen, dog overvejende positive.

Film, der er nyskabende og afprøver grænser, i dette tilfælde ved at udfordre det brede publikum, vil sjældent være for enhver smag. Henning Høeg føjer til sine fem stjerner, at 'Inception' er intet mindre end revolutionerende og spørger "Var der nogen, der sagde 'den nye Matrix'?", en sammenligning han ikke er alene om at lave.

En ny kultklassiker synes at være født.